Konstantinopol 626. Poslední bitva antiky

Konstantinopol 626. Poslední bitva antiky https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/300898/bmid_konstantinopol-626-kMs-300898.jpg 5 11 3

Kniha se v širokém historickém kontextu zabývá avarsko-slovanským obléháním hlavního města východořímské říše v roce 626. Autor sleduje dějiny říše od smrti císaře Justiniána, především pokud se týče ztráty jejích pozic na Balkáně; současně se zabývá vztahem k Persii, jež byla odedávna hlavním konkurentem říše. Vnitřní konflikty za císařů Foky a Herakleia společně s oslabováním jejího vnějšího postavení vedly k obsazení téměř celého Balkánu Avary a k jejich obléhání Konstantinopole. Peršané se současně zmocnili Egypta, Předního východu i částí Malé Asie, a pokoušeli se dokonce zapojit do obléhání hlavního města. Kniha se dále zabývá pozdější recepcí obléhání Konstantinopole, a to jak v písemných pramenech, tak i ve výtvarném umění.... celý text

Přidat komentář

StanLeee
10.03.2021 5 z 5

I přes svůj (pro některé čtenáře přílišný) rozsah představuje tato publikace Martina Hurbaniče dílo sbližující zájemci takřka dokonale kapitolu historie regionu zdánlivě nesouvisejícího s vývojem pozdější středověké střední Evropy.

Právě tato skutečnost, tak prakticky každému, kdo tuto knihu přečte, jistě přinese alespoň zrnko nový informací.

M.H.
06.06.2017 4 z 5

Kniha je rozšírený preklad zo slovenských pôvodín "Posledná vojna antiky : avarský útok na Konštantínopol roku 626 v historických súvislostiach", 2009 a "História a mýtus : avarský útok na Konštantínopol roku 626 v legendách", 2010.

V prvej časti ponúka široký pohľad na vlády cisárov pred rokom 610, Herakleiovo panovanie, vzťahy s Perskou ríšou a Avarmi.

V druhej časti sa venuje dejinám tradície avarského obliehania Konštantínopolu a legendám, ktoré sa k nemu viazali (zásah Bohorodičky a pod.).

Škoda trochu nevhodnej väzby a príliš hrubého papiera, kniha by si zaslúžila tvrdú väzbu.


Holmann
02.12.2016 5 z 5

Přijemně osvěžující, nový pohled na Byzanc a její okolí v 7.stol. Využívá jak psaných tak i archeologických zdrojů a autor neopomíjí i názory jiných odborníků. Rozhodně doporučuji.
Jediný mínus měkká vazba a kvalita papíru.