Kráľovná a divožienka

Kráľovná a divožienka https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/189819/bmid_kralovna-a-divozienka-aGX-189819.png 4 18 6

Autori (Linda Jarosh je sestra o. Anselma) v knihe píšu: "My sme vybrali 14 archetypov a spojili ich s postavami biblických žien. Štrnásť obrazov, ktoré sa vám predstavia v knihe by mali ženám pomôcť odhaliť ich vlastnú podstatu a čerpať z vnútorného bohatstva ich ženskosti. A nie len to. Obrazy by ich mali viesť, ukázať im ako hojiť rany na duši, ktoré im uštedrili falošné obrazy žien a viesť ich cestou k plnosti a uzdraveniu.... celý text

Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: , Dobrá kniha
Originální název:

Königin und wilde Frau: Lebe, was du bist!


více info...

Přidat komentář

padola
11.01.2023 2 z 5

Ty příběhy nejsou špatné. Je dobré vidět, že i v Bibli jsou ženské postavy, které nejsou pasívní a nečekají, až se vyjádří muž. Je ovšem potřeba oprostit se od balastu, jakým autoři příběhy vykládají - v některých případech jde o čistou manipulaci.

"Je vědecky prokázáno, že žena je lepší lídr pokud je zároveň i matka." - kdybychom chtěli něco takového "vědecky dokázat", nejspíš bychom zjistili, že žena je naopak lepší lídr, když není matka. Má tak víc času na práci lídra a dostává se do komplexnějších vztahů, než jsou vztahy rodinné. Obdobně "aby mohla žena vést, musí mít po boku muže." "Žena vede lstí." Muži jsou opakovaně prezentováni jako egocentrická mlátička nepřítele. Mně osobně to dost vadilo.

Sisssi
17.04.2021

Těšila jsem se na rozbor zajímavých postav z Bible a místo toho čtu o ezoterních škatulkách a neexistujících ideálech. Neustálé mnohomluvné opakování jednoho a téhož v malých obměnách. Úprava knihy je však opět lákavá.


anansie
25.01.2021 5 z 5

Velmi pěkná kniha o ženských archetypech. Je zkomponovaná tak, že je představen vždy každý archetyp na základě biblického příběhu a následně doplněn dalšími vhledy z pohledu mužského i ženského tak, jak ho vnímají autoři sourozenci. Každý z archetypů představuje určitou stránku ženství, ať už je to obraz královny, matky, moudré ženy, vášnivě milující ženy, bojovnice, umělkyně, prorokyně, cizinky nebo divošky. Každý takový aspekt může každá žena proměnlivě v sobě žít a ztotožňovat se s ním v určitých fázích svého života. Všechny tyto aspekty znamenají ženství, které je tak rozmanité, že určitě ani tyto archetypy ho nestačí pokrýt. Tato kniha je krásnou a srozumitelně napsanou inspirací, jak v sobě některý z obrazů ženství znovuobjevit a nebát se ho prožít anebo jak si uvědomit, co právě ze svého ženství žiji. Dodává odvahu a důvěru ve vlastní síly na příbězích, kdy ženy objevily svou silnou stránku právě ve chvíli, kdy byly na úplném dně a to tak, že si uvědomily, že všechny potřebné síly k vybřednutí z bídy mají právě v sobě.
"Naše síly nám byly darovány proto, abychom je používaly a radovaly se z nich. Máme v sobě všechny barvy ze škály ženství a dokážeme je spolu míchat. Jsem-li královnou, mohu být zároveň i divoškou a tou, která se směje."

Starmoon
14.12.2020 5 z 5

Veľmi krásna knižka, ktorá mi pomohla pomenovať a objaviť rôzne podoby (mojej) ženskosti.

majáček
30.06.2020 5 z 5

Příběhy o ženách z různých dob z různých literárnich forem. Jsou to příběhy historické, biblické, z mýtů a pověstí. Všechny jsou spojené s názvem knihy. Ženy, které byly takové. Chovaly se s noblesou a byly uctivé, ale zároveň i divošky. Byly samy sebou. Například Maří Magdaléna, královna Ester, Rút či prorokyně Mirjam. Knihu doporučuji i těm, kteří znají příběhy z Bible apod.

Vojslava
06.04.2020 5 z 5

Náhled na to, jak se na sebe jako na ženu také lze podívat... Hledisko archetypálních postav je zajímavé, některé důrazy biblických příběhů mne nenapadaly, ale zároveň je text do jisté míry podnětný a hodný aspoň malého promyšlení. Autorská sourozenecká dvojice se dobře doplňuje a ani překladu se nedá moc vytknout. I kdyby se čtenář zajímal jen o psychologii, není od věci alespoň kousek přečíst...

Štítky knihy

pro ženy biblické postavy

Autoři knihy

Anselm Grün
německá, 1945
Linda Jarosch
německá, 1947