Konec generála Gordona

Konec generála Gordona https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107500/konec-generala-gordona-107500.jpg 5 3 3

Životopis generála Gordona, se zvláštním zřetelem k jeho smrti při mahdistickém povstání. Samostatně vyšlá kapitola ze Stracheyho skandálního bestselleru Význační viktoriánci.

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Rudolf Škeřík
Originální název:

The End of General Gordon , 1918


více info...

Přidat komentář

braunerova
26.10.2019 5 z 5

Charlie Gordon mi připadal jako návštěvník z jiné galaxie. I když by jeho životopis naplnil tlustou bichli, musíme se spokojit s jednou kapitolou. Podrobněji je popsaná jen Gordonova mise do Chartúmu, především politické hry britských politiků, které nakonec skončily tragédií.

"Poněkud mě utěšuje pomyšlení, že za patnáct let už na té věci žádnému z nás nesejde. Černá truhla, o rozměrech šest stop šest palců krát šest pojme pak pozůstatky vyslance, ministra i vašeho oddaného služebníka."
Gordonův dopis velvyslanci lordu Lyonsovi

Kozel
14.10.2016 5 z 5

Stracheyho knihu o generálu Gordonovi považuju za nejlepší, i když faktograficky patrně nikoli nejzdařilejší, ze tří knih, kterým se dostalo českého překladu. O to smutnější je skutečnost, že Gordonův příběh je pouze kapitolou vytaženou z většího souboru, jenž v době svého vydání způsobil v anglické společnosti slušný poprask.

Abych však zůstal u tématu. Postava generála Gordona je dosti zajímavá (byť u nás nijak zvlášť známá) a navíc na jeho jméno člověk nejednou narazí při čtení soudobé i pozdější literatury. Osobnost zajímavá svou povahou, životní dráhou, podivným koncem i následným heroisováním, což Strachey podává svým typickým čtivým způsobem, v němž je tentokrát velmi silně znát jízlivost a ironie mířená proti prakticky všem postavám, které se na tomto dramatu v Chartúmu podílely.


HTO
08.04.2012 5 z 5

Údajně hodně nespolehlivá kniha, ale za přečtení rozhodně stojí, už pro tu odvahu deglorifikovat jednu z ikon toho, co bylo na viktoriánské době nejpitomější (mírně řečeno).

Pravdivá příhoda z doby pozdější:

Když se v lednu 1940 zdálo, že do Súdánu vtrhnou z Habeše Italové, bylo rozhodnuto evakuovat z Chartúmu všechny ženy a děti. Jeden pětiletý chlapeček tím byl nesmírně rozrušen. „Ale co Gordon, tatínku?", naříkal, míně tím sochu generála sedícího na velbloudu před vládním palácem (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sudan_Khartoum_Gordon_Statue_1936.jpg). Tatínek ho ujistil, že ať se stane co se stane, Gordon přežije. „Můžu se s ním jít rozloučit?", ptal se chlapeček. „Samozřejmě", řekl tatínek. Chlapeček odklusal, aby se rozloučil, a když se vrátil, vypadal náramně spokojeně. „Rozloučil jsem se s Gordonem", oznámil, „i s tím starým bambulou, co na něm sedí."

Štítky knihy

Anglie Egypt

Autorovy další knížky

Lytton Strachey
britská, 1880 - 1932
1993  72%Královna Viktorie
1994  81%Alžběta a Essex
1934  100%Konec generála Gordona

Kniha Konec generála Gordona je v

Přečtených2x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst2x