Krajiny českého středověku

Krajiny českého středověku https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200546/bmid_krajiny-ceskeho-stredoveku-Bpj-200546.jpg 3 7 2

Vnímání prostoru a krajiny je jedním ze základních rysů lidského myšlení, jeho podoba se ale v různých kulturách a časových obdobích liší. Mnohovrstevnaté téma souvisí s kosmografií stejně jako s každodenním setkáváním lidí s krajinou. Specifické nazírání se projevuje v tvorbě filozofických a teologických konceptů, ve způsobu orientace v krajině i v podobách jejího popisu, ať už s uměleckým, nebo praktickým záměrem. Autor se v knize zaměřuje na období 12.–14. století v prostoru českých zemí. Vedle odrazu dobových filozofických konceptů v různých druzích textů sleduje zvláště vnímání tří krajinných typů – lesa, vodních toků a hor. V druhé části se věnuje způsobům orientace v krajině a lokalizace jednotlivých míst v terénu. Ve svém celku kniha Krajiny českého středověku zachycuje výrazný posun myšlenkového konceptu od světa staré zemědělské společnosti po zrod moderního pojetí, jehož stopy jsou patrné již v pozůstatcích textů z vrcholného středověku. V roce 2019 vyšel dotisk.... celý text

Přidat komentář

watta
09.10.2022 1 z 5

Autorův záběr pro mě byl zklamáním, faktograficky v podstatě zbytečná práce a z hlediska dějin mentality v podstatě také (ve srovnání např. se Simonem Schamou).

matej.kulistak
06.09.2022

Knihu jsem rozčetl na doporučení kamaráda historika a čekal jsem především popis středověké krajiny.
Ten jsem ovšem spíše nedostal, kniha je zejména o jejím vnímání středověkým člověkem, což je téma jistš neméně zajímavé, ale v tu chvíli ne pro mě.
Proto jsem knihu odložil a nemohu ji hodnotit, ale kdybych si chtěl přečíst o tom, o čem skutečně je, myslím, že by odvedla svou práci dobře.


Štítky knihy

středověk krajina

Autorovy další knížky

Tomáš Klimek
česká, 1979
2018  95%Staré cesty v krajině středních Čech
2014  60%Krajiny českého středověku
2018  66%Tři muži ve člunu jsou zpět
2023  53%Vyplavená smrt

Kniha Krajiny českého středověku je v

Přečtených10x
Knihotéce14x
Chystám se číst22x
Chci si koupit7x