Provokatér

Provokatér https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160459/bmid_konrad-sejer-provokater-ek4-160459.jpg 4 157 48

Konrád Sejer série

< 10. díl

Důmyslná psychologická sonda do mysli dezorientovaného chlapce Bezchybný život Karstena a Lily Sundelinových se hroutí ve chvíli, kdy nacházejí své dítě spící v kočárku za domem celé od krve. Po překotném úprku do nemocnice se dozvídají, že jejich dcera není zraněná, někdo ji pouze polil jateční krví. Kdo se mohl snížit k tak děsivému vtipu? Vrchnímu komisaři Konradu Sejerovi kdosi pošle pohlednici se zprávou: „Peklo právě začíná“. A opravdu, zakrvácené dítě je pouze první z řady zvrácených vtípků, kterými někdo terorizuje další nic netušící oběti. Postupně vychází najevo, že zvěstovatelem pekla je Johnny Beskow, sedmnáctiletý chlapec, který žije s matkou alkoholičkou. Je příliš nezralý na to, aby pochopil, jak katastrofální následky mají jeho „nevinné legrácky“. Poté, co se v nedalekém lese přihodí skutečné neštěstí, se dá očekávat, na čí hlavu padne vina. Komisař Sejer je dobrý psycholog a lépe než kdo jiný si uvědomuje výbušnost celé situace…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Host
Originální název:

Varsleren , 2009


více info...

Přidat komentář

Roubas
03.11.2022 4 z 5

Děsivá studie hranice mezi vtipem a zlem. Výborně vygradovaný a skvěle psychologicky vykreslený příběh, kde nám autorka s nepříjemnou autentičností ukazuje, jak vratký je náš pocit bezpečí a jak "málo" stačí, aby se nadobro vytratil.

Teclaireddy
13.07.2022 4 z 5

Líbilo se mi trochu méně než Indická nevěsta, ale také super. Vyhovuje mi autorčin styl - není to klasická detektivka, spíš psychologický román s lehce otevřeným závěrem, který nabízí různí interpretace. Jednu hvězdičku ubírám za trochu rozvláčnější prostředek knihy, kde bylo na můj vkus až příliš "provokatérských akcí", stačilo by jich podle mě i méně.


Ophelie
29.11.2020 4 z 5

Kniha se četla tak říkajíc sama. Ačkoli je pachatel hned na začátku odhalen, neubírá to na čtivosti, napětí postupně roste. Činy Johnnyho se stupňují, otázkou zůstává, zda měl či neměl prsty i v tom posledním, který měl až hrůzné následky. Na příběhu Johnnyho je vidět, jak moc člověka formuje prostředí, ve kterém vyrůstá a žije, především s kým vyrůstá a žije. Svým způsobem byl Johnny sám oběť volající svými činy o pomoc. Knihu lze určitě doporučit k přečtení.

eiramka
30.05.2018 4 z 5

Dotek zla. Tak by se dal shrnout obsah této knihy. Od začátku víte, kdo je pachatel . Postupně jsou před čtenářem odkrývány jeho motivy. A nutí vás to k zamyšlení - jak výchova v nefunkční rodině vede k citové deprivaci , která může mít tak tragické následky. Jak setkání se zlem ovlivní všechny zúčastněné. Napínavé. Stojí za přečtení.

Missynka
11.03.2018 4 z 5

Skvělý thriller, který je psaný zase trošku jiným stylem a odhaluje nám hlavního padoucha už na začátku. Vy spolu s vyšetřovateli jen zkoumáte jak rychle si vše spojí a co se za tím vším skrývá a proč. Otevřený konec knihu pozvedl ještě výše. Tleskám a ráda si přečtu další knihy autorky.

jaruva
30.11.2017 4 z 5

Styl autorky mi velmi sedl, bylo to napínavé, pořád jsem byla napjatá, jak se to vyvine dál. Po dočtení ale zůstalo tolik otázek... Ale zas takové trauma z otevřeného konce jsem neutrpěla. Doporučuji.

faba
10.11.2017 4 z 5

Pro čtenáře, kteří nemají rádi u detektivek otevřený konec, tak ať to raději nečtou. Ono to dopadne, ale ne jak by si čtenář přál. Po předchozí autorčině knize - Indická nevěsta - opět úžasně čtivá kniha a řekl bych, dle mého, dosti drsná. To co provádí neomalený teenager je opravdu dechberoucí. Jedna z nej knih co jsem letos četl.

Knihožroutová
03.08.2017 4 z 5

Moc se mi líbil styl psaní autorky, ta severská strohost, žádné zbytečné popisy, přesto co se týče pocitů hrdinů dokonale jasné a výstižné.

Zuzanka46
01.01.2017 4 z 5

Skvělý, i když smutný příběh... Mohu doporučit

sagasir
02.11.2016 5 z 5

Nevinně vyhlížející zlo

Karin Fossumová opět dokazuje, jak je skvělá aneb i její druhá kniha s postavou komisaře Sejera ve vás zanechá dojem kvalitní četby. Nyní si autorka vzala na paškál teprve sedmnáctiletého Johnyho Beskowa a skrz něj nám podává opravdový hluboký pohled do mysli dezorientovaného chlapce.

Autorka opět dokazuje, že psychologické vykreslení postav je rozhodně její parketou. Stejně jako u Indické nevěsty, zde nečekejte nějaké přílišné napětí a agresivitu. Síla této knihy je opět v psychologii a v myšlenkách. Máme tu tedy důkaz, že opravdu stačí málo a váš život se obrátí naruby. Také vás toto dílo donutí přemýšlet o tom, jestli je vůbec společnost jako taková připravená na takové devianty a zda se jim dá zabránit.

Knihu bych doporučil všem milovníkům detektivek, kvalitních příběhů, obdivovatelům skvěle napsaných postav, ale hlavně fanouškům novodobých severských detektivek, aby uviděli, že se dá napsat i severská detektivka bez velkého množství mrtvých či mnohdy až enormně vystupňované formy násilí a zla, rozsahu přes 400 stran a aniž by nějak ztrácela na kvalitě. Tato kniha vás donutí přemýšlet. Donutí vás přemýšlet a vy náhle ucítíte kolem vás „chlad“. Chlad z toho, jak chladně a bez okolků Karin Fossumová dokáže proniknout do mysli postav (jakoby snad sama něco z toho zažila a pak to jen sepsala na papír). Tenhle příběh se ve skutečnosti nestal, ale vy máte po přečtení knihy pocit, jako by se opravdu stal. Z toho mnohdy až mrazí.

Hany.Honey
13.10.2016 4 z 5

Jedním slovem SÍLA! Zatím nejlepší, co jsem od autorky četla. Nejvíc mě sebralo to, jak dopadl ten malej kluk v lese, rozervanej vypuštěnými psy. To se mi udělalo úplně mdlo. A konec dědy mě taky zamrzel. A celkový konec knihy taky nedopadl nijak jednoznačně, jako obvykle u Fossumové bývá zvykem. Asi bych si už na to měla zvyknout....

Toňula
15.09.2016 4 z 5

Pozoruhodný psychologický román, který je zajímavou sondou do myšlení člověka poznamenaného nešťastným dětstvím, zamyšlením, jak snadno lze změnit relativně poklidné lidské životy a nenávratně narušit mezilidské vztahy. Škoda,že u nás nebylo vydáno více autorčiných děl..

dee7
09.08.2016 4 z 5

Krásně se četla, stránky jsem jen hltala..
Moje první setkání s touto autorkou a musím říct, že určitě ne poslední, ihned jsem si její styl psaní zamilovala. Skvěle vykreslené postavy, děj zasazen do drsné ( ale nádherné ) norské krajiny, wow, nemohla jsem se od knížky odtrhnout!!
Určitě doporučuji k přečtení.

Gracian1964
08.05.2016 5 z 5

ani tentoraz ma Karin nesklamala, práve naopak...zdá sa mi to čím ďalej, tým lepšie...

DriftBooks
18.09.2015 3 z 5

Knihy Karin Fossumové mám vcelku rád a většinou nezklamou. Tento příběh je ukázkou toho, že dobrý „thriller“ lze napsat i bez bestiálních a tajuplných vražd a že děsivé věci dokáže do našeho života přinést i zdánlivě triviální čin. Pohled na to, jak se životy lidí drolí díky krutému žertu labilního mladíka, je fascinující a bohužel zcela představitelný...

lenka4091
08.09.2015 3 z 5

Už ne tak dobré jako Indická nevěsta,kterou jsem četla první. A zas ten konec bez jasného závěru, už mě to docela naštvalo a říkám si,že autorka asi nemá dost fantazie,aby dotáhla věci do konce.

mapet85
05.09.2015 4 z 5

Moja prvá skúsenosť s touto nórskou spisovateľkou, avšak desiaty prípad s inšpektorom Konrádom Sejerom. Kniha začína „nevinným“ žartíkom, ktorý nie je jediným. Žartíky pokračujú a naberajú na intenzite.

Štýl písania je priamočiary, bez zbytočných vsuviek, kniha sa rýchlo a dobre číta a dej plynie rýchlo. Postava Konráda Sejera je veľmi sympatická, ľudská, súcitná a všímavá. Kniha je písaná najmä z pohľadu obetí žartíkov, pričom inšpektor vystupuje skôr ako vedľajšia postava. Dozvedáme sa niečo z jeho súkromia, avšak žiadna spojitosť s príbehmi z predchádzajúcich kníh tu nie je, takže nič z predošlých prípadov nie je prezradené - preto ju môžete bez obáv čítať. :-)

Už od začiatku knihy je jasné, kto je vrah, autorka skvele vystihuje psychiku postáv. V podstate môžeme knihu nazvať sondou do duše chlapca, ktorému nebol dopriaty dostatok lásky, pričom tento komplex si rieši spomínanými žartíkmi - tie majú niekedy nečakané dôsledky. Koniec je zaujímavý a je na zamyslenie. :-)

Pre mňa jedno z najlepších diel, čo som od severských autorov čítal. Hodnotím ho štyrmi silnými hviezdičkami (tú piatu si nechávam pre prípadné ďalšie autorkine diela :-)).

Salonka
11.03.2015 3 z 5

Autorka nám vo svojom rozsahovo neveľkom diele predstavuje detektívny príbeh s dominujúcim psychologickým ladením. Opisuje citovo a duševne nevyrovnaného chlapca, ktorý prežíval nešťastné obdobia detstva a dospievania. Chlapec okolo seba rozdáva rany v podobe zdanlivo nevinných žartíkov, ktorými podľa svojho názoru dokazuje, aký je šikovný, nebojácny a neohrozený. Svojim konaním však prináša len rozvrat, smútok, bolesť a zmätok.
Tým, že čitateľ jeho identitu pozná od začiatku, je detektívny aspekt potlačený. To nám však na druhej strane umožňuje sledovať vývin udalostí, ktoré vnímame z rôznych pohľadov (chlapca, vyšetrovateľov, vedľajších postáv alebo obetí výstrelkov), či už faktickou dokumentáciou udalostí, alebo vnútornými monológmi. Pre mňa bola v tomto diele najlepšou stránkou práve tá psychologická.
Dejový kolotoč sa ku koncu knižky zrýchľuje a prináša prekvapivé zvraty, rovnako nejednoznačný záver.

Moju prvú skúsenosť s K. Fossum hodnotím pozitívne a Provokatér odo mňa získava silné tri hviezdičky.

playada
21.01.2015 4 z 5

Bylo to o maličko slabší, než " kdo miluje jinak", proto "jen" čtyři hvězdy. Ale jinak samozřejmě Fossumová jede pecky, o tom žádná. Prostě je fakt dobrá.

sioux
30.11.2014 5 z 5

Moc zajímavé. Chuťovka. Přečteno za jeden den. Už dlouho mě něco tak nebavilo.

Závěr trochu zvláštní a ne zcela uspokojivý, ale po Indické nevěstě jsem to už tak nějak čekal.

Temné, mrazivé, severské, komorní, neustálé napětí dosahované jednoduchými výrazovými prostředky. Minimum akce, ale vůbec to nevadilo, koneckonců to měla být psychologická sonda. Hodně dobrá psychologická sonda.

Štítky knihy

psychologické romány

Autorovy další knížky

Karin Fossum
norská, 1954
2012  81%Indická nevěsta
2013  85%Provokatér
2014  82%Kdo miluje jinak
2013  75%Evino oko
2014  79%Neobzeraj sa