Vyplavená smrt

Vyplavená smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506426/bmid_vyplavena-smrt-lxZ-506426.jpg 3 17 6

Když najde Prokop v řece mrtvolu své starší sestry se stopami po násilí, život v Mokropsech, malé rybářské vsi, se rázem obrátí vzhůru nohama. Dospívající mladík se rozhodne pro krevní mstu a pátrání po vrahovi ho zavede do nedaleké Prahy, která je na sklonku vlády Karla IV. rušným a rozmáhajícím se velkoměstem plným nevídaných staveb, ale též tmavých, nevlídných zákoutí. Události naberou spád, když do Mokropes přijede svérázný svatojiřský kanovník Štěpán, pověřený vyšetřováním vraždy…... celý text

Přidat komentář

Galadwen
16.03.2024 2 z 5

Zezačátku jsem se vážně divila, proč má kniha tak slabé hodnocení. Po dočtení zcela chápu.
První kapitoly jsou nadějné, zápletka mi připadala nosná a prostředí uvěřitelné - dospívající kluk jde hledat domnělého vraha své sestry, aby se mu pomstil. Proč ne. Nějak mi to k venkovskému prostředí vrcholného středověku sedlo. Stylistika místy nic moc, ale říkala jsem si nevadí, příběh je důležitější. Pak se děj začal vléct a topit v nudě, přibývalo vycpávkových a nesmyslných scén i postav, bez kterých by se děj obešel. Dobře, ale aspoň se hrdinové snaží, ne? Nechodí většinu doby chlastat jako u Bauera nebo smilnit jako u Vondrušky, což je rozhodně plus. Sice je to drobátko nastavovaná kaše, ale třeba z toho ještě něco vypadne.
Bohužel vypadlo. Ve dvou třetinách se objeví nová, zcela klíčová postava, říkejme jí třeba detektiv, a kniha naprosto změní žánr, nevím na co - moderní detektivku, kde se používají výrazy jako "typologická analýza" nebo "...konformita může být hnacím motorem"? Jenže moderní detektivky dávají smysl, hledají se v nich důkazy, logické řetězce událostí a motivací. Tady se příběh, autor promine, na posledních šedesát stran zvrhl v náhodné sázení jmen podezřelých bez jakýchkoliv stop či zjevných motivů, a je jich tolik, že se z toho stal jeden velký chaos a blábol. Finále a odhalení vraha katastrofa.
Kolem strany padesát bych klidně dala zasloužené tři nebo horší čtyři hvězdičky. Teď na konci to nebylo snad ani na jednu. Dávám dvě a zavírám u toho obě oči.

Kanimůra2
09.01.2024 3 z 5

No, vzhledem k tomu, že mám moc ráda historický detektivky, dám 3 *. Ale s odřenýma ušima. Budeme doufat, že se v příští knize vylepší.


Januchaj
19.10.2023 1 z 5

Chtěla jsem přestat knížku číst v druhé třetině, ale nakonec jsem četla dál s očekáváním překvapivého zvratu, který nahradí předchozí nudu. Bohužel překvapení nepřišlo. Jako svého času učitelka češtiny na gymmnáziu jsem od žáků četla nápaditější a zajímavější texty i když ne tak dlouhé...

ropotamo
17.10.2023 2 z 5

Opravdu nepodařené, dvě hvězdy jen za slovní výrazy, které se dnes již téměř nepoužívají.

EvikU.
18.04.2023 4 z 5

Historické krimi z doby konce vlády Karla IV. ze 14 století. Řeka vyplaví tělo mladé ženy Mařky. Objeví ji její dospívajícím bratr. V malé vesničce Mokropes vypukne panika. Jelikož richtář určí jako vraha jednoho ženatého občana, který zrovna opustil vesnici neznámo kam, celá vesnice nemá důvod pochybovat, zvláště když se všeobecně ví, že spolu měli poměr.

Bratr zavražděné Prokop se vydává hledat vraha své sestry a pomstít tak její smrt. Vydává se do blízké Prahy, kde má sestřenici a její rodinu a kde probíhá hlavní kšeftování se zbožím a mohl by na Odeona narazit. Samozřejmě nic není takové, jak se na první pohled zdá. Co všechno se přihodí, kdo všechno mu pomůže v pátrání na vlastní pěst?

Po čase se vrací zpátky do rodné vesnice stejně moudrý jako když odjel. Do vesnice mezitím přijel kanovník Štěpán. Takový dřívější detektiv. A vše se dává do pohybu. Lidem z vesnice přijde jako malomocný, protože leze i v místech, kde by nikoho nenapadlo pátrat, vyptává se všech a na všechno. Do svého vyšetřování přibýrá Prokopa.

Prostředí je krásně zachycené z té doby. Mluva lidí, příroda, obydlí, jídlo, z knihy na mě dýchla historie. To si myslím, že bylo opravdu skvěle zachyceno. I to vyšetřování bylo hodně i na vyptavání druhých, nastrčit léčku, do které se vrah nevědomky chytí. Dříve to opravdu bylo hodně o rozmluvě lidí, co kdo viděl, co kdo slyšel a kdo je ve výpovědi věrohodný. Nebyla žádná DNA nebo jiné pomůcky, které dnešní doba přináší. Byl jen zdravý selský rozum a já si to v knize moc užila.

Tu poklidnou dobu, když se chci někam dostat, sbalím raneček a jdu. Většina lidí se bála cokoliv udělat, báli se potrestání, báli se Boha. Dnes už to lidem mnoho neříká.

V knize nebyla žádná hluchá místa, ač malý počet stran,vše důležité objasněné. Kniha má nízké hodnocení. Já ale nechápu proč, já si knihu užila. V rámci žánru historické detektivky naprosto splňuje mé požadavky.

babicka_amalka
02.03.2023 2 z 5

no, dvě (maximálně) hvězdy za snahu - ale je to bída, bída, bída...

Autorovy další knížky

Tomáš Klimek
česká, 1979
2018  95%Staré cesty v krajině středních Čech
2014  60%Krajiny českého středověku
2018  66%Tři muži ve člunu jsou zpět
2023  53%Vyplavená smrt

Kniha Vyplavená smrt je v

Přečtených20x
Knihotéce43x
Chystám se číst11x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x