Krásné časy v Paříži

Krásné časy v Paříži https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478900/bmid_krasne-casy-v-parizi-qoQ-478900.png 5 6 1

Paříž byla na přelomu 19. a 20. století cílem návštěv a pobytu nejen českých umělců, především malířů a spisovatelů či básníků, ale do města nad Seinou směřovali také sportovci a vědci. Ano, Paříž byla tehdy nejen střediskem umění, ale i průmyslu a techniky. Proto se tu potkávali naši umělci třeba s průkopníky létání. Někteří uspěli, mnozí se zklamáni vrátili domů. Ale všichni chtěli pro své jistě odlišné cíle a sny načerpat něco z podivuhodné atmosféry „belle époque“, která nepoznamenala jen umění, ale vyznačovala se i usilovnou snahou o ovládnutí vzdušné říše, byla dobou fascinujících světových výstav, využití elektřiny, dobou netušeného rozvoje techniky. Paříž, jaké to magické slovo!... celý text

Přidat komentář

soukroma
24.05.2022 5 z 5

Podtitul: Radosti a strasti našich krajanů v "Babylonu na Seinou"
Naprostá nezbytnost pro milovníky Paříže, belle époque, moderního umění a technických novinek, osobností všeho druhu, včetně českých, kteří milovali Paříž stejně jako my dnes, ba ještě víc, když zde našli uplatnění či vzdělání.
Kaleidoskop osobností známých a jejich osudů spjatých alespoň částečně s Paříží (těch méně známých jmen není mnoho, většinu po více než stovce let stále dobře známe a uznáváme). Mířili tam mnozí, umělci, sportovci, inženýři, někteří i pěšky či na kole. Většina se vracela zpět s nesmazatelnými zážitky a inspiracemi, rozhodně nezklamána.
Škoda, že kniha nemá rejstřík (jen názvy kapitol napovědí, komu hlavně je daná část věnovaná, ale kolem se vždy prodírá ještě houf dalších velmi zajímavých jmen), ale ten by asi musel být hodně dlouhý, aby plně posloužil...
Nechybí samozřejmě dobové fotografie, malby, plakáty, ale také zachycení tváří těch, o nichž se hovoří (někdy v domácím prostředí).