Královna ve stínu

Královna ve stínu https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74565/bmid_kralovna-ve-stinu-2Sj-74565.jpg 4 14 5

Historický román Královna ve stínu je strhujícím příběhem o Eleonoře Aquitánské, krásné a inteligentní ženě, které velký majetek po zemřelém otci otevřel cestu do světa nejmocnějších mužů. Po nevydařeném manželství s francouzským králem Ludvíkem VII., zrušeném na Ludvíkův popud, se provdala za Jindřicha Plantageneta, hraběte z Anjou, pozdějšího anglického krále. Eleonořin život, plný dobrodružství a vášní, ale také hořkosti, bolesti a nekonečného čekání na svobodu ve vězení ve Winchesteru, kam ji na dlouhá léta uvrhl její druhý manžel, dodnes poutá pozornost jak čtenářů, tak historiků.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Melantrich
Originální název:

Queen in Waiting , 1955


více info...

Přidat komentář

takana
28.01.2023 5 z 5

Zajímavý historický román o životě Eleonoře Aquitánské. Kniha se mi líbila.

m_martina
21.08.2022 5 z 5

Zajímavý historický román, který se dobře četl. Bohužel měla většina urozených žen v té době nelehký život.


fénix56
27.12.2019 5 z 5

Historický román Královna ve stínu je strhujícím příběhem o Eleonoře Aquitánské. která zdědila po zemřelém otci území Aquitánie, proto ji toužila získat za manželku spousta mocných mužů. Nejdříve se to povedlo francouzskému králi Ludvíku VII, který však byl po obrovským vlivem církve, které se svobodomyslná Eleonora nezamlouvala, navíc porodila dvě dcery, takže manželství bylo na popud Ludvíka rozvedeno.

Dalším manželem se stal budoucí král Anglie, Jindřich Plantagenet. Manželství bylo zpočátku šťastné, Eleonora mu porodila několik dětí, z toho čtyři syny. Eleonořiným nejoblíbenějším byl druhorozený Richard, později zvaný Lví srdce, ale Jindřichův oblíbenec byl nejmladší Jan, později zvaný Jan Bezzemek. To, že každý stranil někomu jinému, vyvolalo mezi nimi spoustu hádek, navíc Jindřich podezříval Eleonoru, že otrávila jeho milenku Rosamundu. Uvěznil ji na dlouhých 15 let do vězení ve Winchestru, odkud se dostala až po jeho smrti.
Životní příběh Eleonory je příběhem silné, nezávislé ženy, která se nedá zlomit za žádných okolností.

85098211
17.10.2017 5 z 5

Výborná historická kniha o osudech Eleonory Aquitánské. Už na začátku knihy umírá její otec a jeho smrt významně ovlivní celý další život dcery. S Ludvíkem to sice neměla lehké, ale otázkou zůstává, zda druhé manželství s Plantagenetem bylo pro ni větší výhrou. Eleonora však byla silná žena, kterou nezlomilo ani dlouholeté věznění a za to ji nezbývá než obdivovat. Každopádně se jedná o zajímavou knihu o ženě, která byla královnou Francie a později Anglie.

Atuin
11.08.2017 4 z 5

Osudy Eleanory Aquitánské předloženy zajímovou formou takového útlého rytířského románu s prvky poetičnosti. Velice pěkné čtení.

Štítky knihy

Anglie Francie 12. století královny Eleonora Akvitánská, královna, cca 1122-1204

Autorovy další knížky

Norah Lofts
britská, 1904 - 1983
1995  86%Královna ve stínu
1987  83%Katarína Aragónska

Kniha Královna ve stínu je v

Přečtených20x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce14x
Chystám se číst11x
Chci si koupit1x