Kráľovná: Jej život

Kráľovná: Jej život https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/503724/bmid_kralovna-jej-zivot-mNg-503724.jpg 5 35 18

Alžbeta z rodu Windsorovcov bola vždy mimoriadne plachá a snívala o pokojnom živote na vidieku, kde by si založila rodinu a starala sa o psy a kone. Osud to však zariadil inak. Následníčkou trónu sa stala po abdikácii svojho strýka kráľa Eduarda VIII. a po predčasnom skone svojho otca kráľa Juraja VI. Počas sedemdesiatich rokov svojho pôsobenia vo funkcii anglickej kráľovnej zažila nielen triumfy, ale čelila i nekonečnému radu prekážok a rodinných konfliktov. Bola vystavená náročným skúškam vytrvalosti a odvahy, no jej úsilie udržať monarchiu na poprednom mieste kultúrne, spoločensky a politicky bolo nezlomné. Neraz pritom narazila na odpor zvnútra samotnej inštitúcie aj zvnútra vlastnej rodiny, ktorá bola pod intenzívnym drobnohľadom médií. Prepieralo sa v nich všetko od údajnej nevery jej manžela, neúspešného manželstva jej sestry, tragickej smrti princeznej Diany až po nedávny odchod princa Harryho a Meghan z kráľovskej rodiny. Renomovaný životopisec Andrew Morton sa v knihe Kráľovná – Jej život podrobne venuje najdlhšie vládnucej britskej panovníčke a skúma vplyv, aký mala prakticky celú druhú polovicu minulého storočia na Britániu a na zvyšok sveta. Stála na čele národa, ktorý sa musel spamätať po ničivej druhej svetovej vojne a nájsť si novú cestu v rozporuplnom politickom prostredí súčasnosti. Vždy bola rezervovaná, no rozhodná. Toto je príbeh ženy neochvejnej sebadisciplíny, na ktorú budú ľudia dlho spomínať ako na matku a starú matku Veľkej Británie, a tiež ako na jednu z najväčších panovníčok modernej éry.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Queen , 2022


více info...

Přidat komentář

GaleW
25.03.2024 5 z 5

Knížku jsem koupila k Vánocům svojí sestře, hledala jsem nějaký životopis jedné z nejvlivnějších a zároveň nejnormálnějších žen minulého i současného století a tahle mě oslovila nejvíce. Po jejím přečtení jsem ráda, že jsem zvolila právě tuhle knížku. Spousta informací, krásné fotky a veliký rozsah.

4444913
07.10.2023 1 z 5

Klasický Morton.Ukecaný,nepřesný,bulvární.Pokud někdo baští bulvár tak pro něj snad má kniha cenu,jinak je na trhu spousta lepších.


VendulaB
28.08.2023 5 z 5

Čtenářsky příjemná a snadno čitelná kniha, kterou slupnete za pár hodin. Pro člověka, který se alespoň trochu zajímá britskou královskou rodinu neobsahuje kniha žádné překvapivé informace, ale je to rozhodně příjemná oddechovka.

monikasbookclub
17.08.2023 5 z 5

Jako naprostý milovník britské královské rodiny jsem si tuto knihu nemohla nechat ujít. Proto moc děkuji @albatrosmedia za možnost si ji přečíst. Je to krásně napsaná biografie o nejdéle vládnoucí panovnici. Andrew Morton popsal život královny Alžběty od narození až do jejího platinového výročí. Líbilo se mi, že jednak zmiňoval nejvíce důležité okamžiky její vlády, ale také dovolil čtenáři nahlédnout do "tajů" královské rodiny a více královnu vylíčil jako matku a babičku. Za mě je královna rozhodně jedna z nejvíce inspirativních žen, co kdy žily a možnost nahlédnout více do jejího života jsem si rozhodně užila.

mira.l
13.08.2023 5 z 5

Daným tématem prakticky nezasažen, pořídil jsem si biografii dalo by se říct jedné z ikonických světových osobností 20. století, kterou královna Alžběta II. bezesporu byla. V komentářích se objevil i názor, že je to vlastně blábol, že autor si to víceméně vylhal, já autora neznám, takže já mu to věřím, a jestli mě tahá za fusekli, tak 1:0 pro něj.
Kniha mapuje celý život Alžběty II., ale nejen ten, je to vlastně i taková kronika Británie skoro celého jednoho posledního století. Autor dává nahlédnout do chodu královské rodiny, a aby si někdo nemyslel, že království = pohádka, tak také do mnohých jejích problémů a skandálů, a že jich za vlády, resp. života Alžběty v královské rodině nebylo málo. A neukazuje královnu jako nějaký vzor dokonalosti a moudrých rozhodnutí, i ona měla svoje "mouchy", stejně jako úplně bez chyb nebyli i další členové královské rodiny, vyjmenovávat asi nemá cenu, nějaká negativa a chyby se najdou vlastně na všech.
Mě kniha určitě bavila, trochu lépe jsem se v královské rodině zorientoval, dozvěděl se mnohé věci, o kterých jsem nevěděl. Nějaké ty překlepy a tiskové chyby ... nepotěší to , ale to už je dneska takový kolorit, co se dá dělat...

4444913
14.04.2023 1 z 5

Nic.Mortin jako vždy.Pokud někdo skutečně chce jednosvazkový kvalitní životopis je Zrazená koruna.Alžběty II.tak kniha Sally Bedell-Smithové je to nejlepší co se dá vzít.Jediný člověk kterého morton z královské rodiny znal osobně byla princezna z Walesu,tedy předchozí princezna z Walesu.O tom jak členové rodiny přijímají knihy o nich napsané neví nic ani nejbližší spolupracovníci dotyčných,natož chlápek se kterým nemluví z královské rodiny ani noha od stolu.Většina je opsána odjinud,vyfantazírována a (ne)pěkně zmanipulována.Jediná Mortonova kniha která za něco stojí je Zrazená koruna.

mia.com
31.03.2023 5 z 5

Knihu jsem si vybrala asi podle hodnoceni, uz ani nevim. Chtela jsem mit nejaky jednosvazkovy zivotopis kralovny. Ackoliv jsem o ni jinou knihu necetla, s touhle jsem velice spokojena. Autor krasne posloupne vypravi jeji zivot jako pribeh, takze to neni vubec nuda jak ve skole. Celkem pravidelne mi i vrhkly slzly do oci. Jako souhrn tech nejdulezitejsich udalosti v zivote kralovny i jeji rodiny, je kniha perfektni.

annettka1098
13.02.2023 5 z 5

Kniha je vyprávěna poutavě a velmi lidsky. Text na me působil dojmem, že si autor nic nepřikrášoval a nesnažil se popsat Královnu za každou cenu jen v dobrém. Život Alžběty II. byl rozhodně zajímavý a neotřelý. Andrew Morton zaznamenal nezajímavější události a nezameřil se jen na politiku. Naopak nás nechává nakouknout do zákulisí života královské rodiny, což jsem velmi ocenila. Nejde tak o knihu, která by pouze shrnovala jak se Alžběta II. podílala na chodu Velké Británie, ale popisuje ji jako dítě, ženu, královnu, matku a opět Královnu. Myslím, že si ani neumíme představit, jak byl život pro samotnou Alžbětu těžký.

Šebestová3
23.01.2023 5 z 5

Skvělé čtení. Odpouštím i mnoho překlepů, a to se stává opravdu málokdy :-)

AnetaKor
12.01.2023 5 z 5

Když vcházíš do místnosti, vycházej prostředkem dveří.

eva3992
08.01.2023 5 z 5

Příběh jedné nejznámější ženy na světě – britské Královny Alžběty II. Jako malá ani nepomyslela na to, že by mohla být královnou, chtěla žít na venkově, mít hodně koní, psů a dětí. Osud to však viděl jinak a po abdikaci strýce, a poté po brzké smrti svého otce, nastoupila na trůn v pouhých 25 letech. Své povinnosti se zhostila se ctí. Její život nám přibližuje příběh sepsaný Andrew Mortonem.

Jelikož sleduji seriál Koruna a ráda se dozvím nové informaci o královské rodině, po této knize jsem sáhla s nadšením a nezklamala. Právě díky seriálu Koruna mi všechno do sebe krásně zapadlo, v mnoha případech jsem se dozvěděla další nové příběhy a situace. Ale nebojte, i když seriál nesledujete, vše je popsáno jasně a přehledně a vy se ponoříte do života známé panovnice.

Andrew Morton je autorem známé šokující knize o princezně Dianě. I v této knize je znát, jakou si s přípravou dal práci. Veškeré citace jsou doložené odkazy (a že jich není málo). Je to psáno velice čtivě, poutavě, a hlavně také lidsky, díky tomu máte k celé královské rodině blíž.

Kniha je doplněna o spoustu fotografií ze života královny. Najdete zde známé i méně známé příběhy a historky. Ač jsme to nečekala, kniha mě několikrát dojala až k slzám a já si její čtení opravdu užila.

Tato kniha je pro všechny fanoušky Královny Alžběty II., ale také pro ty, kteří o ní mnoho neví a chtějí proniknout do „tajů“ královské rodiny.

manteca8619
07.01.2023 5 z 5

Jestli patříte mezi fanoušky královské rodiny, neměla by tato kniha chybět ve vaší knihovně.
Já nejsem zrovna fanoušek životopisných knih a proto je tato první kterou jsem kdy přečetla a rozhodně nelituji. Bylo to pro mě sice trochu těžší čtení, ale nakonec mě příběh této neskutečně ženy pohltil.
Příběh popisuje život všemi známe královny od jejího narození až po 70. výročí její vlády.
Bylo zajímavé "sledovat" jak se z malé holky postupně stává žena, která zažívá všední starosti dospívajících dívek, první lásku, ale taky strasti spojené s královskou korunou.
Překvapilo mě, co vše jsem vlastně o této úžasné ženě nevěděla, ale nechci nic prozrazovat, holt si to musíte přečíst :)
A na konec bych ještě dodala, že v knize najdete i fotografie, které celý příběh krásně dokreslují.

jahlina
06.01.2023 5 z 5

Ačkoliv nejsem skalním fanouškem královské rodiny, osobnost královny Alžběty je natolik fascinující, že jsem neodolala a v nepřeberném množství publikací, které o Alžbětě a celé její rodině vychází, jsem sáhla právě po této.

Knížka zachycuje život Alžběty od jejího narození až po 70. výročí její vlády. Jsou zde zmiňována všeobecně známá fakta i věci, které až tak v širokém povědomí nejsou. Když se Alžběta narodila, nikdo nepředpokládal, že by se mohla stát královnou. Přesto bylo zřejmé, že se jedná o výjimečné děvčátko, které postupně vyrostlo ve výjimečnou ženu. Její život nebyl procházkou růžovou zahradou, musela překonat různé obtíže, ale všech svých úloh se zhostila s pokorou a grácií.

Knížku jsem nečetla na jeden zátah, není to úplně odpočinkové čtení. Text obsahuje spoustu informací. Ale určitě jsem se u čtení nenudila. Naopak jsem si to moc užívala. Autor čerpá z různých zdrojů, které jsou v textu citované. Dostáváme tak představu, jak na Alžbětu pohlíželi různí lidé, kteří měli možnost se s ní v různých etapách jejího života setkat. Vše je napsáno bez příkras a snahy o hledání senzací… Co se mě hodně bavilo, bylo prohlížení fotografií.

veruptackova
13.12.2022 5 z 5

Kniha uznávaného historika Andrew Mortona začíná narozením malé Lilibet až po 70. výročí její vlády. Přestože se neočekávalo, že by Lilibet měla někdy usednout na trůn, vlastnostmi vhodnými pro panovníka se vyznačovala už od dětství. Zejména díky úvodním kapitolám jsem se dozvěděla spoustu nového, protože asi většina z nás ví, že Alžběta se stala následnicí trůnu díky abdikaci jejího strýce a královnou kvůli poměrně brzkému úmrtí milovaného otce, nicméně okolnosti, volby a povinnosti s tím spojené, to už tak všeobecně známé není. Fascinovalo mě, že se kniha věnuje komplexně jejímu životu. Autor se poměrně hojně věnuje i manželství královského páru, výchově královských dětí a volbám před které byla v průběhu své vlády postavena. Kniha je navíc doplněna o dobové fotografie, díky kterým si informace ještě lépe zapamatujete.

Doporučuji knihu všem fanouškům královské rodiny, ale rozhodně nejen jim. Pokud si chcete doplnit své vědomosti a zjistit něco dalšího o nejdéle vládnoucí panovnici, rozhodně Vám tuto knihu doporučuji. Je i skvělým doplněním, pokud jste stejně jako já propadli seriálu Koruna, ve kterém dokonce v jedné epizodě můžete vidět i postavu Andrew Mortona, když píše knihu o princezně Dianě.

Kniha Královna Alžběta II. není úplně čtení na relax po náročném dni. Autor v rámci kapitol sem tam skáče v čase, a proto je nutné se na text opravdu soustředit. Přestože je příběh nabitý informacemi, rozhodně to není nudný výčet událostí, ale poutavý příběh života ženy, která se nesmazatelně zapsala do historie.

maryzka
10.12.2022 4 z 5

Vždy se s touto královnou loučím s tím, že už to bude poslední kniha, kterou budu o ní číst. No nepovedlo se. Ale doufám, že tato bude opravdu poslední. Autor je znám, že píše biografie bez příkaz, opravdově, fundovaně. Takže autor nic nenapsal bulvárního, ale královnu, která se musela přizpůsobit poválečným změnám. Možná, že kdyby se neprovdala za svoji lásku, tak by to asi dopadlo jinak. Sám autor tvrdí, že její matka, která vstoupila do dějin jako ,, královna mam " tak by to asi nedopadlo nijak. Sám autor tvrdí, že byla moc staromódní. Tato panovnice proklouzávala svojí dobou velmi dobře a jak autor praví na konci knihy: Nasadila laťku dost vysoko

Sabča92
07.12.2022 5 z 5

Má fascinace britskou královskou rodinou není žádný tajemstvím. Letošní rok byl pro královskou rodinu velmi silným a bohužel také tragickým rokem. Úmrtí Alžběty II. jsme sice všichni očekávali, přesto nemůžu zapřít, že mě její odchod velmi zasáhl, dokonce víc, než bych bývala čekala. I proto jsem cítila jistou povinnost se pustit do knihy, která mi připomene její životní příběh. A jsem velmi nadšená, že se onou knihou stala právě kniha od Andrewa Mortona, který světu poprvé ukázal pravdu, když vydal Dianin skutečný příběh. Pokud sledujete nejnovější 5. sérii, pak vám jistě neuniklo, že se druhá epizoda zabývá právě pozadím vydání knihy Diana: Její skutečný příběh. Ten potichu vyhlížející za brýlemi schovaný novinář ve druhé epizodě, to je právě Andrew Morton.
Na trhu samozřejmě seženete celou řadu publikací o Alžbětě II. ale bohužel ne všechny obsahují ověřené informace. Například bych vás ráda odradila od knih Michaely Košťálové, které jsou od české novinářky, která svou knihu (a její revidovanou verzi) napsala na základě bulvárních zpráv z Blesku a jiných bulvárních zdrojů.
Královna Alžběta II. mapuje její životní příběh od jejího narození, až po letošní červen, kdy oslavila 70. výročí nástupu na trůn. Kniha je rozdělena na čtrnáct středně dlouhých kapitol, které jsou seřazené chronologicky.
Když se malá Lilibet narodila, nikdo netušil, že z ní bude velká panovnice. Seznamovat vás s dalšími životními milníky Alžběty II. nebudu, věřím, že vás tu nalákám na čtení, protože jsem po delší době životopisné knize dala plný počet hvězd.
Kniha je vhodná pro fanoušky britské královské rodiny, ale také pro fanoušky životopisných publikací. Pokud jste fanoušci seriálu The Crown (Koruna) na Netflixu, kniha by vás jistě neměla minout. Při jejím čtení si totiž zopakujete okolnosti z předchozích řad a krásně tak navážete na pro vás aktuální sérii.
Hodnotím 5/5

blanka5960
29.11.2022 5 z 5

Četli jste nějakou knihu o královně Alžbětě II. nebo máte stejně jako já nulovou zkušenost?
Královna Alžběta II. a její rodina mě vždy zajímala, pamatuji si, že jsem v televizi sledovala svatební obřad princezny Diany a Charlese nebo oslavy pořádané k výročí panování královny. Pro mě stejně jako pro mnohé byla a je královna Alžběta II. ikonou královské monarchie, panovnicí jež do posledního dne a chvíle myslela nejen na svou rodinu, kterou milovala, ale také na britský lid, na svou zemi. Byla to úžasná noblesní dáma.
-------------------------------------------------------------
Tři měsíce po úmrtí královny vydal známý autor Andrew Morton knihu Královna Alžběta II., podařilo se mu něco výjimečného, dokázal sepsat celoživotní příběh tak poutavě a lehce, že se u něj nemusíte obávat nudných pasáží plných dat a informací.
-------------------------------------------------------------
Rodiče Alžběty si pro své dcery přály obyčejný život, ovšem osud tomu chtěl jinak a Alžběta velmi mladá ve svých dvaceti pěti letech usedá na trůn. A slibuje sobě i národu, že bude panovat do posledního dne a to také splní.
-------------------------------------------------------------
Její život nebyl procházka růžovou zahradou, v mnohém chybovala, čelila různým politickým i rodinným problémům. Přesto všechno dokázala neztrácet naději a víru, v sebe i v monarchii. Měla smysl pro humor, který předvedla při zahájení Olympiády, kdy natočila krátký klip s agentem 007, při kterém seskakuje padákem. Milovala vyjížďky na koních, chvíle strávené na venkově se svou psí smečkou ve společnosti své rodiny. Těchto vzácných okamžiků si velmi cenila.

Knížku o královně Alžbětě II. jsem si moc užila, dozvěděla jsem se spoustu informací, zajímavostí o ní, o životě jejich dětí, manželovi o kterých jsem nevěděla.
V knize najdete i mnoho dobových i současných fotografií. Za mě velká spokojenost, knížku můžu doporučit všem.

Jane2016
14.11.2022 5 z 5

Jsem neskutečně zamilovaná do britské královské rodiny, tudíž, když jsem se dozvěděla o nové knize, která byla o královně Alžbětě II. napsaná, neváhala jsem ani chvíli o tom, zda si ji přečtu.

Příběh začíná královniným dětstvím. Tím, jak se její otec dostal na trůn, a jak jedno nepatrné rozhodnutí jejího strýce Eduarda ovlivnilo celý život maličké Alžběty.
Během následné korunovace, kdy se na trůn dostala sama Alžběta jsem měla po celém těle husí kůži. Přece jen, stát se královnou v 25 letech, řekněte sami, není žádná legrace.

V knize nechybí ani příběhy královniných dětí – Charlese, Andrewa, Anne a Edwarda. A společně s nimi jsou zde i příběhy o jejich partnerských vztazích. Čili pokud milujete princeznu Dianu, velmi doporučuji si knihu přečíst. Sama jsem se dozvěděla spoustu informací, o kterých jsem předtím neměla nejmenší tušení. A několikrát mi z nich spadla brada. Myslím si, že princezna Diana je i do dnešních dnů, do roku 2022, královnou lidských srdcí. Kniha je ale plná i příběhy dalších známých jmen – Camillou, Harrym, Meghan, Williamem, Kate, Margaret, Philipem atd. Rozhodně se dozvíte nějakou novinku i přesto, že jste milovníci královské rodiny.

Z knihy jsem nadšená, vrátila mi chuť ke čtení, která mi v poslední době trochu opadala. Pokud hledáte dobrou knihu o Královně Alžbětě II. a nevíte, kterou zrovna vybrat, tuhle doporučuji všema 20!