Královna Viktorie

Královna Viktorie https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234525/mid_kralovna-viktorie-dEK-234525.png 4 29 5

Životopis panovnice, jejíž dlouhá vláda se stala výraznou epochou v dějinách celého britského impéria.

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Queen Victoria , 1921


více info...

Přidat komentář

milan.valden
22.10.2023 4 z 5

Anglický esejista a autor biografií Lytton Strachey (1880 - 1932) byl členem Skupiny Bloomsbury a přátelil se tak třeba s Virginií Woolfovou nebo E. M. Forsterem. Proslavil se knihou Významní viktoriáni (1918), napsal biografii Královna Viktorie (1921), kterou věnoval právě Woolfové, a k jeho dalším slavným knihám patří Alžběta a Essex (1928), strhující vylíčení tragického příběhu lásky a nenávisti anglické královny Alžběty I. a jejího favorita Roberta Devereuxe, hraběte z Essexu, kterou jsem četl minulý měsíc.
Téměř 64 let trvající vláda královny Viktorie (1837 - 1901) dala jméno celé jedné epoše - viktoriánské - a dosud nepřestává fascinovat historiky, životopisce i filmaře. Kdyby ji v délce vlády nepřekonala loni zesnulá Alžběta II., která vládla 70 let, držela by Viktorie rekord stále. Narodila se roku 1819 a na trůn nastoupila v 18 letech. Jako první se usadila v Buckinghamském paláci, kde britští monarchové sídlí dodnes. V roce 1840 se provdala za milovaného prince Alberta Sasko-Kobursko-Gothajského, který se musel vyrovnat s rolí pouhého manžela královny. Princ zemřel předčasně v roce 1861 v pouhých 42 letech. Viktorie ho přežila o téměř 40 let a nikdy se z jeho smrti zcela nevzpamatovala. Prince obdivovala a měla s ním devět dětí.
V roce 1876 se stala indickou císařovnou. Za dobu její vlády se proměnila nejen Británie, ale celý svět. Vystřídala se řada premiérů, z nichž nejblíž měla královna k lordu Melbournovi a k Benjaminu Disraelimu. To vše líčí Strachey ve čtivém životopisu. Vedle soukromého života a královniny povahy, názorů a zájmů podrobně popisuje její vztahy s vládou a premiéry a různá politická jednání a vývoj v Evropě i ve světě, stejně jako Viktoriiny vztahy rodinné, k dětem či k jiným panovníkům. Nezastírá ani stinné stránky Viktorie, její jistou intelektuální omezenost a konzervativnost či úzkostné lpění na tradici a zvycích: "Královna, která dala své jméno věku Millovu a Darwinovu, nikdy nepokročila za své staré názory." Klasická biografie stojí za čtení i sto let po svém vzniku.

boxas
03.02.2022 3 z 5

Těžko se čte., je příliš "hutná".


Kozel
02.08.2015 4 z 5

Živě psaný portét o životě jedné z největších panovnic Anglie, která však přece jen nedosahuje velikosti mé milované Bětky Tudorovny (ta by se např. jistě zastala sufražetek narozdíl od Viktorie). Kniha popisující život Viky se zaměřuje především na samotnou královnu a její osobnost, k čemuž využívá hojnou korespondenci a prameny, které jsou k životě panovnice k dispozici. Trochu zklamáním je, že se o viktoriánské Anglii člověk opravdu příliš nedozví. Je to ovšem také přičiněno tím, že samotná Viky žila celý život spíš v izolaci od okolního, což vede k domněnce, že největšího rozmachu dosáhlo britské království bez přičinění vládce. Je-li tomu skutečně tak nelze dle jedné knihy soudit. Jisté však je, že vláda Alexandriny Viktorie je mezníkem, kdy se vládnoucího panovníka stal symbol tak, jak je tomu v Británii dodnes - což jim závidím. A tento čtivě psaný životopis je příjemnou knihou pro všechny, které zajímá ona velmoc, historie a její ikony. Bylo to poprvé, ale rozhodně ne naposledy, co jsem po knize sáhnul=o)

maryzka
24.06.2015 2 z 5

Přečtením této knihy si připomněl jednu nezapomenutelnou éru v Anglii ,, tzv. Viktoriánské období" ze kterého mám pocit, že Anglie žije z ní dodnes.

JeKa
13.06.2013 4 z 5

Královna Viktorie je velmi čtivým životopisem jedné z nejslavnějších panovnic světa. Autor čerpá z rozsáhlého archivního materiálu a skládá tak velmi živý obraz osobnosti této panovnice. Všímá si jejího rodinného života, dětství, manželství, vdovství... Velká pozornost je také věnována Viktoriiným vztahům s významnými předsedy vlády (Melbourn, Palmerston, Gladston, Disraeli,...). Je zajímavé, že celý portrét je určitým způsobem vykořeněn z doby rozkvétající Británie. Autor si totiž všímá pouze Viktoriina života a tedy pouze těch světodějných událostí, které se jí přímo dotkly. Chcete-li se tedy dozvědět něco více o viktoriánské Anglii, není to úplně vhodná kniha, ale to, dle mého názoru, není této knize na škodu. Kniha je opravdu vemi čtivá a srozumitelná a není potřeba pro její čtení mít nějaké předchozí znalosti. Je tedy vhodná pro každého, koho by osudy Viktorie zajímaly. Po dlouhém váhání dávám nakonec 4 hvězdičky, neboť v poslední kapitole se autor, dle mého názoru zbytečně, pouští do lyrického líčení. Ale klidně si dejte 5 ;-)