Král sedmi závojů

Král sedmi závojů https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384548/mid_kral-sedmi-zavoju-7Wp-384548.png 5 11 5

Vydejte se na cestu do pohádkové země, která je, a přec už není. Je obklopena mořem s krásnými zálivy, z jejichž přístavů vyplouvají koráby do blízkých i dalekých krajin. Bojují v nich nejen udatní kapitáni a bezrucí vojáčkové, ale i přestrojené královské dcery. Pasáčkové se v nich s oblibou stávají princi, princové se s oblibou mění v husopasy nebo nosiče vody, a taškáři si tropí šprýmy jak z kmánů, tak z pánů, ba i ze samého krále. Zkrátka a dobře, málem jako v našich pohádkách, ale přece jen ne docela tak. Italské pohádky jsou jiné, tak jako je jiná země, kde se zrodily a kde se vypravují. Kniha obsahuje 57 italských pohádek pro malé i velké čtenáře v převyprávění našeho předního pohádkáře Jana Vladislava.... celý text

Přidat komentář

BlaV.
13.06.2023 5 z 5

Tato kniha patřila v dětství k mý oblíbeným, byla jsem často nemocná a z knihovny mi ji táta vždy půjčoval. Objednával jsem si nějaké knihy v knihobotu a měli tak i tuto, tak jsem na stará kolena neodolala a pořídila si jí.

Pablo70
09.11.2020 5 z 5

I náš výtisk těchto pohádek je velmi "očtený"! Italský temperament, hlasitý smích a nespoutanost hrdinů si získal srdíčka mých dětí. Nejsou to rozhodně temné až hororové pohádky bří Grimmů! Tady vládne ostrovtip: Zde „...chytré Janiny přelstívají pyšné královské syny, moudré Sorfariny dávají za vyučenou svým tvrdohlavým královským manželům – a taškáři Ferrazzanové si tropí šprýmy jak z kmánů, tak z pánů, ba i ze samého krále.“
Jak později napsal Jan Vladislav, chtěl „v tom sešněrovaném myšlení školy za komunizmu“ nabídnout dětem svobodný svět s prostorem pro tvořivost a hravost beze strachu. Ale bez ohledu na to, převyprávěl italskou slovesnost nádherně, vždyť Itálie byla jeho srdcovka a překládal Danta a italskou renesanční lyriku. Vřele doporučuji. Nadčasové!


Monika1717
18.07.2020 5 z 5

Knihu jsem dostala k některým Vánocům a musím souhlasit s paní.suvou. Četla jsem ji několikrát pořád dokola, potom mým dětem a dětem ve škole. Moje nejoblíbenější je O princezně Fazoličce a O moudré Sorfarině. A také tu o opravdové princezně a chytré Janině. Dětem se nejvíc líbila O zlém vlkovi a mlsné Kateřině. Tahle knížka by si zasloužila i více než 5 hvězd.

vandalka
06.08.2016 3 z 5

Pohádkové sbírky Jana Vladislava mám velmi ráda, takže mě překvapilo, jak moc mě zrovna tahle vyváděla z míry. Svým způsobem mi kniha připomínala Dekameron - ne strukturou, ale zaměřením příběhů - takové to milostné laškování, šaškování, podvádění a sem tam boj. Prostě Itálie, řekl by si jeden, ale když sbírku porovnám s Italskými pohádkami Itala Calvina, je to jak nebe a dudy. Již jsem přivykla tomu, že ve většině pohádek protagonisté neřeší nějakou povahu a prostě skočí po nejhezčí holce/chlapci, ale v Králi sedmi závojů je tento přístup dohnán téměř ad absurdum a vyskytuje se skoro všude. Pokud se hrdinové zrovna nebaví škodolibostí nad mrtvým sousedem či nelijí svým bližním do očí vařicí olej. Jasně že v pohádkách se toto všechno děje, ale tato sbírka mi přijde nešťastná nebývalou kumulací těchto jevů. Nemohla jsem se dočkat, až to konečně dočteme a byla vděčná za každý text, který z vytyčeného směru vyčníval. Jako ukázka italských pohádek je to určitě velmi zajímavý počin, jako četba pro děti má ale tato kniha svoje rezervy.

pani.suva
25.06.2013 5 z 5

Ze všech pohádkových knížek u nás doma tahle vypadá nejhůře. A to z toho důvodu, že byla ze všech nejoblíbenější :)