Koniáš kontra Špork

Koniáš kontra Špork https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/506184/bmid_konias-kontra-spork-G4d-506184.jpg 4 10 6

Hrabě Špork je vesměs vnímán jako lidumil, mecenáš umění a volnomyšlenkář. Tím vším opravdu byl, ale měl i řadu špatných vlastností, o nichž se obvykle nemluví – byl svéhlavý a konfliktní. Jezuitský páter Koniáš naopak vstoupil do dějin jako zjev veskrze odpudivý, náboženský fanatik, cenzor a palič knih. I to je pravda, jenže rovněž Koniáš měl spoustu dobrých vlastností, jež se naopak zpravidla nepřipomínají. Historický román, který líčí konflikt mezi církví a Šporkem, je striktně založen na historických skutečnostech včetně soudních protokolů z kacířského procesu z let 1792–1833.... celý text

Přidat komentář

ZaS
23.04.2024 3 z 5

Neotřelý pohled na vztah Šporka a jezuitů je sice zřejmě historicky podložený autorovým výzkumem, ale bohužel mu úzkostná snaha o historickou přesnost ubírá na čtivosti. V zásadě jde zjevně o sled archivně doložených údajů, doplněný jen nepřímo doloženými spekulacemi. Z historického hlediska postup nepochybně správný, nicméně z literárního velmi neuspokojivý. Škoda, že autor místo románu nezvolil populárně-naučnou formu.

orinka3
14.12.2023 5 z 5

Krásně jsem si početla! Osoby jako živé, žádný školometský styl psaní a toho Šporka bych ráda poznala osobně. Protože co ten se navymýšlel, jen aby dopálil jezuity, když ho začali brzdit v rozletu a mařit mu rozjeté dílo! Výstup na Sněžku, aby tam vztyčil kříž s textem na ceduli nemá chybu a představa víc než metrákového Šporka, kterého k vrcholu vynášejí v nosítkách, musela být pro diváky k popukání. Ne tak pro nosiče....:D Sledujeme jeho boj s katolickou církví, která proti němu vyslala spolehlivého a horlivého Koniáše, aby u něj našla důkazy kacířství. Střetli se tu tváří v tvář inteligentní pánové, přičemž Špork má výhodu známostí na nejvyšších místech i finanční jistotu. Dočkáme se pálení knih z jeho obsáhlé knihovny a nakonec i smíření těch dvou protivníků. Knihu ráda doporučuji jako vtipné a nevšední zpracování zajímavého kousku naší historie.


Boby17
08.12.2023 5 z 5

Zajímavý pohled na jednu z epizod katolické protireformace. Hrabě Špork měl štěstí, že měl dost peněz na advokáty a také dobré konexe, aby se z obžaloby, že je kacířem, vysekal. A páter Koniáš, ač jezovita lítý, z příběhu nevyšel jako absolutní fanatik. Jak píše autor ve výborném doslovu, narazili na sebe dva berani. Příběh mě zaujal a četl se dobře. Hodnotím napůl mezi čtyřkou a pětkou, tak zaokrouhluji nahoru.

Felidae
12.06.2023 5 z 5

Konečně neřešíme červenou knihovnu, ale historický příběh, který baví. Ano jazyk je soudobý, ale neuráží a fakta jsou fakta. Pěkně strávené odpoledne u vody.

zuzana-koubkova
24.04.2023

Kniha je nabitá informacemi, citacemi, vysvětlivkami, takže místy připomíná literaturu faktu. Musím přiznat, že v těchto místech se mi líbila nejvíc. Naopak pasáže, v nichž autor popustil uzdu fantazii a popsal pátera Koniáše jako pyromana, jemuž pálení nekatolické literatury přináší sexuální vzrušení (!), nebo nechal právníka doktora Felixe s plným nosem říkat: "je poděb", mi přišly slabší. Chápu, že autor chtěl poněkud zdlouhavý soudní spor nějak ozvláštnit, ale dle mého názoru nezvolil nejlepší řešení. Mnohem víc by se mi líbilo, kdyby podrobněji popsal prostředí - Kuks, Šporkův dvůr, jeho atmosféru. To mi v knize dost chybělo. Myslím, že kdyby po ní sáhl někdo, kdo je barokem nepolíben (dobrá, nikdo takový po ní asi sahat nebude, ale dejme tomu, že ano), tak buď musí zuřivě googlit, nebo si vůbec neumí představit, kde se pohybuje a koho potkává. Lepšímu zachycení dobové atmosféry by asi taky pomohl trochu archaičtější jazyk. Samozřejmě, knížka pro čtenáře 21. stol. nemůže být napsána barokní češtinou, ale opravdu by barokní vzdělanec pronesl ke svému mandantovi a přednímu velmoži větu "je po něm"? Ano, přesně to se snažil onen nešťastný doktor Felix vyhuhlat.
Na druhou stranu musím kajícně přiznat (tím bych otce Antonína jistě potěšila), že nemůžu být objektivní recenzentkou. Sama jsem o páteru Koniášovi, a v menší míře i o hraběti Šporkovi, psala a mám na ně "svůj" názor. Pravda, není úplně odlišný od pohledu pana Dobrylovského. Nakonec jsme oba vycházeli z podobných pramenů, ale zatímco on je zpracoval opravdu poctivě a s puntíčkářskou přesností, já si vyzobala jen to, co se mi hodilo do krámu. Hodnotit proto nebudu, ovšem za práci s prameny a zpracování Šporkova procesu patří panu Dobrylovskému můj hluboký obdiv. Jdu si pro třírohý klobouk, abych ho před ním mohla symbolicky smeknout.

nero 13
09.03.2023 5 z 5

V rámci Koniášovského knižního okénka je Koniáš kontra Špork od pana Dobrylovského napsán ve vážnějším stylu než Koniášův klíč napsaný paní Zuzanou Koubkovou, více je zde vidět jeho role církevního kazatele a cenzora snažícího se potlačovat jiné názory než ty schválené katolickou církví, středobodem knihy je spor a soud Jezuitů a Hradeckého biskupa s hrabětem Šporkem známým uměleckým mecenášem a zastáncem náboženské tolerance.
I dnešní doba je plná novodobých Koniášů, kteří by nám ve jménu demokracie nejraději demokraticky zakázali sdělovat své názory a vlastně i co si myslet.