Krámek s fantazií

Krámek s fantazií https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497492/bmid_kramek-s-fantazii-Y6T-497492.png 4 99 32

Vítejte v krámku s fantazií, který putuje po celém světě a nabízí starožitné cetky, jež dokážou naplnit ztracené sny, a zvláštní telefony, díky nimž se můžete spojit se svými milovanými na onom světě. Po příjezdu do malého městečka Boonah však starý obchodník s fantazií Earlatidge Hubert Umbrey zjišťuje, že umírá a že co nejrychleji musí najít svého nástupce, protože i v malém Boonahu je řada těch, kterým by jeho kouzla pomohla. Například Enochovi – desetiletému chlapci, jenž oplakává svého otce a provinile skrývá jakési tajemství. Nebo Ann, která do města přicestovala za umírající babičkou, a přesto s lítostí myslí především na jednoho muže. Ovšem i samotnému panu Earlatidgeovi připraví krámek během jeho posledních dní na zemi obchod v podobě, v jaké jej nikdy dřív nepoznal – a dokáže tak čelit svému osudu. Nenechte si ujít poutavý magický román o fantastickém krámku, který přináší útěchu, klid a naději těm, kteří to potřebují.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Emporium of Imagination , 2021


více info...

Přidat komentář

Butterfly340
21.04.2024 4 z 5

Moc krásná a citlivá kniha, při jejímž čtení ukápne nejedna slza.

Ústředním tématem Krámku s fantazií je ztráta. Ať už někoho blízkého, nebo třeba životního snu. A vyrovnání se s takovou ztrátou.
Myslím, že někomu, kdo zrovna něco takového řeší, může kniha velmi pomoci. Ale i ostatním, kteří se s tímhle momentálně nepotýkají, může být k užitku. Krámek s fantazií obsahuje plno myšlenek, nad kterými rozhodně stojí za to se zamyslet.

Co se mi moc líbilo, bylo, že jsem po celou dobu čtení nevěděla, co se stane v příští kapitole. Děj v žádném případě není předvídatelný, takže do poslední stránky zůstává ve čtenáři napětí.

Postavy mi kdovíjak sympatické nebyly, ale víte co? Ani mi to nevadilo. Užívala jsem si všechno to okolo a chování charakterů jsem brala s nadhledem.

Jediné, co vytýkám a co mě rušilo při čtení, byly místy kostrbaté věty. Zvlášť ze začátku jich bylo více. I když jsem si větu přečetla několikrát, stále mi nedávala smysl. Většinou po několikerém přečtení jsem došla k závěru, že ve větě něco chybí nebo naopak přebývá.

Přesto jsem Krámek s fantazií přečetla za pouhé dva dny a musím říct, že jsem si užívala každou stránku.
Rozhodně doporučuji!

Prudence
03.03.2024 3 z 5

Laskavá fantasy pohádka o ztrátách, smutku a smíření se smrtí. Pěkně se to četlo, příliš silné emoce to ve mně ale nevyvolalo, spíš spokojenost, že je všechno tak, jak má být.


Deia
25.01.2024 4 z 5

Táto kniha patrí medzi tie, ktoré schovávajú veľmi milý príbeh, ktorý pohladí na duši. A navyše má krásnu obálku. A aj mňa príbeh pohladil na duši, ale tiež musím priznať, že som mala predsa len trošku väčšie očakávania. Síce sa mi všetky príbehy postáv páčili a boli naozaj smutné, len nezanechali vo mne až taký hlboký dojem, aj keď kniha má úžasnú melancholickú atmosféru a plno zaujímavých myšlienok hodných zamyslenia. Taktiež nápad mi príde skvelý, putujúci obchod, ktorý pomáha ľuďom prekonať ich stratu a zármutok. Pritom sa nemusí jednať len o stratu blízkeho človeka, ale aj o stratu príležitosti. A mágia obchodíka mi prišla fascinujúca, všetky scény, ktoré sa odohrávali v ňom sa mi páčili. Predpokladám, že ku knihe sa ešte niekedy vrátim, možno keď sa sama budem potrebovať vyrovnať s nejakým zármutkom. A dúfam, že od autorky sa ešte ďalších kníh dočkáme.

Johncze
14.01.2024 5 z 5

Velice pěkně a mile napsaná kniha se silným tématem v pohádkovém balení. Plus jedno z nejlepších poděkování vůbec. Prvotina za kterou se není třeba vůbec stydět.

Bingus
06.01.2024 3 z 5

Vážně má tohle 90%? Ze začátku jsem chtěl dát jenom dvě hvězdičky, teď dávám tři, protože druhá polovina je lepší než ta první. Já vlastně nevím, co mě to mělo dát.
Všechny postavy kromě Enocha, jsou strašně otravný a hloupý, až jsem si někdy protáčel oči. Nic moc mě na tom nezaujalo.
Taky kdyby se ty prázdný stránky před začátkem kapitoly nepočítaly, bylo by to mnohem kratší. Za mě dost zklamání.

TomTomis
24.12.2023 4 z 5

Zajímavý námět krámku. Zajímavé poselství. Nahlédnutí do témat, co se nemusí líbit. Citlivě zobrazené postavy. Čarování se slovy. Místy zjednodušené pro dětského čtenáře... Ale přečíst si může kdokoli:)

janca6129
02.11.2023 5 z 5

Zahřálo a rozesmutnilo zároveň. Neskutečně citlivé čtení.

Pett
01.11.2023 5 z 5

Čarovná medicína pro každou usouženou duši... nebyla jsem tam... neudělala jsem dost... možná jsem mohla... aneb tíživé obtěžkání mysli vinou ze smrti milovaného člověka... taková ta bolestná hra na "co by kdyby"... laskavé vyprávění, které mě s kouzelným jemnocitem provedlo mými vlastními smutky a odpuštěním... přeci jen... komu z nás by neulevil alespoň jeden takový smířlivý telefonát z místa tam za duhou... tenhle nenápadný krámek je zkrátka fantazie sama.

lilites
26.10.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem od začátku do konce celou probrečela..Tak krásná, jemná a přitom tak vážná i kouzelná.. možná i trochu léčivá..

Je to kniha, která vás pohltí, donutí vás vrátit se do minulosti, ke ztraceným věcem, snům, přáním, vzpomínkám a lidem, kteří už se nemohou vrátit..

Musím říci, že jsem v příběhu zapustila kořeny a nechtěla z něj vylézt, prožívala smutek s každou postavou a trnula do poslední chvíle nad tím, kdo se stane novým strážcem krámku. Nechtěla jsem / nevydržela bych totiž ztrátu další postavy, tak moc mi přirostly k srdci...

Překrásné, smutné i veselé.. dokonalé..

IVANA0123
17.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Krámek s fantazií je léčivé místo, které v našem světě chybí a přitom by ho bylo třeba. Ale stejně léčivá může být i tato knížka, když se do ní ponoříte a budete vnímat její poselství. Každý v životě někoho ztratil, přišel o svůj sen svojí nebo cizí vinou a každý se s tou ztrátou musel vypořádat. Jenže není vždy snadné tuto ztrátu překonat a přijmout ji a často zůstává uvnitř nás zasunutá a "zapomenutá" a nedovolí nám jít dál tak, jak bychom chtěli nebo mohli. A toto by nás krámek mohl naučit.. ale protože není, budeme muset sami najít slova odpuštění a omluvy.. a snad se pak dočkáme svého "objetí". Krásná kniha o životě jaký je, občas smutný a občas veselý a laskavý. 4.5*
(10/23)

bosorka
12.09.2023 4 z 5

Nakládaná cibulka je prostě skvělá. Každý by měl mít svou kočku. A možná kdekdo by si měl přečíst magický Krámek s fantazií. Pěkná knížka, posmutnělá sice, ale tak, jak to k životu patří. Ukazuje, jak (a jestli to vůbec lze) se vyrovnat se ztrátou blízkého člověka. Uronila jsem několik slz, semtam jsem se i usmála a čtení jsem si užila maximálně.

anibeni
10.09.2023 5 z 5

Tak trochu smutná kniha a zároveň veselá, která zahřeje na duši a přitom utrousíte pár slz... Každý někoho a nebo něco ztratil a zde je krámek s fantazií, který vám pomůže se s tím vyrovnat... a kdyby ani to nestačilo, vždycky je tu tisíc různých objetí...

eva3992
10.09.2023 5 z 5

Krámek s fantazií cestuje po celém světě. Pomáhá lidem spojit se se svými blízkými, kteří je navždy opustili a také pomáhá splnit dávné sny. Jeho strážce má 21 dní na to, aby našel svého nástupce. V malém městečku by to mohl být malý chlapec, který právě přišel o svého otce, nebo mladá žena, která přijela pomoci své babičce, když vážně onemocněla.

Tohle byla jedním slovem NÁDHERA! Já věděla, že mě čeká krásné čtení, ale že si mě až tak získá, tomu jsem nevěřila.

Je to smutný příběh, ale zároveň milý a krásný. Je o smrti, o tom, jak se s ní vyrovnat. Je to o tom, jak se k sobě lidé mohou chovat a díky tomu nám může být lépe. Každý z nás prožívá nějaké bolesti a smutky. Já si při čtení kolikrát připadala jako strážce krámku, neboť bych nejraději všem sama pomohla.

Ač jsem úplně nevěděla, kam se příběh vlastně bude ubírat, bylo to skvělé, promyšlené, překvapivé, no prostě úžasné.

Hlavní hrdinkou tu byla i kočka. Miluji kočky, ale většinou mám na knihy s kočkami smůlu a moc se mi nelíbí. Tady jsem si konečně přišla na své a kočka měla úžasné místo v příběhu.

V knize najdete spoustu úžasných a pravdivých myšlenek, nad kterými se budete muset pousmát. V příběhu mi bylo dobře, ač jsem při čtení byla smutná, zároveň jsem se usmívala. Samozřejmě jsem si pobrečela.

Je to kniha plná lásky, krásy, fantazie, magie a úžasných lidí. Rozhodně si ji přečtěte.

SlamLenka
31.08.2023 4 z 5

Tak jsem se zase nechala nalákat na kočku na obálce i v příběhu. Naposledy to bylo velké zklamání, co se týče Krámku s fantazií, jsem naopak velmi spokojená!
Příběh o kouzelném krámku, v němž jsou telefony, které vám umožní spojit se s těmi, kteří vás navždy opustili, zní neskutečně lákavě. Bála jsem se, že dostanu klišé, možná jsem měla strach i z případné podobnosti s kavárnou Funiculi funicula (série japonského spisovatele Tošikazu Kawaguči), která mě zase tolik nenadchla. Tabitha Bird ale napsala knihu, která mě svou magičností a alegoričností nadchla! A ano, na mém nadšení se určitě podepsala úžasná Nakládaná cibulka kdo by takovou krásnou kočičku nechtěl potkat? =))
Než jsem se do čtení pustila, nutně jsem samozřejmě přemýšlela nad tím, koho, kdo už není mezi živými, bych v kouzelném sluchátku z krámku chtěla slyšet. Odpověď jsem měla jasnou, ale až během četby jsem zjistila, že by to rozhodnutí podle logiky knihy vlastně nebylo na mně, ale právě na tom, kdo je na onom druhém břehu. Automaticky jsem se tam musela ptát, jestli by mi děda chtěl nechat vzkaz, že mi chce brnknout Tak jsem se dostala do situace, kdy nejen vyhlížím dopis z Bradavic, ale také čekám na svůj vzkaz, abych si přišla zatelefonovat do kouzelného Krámku s fantazií.
Bylo to opravdu neskutečně milé čtení, a i když do jisté míry trochu předvídatelné, postavy i jejich příběhy jsem si oblíbila. Jo, Cibulku nejvíc, ale to mi snad Tabitha Bird odpustí. =)
A ještě jedna pochvala: obálka od Barbory Žižkové je úžasná!

markej
24.08.2023 4 z 5

Tento román je taková pohádka pro dospělé, v níž pozůstalí mají možnost právě díky Krámku s fantazií navázat kontakt se svými zemřelými a sdělit si to, co si za života sdělit nestačili.

Líbila se mi základní myšlenka a atmosféra díla, nicméně v důsledku mě ta knížka nijak moc nedojala a nezanechala ve mně nějaký hlubší dojem. Když jsem přemýšlela nad tím, proč to tak bylo, přišla jsem na to, že mi asi trochu vadilo, jak snadno postavy tento fantaskní svět přijaly, bez výhrad, bez obav, bez jakéhokoliv zpochybňování, a tím pádem vznikl příběh, který mi ale místy připadal vlastně trochu plytký. Chyběla mi nějaká větší kolize, větší konflikt, nějaká vrstevnatost, mnohostrannost, větší plasticita či spletitost příběhu.

Nakonec hodnotím slabšími čtyřmi hvězdami, mně prostě ten příběh v momentálním rozpoložení úplně nesedl, ale dokážu pochopit ty, kteří z něho byli unesení. Mám z něj podobný pocit jako z Knihonoše, mnohým se líbil velice, mně pouze průměrně.

Hodnocení: 4* z 5*

Ahmose
19.08.2023 5 z 5

Túto knihu autorka napísala v rámci vyrovnávania sa so smrťou babičky. Krámek s fantazií je krásny, citlivý príbeh s niekoľkými dejovými linkami, ktoré sú hneď od začiatku zamotané a postupne sa rozpletajú. Túto knihu treba čítať pomaly a pozorne, dopriať si na ňu čas a myslím si, že je potrebné mať aj správnu náladu. Atmosféra je melancholická, ale vďaka obchodíku čarovná. Veľmi sa mi páčili konkrétne opisy tovaru, ktorý obchodík ponúka, napríklad Muffiny na dobrú noc alebo jablčný drobenkový koláč plnený nesplnenými snami. Nenechajte sa však pomýliť, nie je to feel good fantasy. Kniha má oveľa bližšie k magickému realizmu a väčšinu času je smutná. Postavy sú rôznorodé, nie všetky mi boli sympatické, ale myslím, že to bolo aj autorkiným cieľom. Každý by si mal nájsť tú, s ktorou sa vie stotožniť najviac. Kniha v sebe nesie veľké posolstvo, obsahuje veľa krásnych myšlienok a je nabitá emóciami. Pokiaľ prežívate v živote náročnejšie obdobie alebo máte chuť si trochu zaspomínať na blízkych, ktorý tu už nie sú, smelo do toho. Možno vás rozplače, ale na záver pohladí na duši.

Lost Soul
13.08.2023 3 z 5

Nepřipojím se k všeobecnému nadšení. Bylo to plytké, zbytečně rozvláčné díky neustálému opakování již přečteného/proźitého. Víc prostoru mohla autorka věnovat samotnému Krámku, jedině díky popisům toho kouzelného místa dávám knize tři hvězdy.

keri.H
11.08.2023 5 z 5

Kniha, která dokáže rozplakat a zároveň vykouzlit úsměv na tváři. Kniha o životě, o stesku, o snech a o naději. Nádherná kniha, je to takové pohlazení po duši.

alzbeta4340
30.07.2023 3 z 5

Fantasy nebo magický realismus? Každý čtenář si musí rozhodnout sám. Kniha je zručně napsaná, dějové linky se na konci krásně slijí dohromady. Tématem je ztráta blízkých a smutek, předpokládám, že snahou autorky bylo navodit pocit smíření. U většiny čtenářů se to podle vysokého hodnocení povedlo, na mě bylo ale těch předčasných úmrtí moc. Smířená se nijak necítím.

Marekh
28.06.2023 5 z 5

Po dlouhé době kniha od australské spisovatelky. Nalákal mě přebal knihy, který je nádherný a zároveň anotace.

Krámek s fantazií cestuje po celém světě a nabízí starožitné předměty a také kouzelné telefony, díky nimž se můžete spojit se svými zemřelými. Strážce krámku EARLATIDGE HUBERT UMBREY zjišťuje, že mu do konce života zbývá 21 dní a během této doby musí najít nového strážce krámku a také prodejce. Líbila se mi také kočka, která doprovázela hlavního hrdinu. Earlatidge se seznamuje s desetiletým klukem ENOCHEM a mladou ženou ANN.

Kniha je vyprávěna z různých úhlů pohledů hlavních postav.

Děj je zpočátku trochu zamotaný, ale postupně autorka všechno vysvětlila a dávalo to smysl. Kniha je nabitá emocemi a nutí člověka k zamyšlení.

Zamyslel jsem se nad Krámkem s fantazií a rád bych tento Krámek navštívil, pokud by to bylo možné. Bylo by fajn zavolat si se zemřelými a vyříkat si věci, omluvit se nebo říci dotyčnému člověku, že jsem ho měl rád. Opětovně slyšet jejich hlasy. V tomto je Krámek úžasný, že tuto možnost nabízí a také další věci.

Štítky knihy

starožitnosti úmrtí v rodině

Autorovy knížky

Tabitha Bird
australská
2023  88%Krámek s fantazií

Kniha Krámek s fantazií je v

Právě čtených2x
Přečtených131x
Čtenářské výzvě26x
Doporučených9x
Knihotéce82x
Chystám se číst161x
Chci si koupit60x
dalších seznamech6x