Královnina šavle

Královnina šavle https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/16390/bmid_kralovnina-savle-x05-16390.jpg 3 33 9

Dorotě Maslowské bylo 22 let, když napsala Královninu šavli, svou druhou knihu, na kterou všichni tak dlouho čekali. Zázračná dívka polské literatury už jednu revoluci udělala: její debut Červená a bílá (česky 2004) znamenal vpád mladé generace do vydýchaného ovzduší polské prózy. Kniha byla přeložena do mnoha jazyků, několikrát inscenována, natáčí se její filmová adaptace. Autorka se objevuje v módních časopisech, v bulváru, uděluje jeden rozhovor za druhým... Po delší odmlce, v roce 2005, vydává Královninu šavli, a všechno se rozbíhá nanovo. Obhájit titul je však těžší, než jej získat. Přesto Dorota všem vytřela zrak. Kritici čekali uhlazenost, vytříbenost, propracovaný styl, a dostali agresivní fosforovou hmotu, jež pohltila nejen hrdiny a vypravěče, ale také autorku a nakonec i čtenáře.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Fra (Agite/Fra)
Originální název:

Paw królowej , 2005


více info...

Přidat komentář

jatoprectu
12.04.2021 4 z 5

Šílenost napsaná pseudorapovým jazykem, ve výborném překladu. Text (to, jak je napsaný) je spíš chaotický punk, ale to je možná jen můj pohled. Celkově velmi originální kniha, těžce čitelná, ale velmi zajímavá.

lubtich
31.01.2021 3 z 5

Dobrá kniha tohleto, ale Rumuni byli lepší, Doroto!
Po této záležitosti už se ostýchám jakýkoliv text označit jako svérázný. Masłowská si jaksi nebere servítky. Ironie a nadhled na maximu. Suverénní rýmovaný jazyk, kterým vypravěčka nekontrolovatelně přeskakuje od skutečnosti ke skutečnosti. Až je z toho chvílemi až moc velkej guláš.
Samotný děj asi není nikterak šokující (minimálně v té jazykové záplavě ne), ale vyobrazení směšných kartonových postav v mantinelech kapitalismu má své kouzlo. Jen mi to přišlo časem už dost repetitivní, klidně bych se obešel bez poslední "kapitoly", která působí dost recyklovaně. Ale autenticita nesmírná a atmosféra středoevropská z toho srší rovněž nesmírná. Všemožný polský současný reálie, zatímco aluze jsou zde vlastně antiliterární a působí spíše tak, jako by si Masłowska střílela i z nich, tedy z nějakého "intelektuálna".
Tím, že v próze jsou mantinely patřičně širší než u dramatu, tak to je poměrně divočina. Což ne že by třeba Rumuni nebyli divočina, ale ještě taková divočina na uzdě – a to mi asi vyhovovalo víc. I tak ty prachy z Evropské unie stály za to!

Ulicemi. Po schodoch. Křovím Stáňa běží, dokonce na slupce od banánu uklouzne, čímž čtenáře s nízkým instinktem kulturním pobaví, kabát rozhalí a v blátě se vyválí, to je legrační, to je legrační a srandovní, i když jemu to připadá strašný.
(s. 97)


tlllk
30.12.2019 3 z 5

Aktuálny obsah podaný s nečakaným citom pre rým, bolo by to krásne keby to nebolo tak dekadentne p*srané. Ako napísal X.Baumaxa ....šnupať, šukať, šokovať....

Vesmich
04.11.2019 5 z 5

Dala jsem na tip a poslechla si jako audio - v této podobě je to divadelní představení. Náramná jízda, jazykově se to dá sledovat velmi dobře, je to rytmické a chytré, má to potřebné koule a je to nejspíš něco o hodně jiného, než to číst. Takže jako audio rozhodně paráda a to všechno za peníze EU:)

Palivo
29.06.2019 3 z 5

Haló.

Máte auto? Protože tady je palivo.

Dorota Máslová je velmi vtipná Polačinka, což vím už od doby co jsem si přečetl Dva Rumuni co neumí rumunsky, nebo jak se to kurňa jmenovalo. To bylo žůžo. Tahle knížka je taky žůžo, ale moc náročný žůžo, protože Dorota to vod začátku do konce valí jako těžkej swag, kterej by vodboural i místní hiphopery. Hlava mi občas skákala jak vo život, když jsem se snažil pochopit všechny lingvistický špagety, který Dorota hází po čtenáři. Za tuto náročnost dávám 6 bludišťáků. Pokud audioknihu narepeju Harvey Weinstein tak přihodím dva body. To je prej moc dobrej raper.

TipsyChipsy
16.02.2017 3 z 5

Tato kniha asi byla napsána pro Vojtěcha Dyka a Pavlu Beretovou, aby to namluvili jako audioknihu. Interpreti ještě přidali další rozměr už tak avantgardnímu textu. Můj šálek čaje to však není, mám ráda normální přízemní jasné sdělení. Ale nějaké hvězdy dám, za tu zběsilost.

Bonda
12.02.2015 5 z 5

Je to šmrncovní. Ochutnávka:

A Káťa si v duchu spočítala, a není to kec, že zavření krámu o chvíli dřív nebude těžkej hřích, a než bys řekl švec, vzala ještě pár čerstvých sušenek a taky housek, jakože na zem spadly, načež sní je a zapíše na dodák, aby potom nedostala sprďák, od šéfový přes pomyslnej rypák, protože sakra řikám to už po několikátý, ať prasknou vejpůl pesimismu a negativních stran reality mince, v naší hře už nebude druhá šance a žádnej epilog, rychlej úsměv na foto, protože pak nás z hřiště vodvedou, a nazdar bazar, tohleto je hra bez konce a bez druhý šance, a nanejvejš můžeš za svejma blízkejma na chvilku zaskočit ve stavu letným letmým a vzbudit u toho velký haló, i když nadšenejch bude málo, lidi totiž zbožňujou, když jiný lidi maj´ tělo a gravitaci, i když jde o osob nežijících a mrtvejch diskriminaci a musí se proti ní bojovat, nápad šikézní na pro „Gazeta Wyborcza“ akci, protože to, že nežiješ, vůbec neznamená, že jako seš horší, mrtvýmu ukaž toleranci, každej je jinej, ale všichni lidi bratry jsou, tak řekni „stop“ osobami fyzickými osob metafyzických diskriminaci! Helou, dnes povšimni si stránek reality světlých, sbohem černým myšlenkám, černým nanukům míšám a vydavatelství Czarne nabídkám.

Skjaninka
08.06.2013 2 z 5

K tejto knihe sa snáď ani nedá napísať žiadny komentár. Jedným slovom, utrpenie. Ževraj ocenená kniha, ale ja som postrádala jej zmysel.
Bez deja, plná jazykových hračiek, spletených do nezmyslov, v ktorých samotná orientácia vyžaduje nemalé úsilie.

Ilalaolala
26.07.2011 5 z 5

úlet...ale dobrej úlet :-)

Štítky knihy

polská literatura generace Y

Autorovy další knížky

Dorota Masłowska
polská, 1983
2004  59%Červená a bílá
2014  59%Zabila jsem naše kočky, drahá
2008  68%Královnina šavle
2010  86%Dva ubohý Rumuni, co uměj polsky
2010  60%Čtyři polské hry

Kniha Královnina šavle je v

Přečtených49x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst17x
Chci si koupit1x