Konečná

Konečná https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141635/bmid_konecna-xfu-141635.jpg 4 38 9

Pětici seniorů, tři muže a dvě ženy, odsoudily jejich životní osudy k tomu, aby závěr života trávili společně v chátrajícím a osamělém venkovském domě. Všem už je přes sedmdesát, ale s žádným z nich život nezacházel příliš pěkně. Někteří se nemají navzájem moc rádi a chovají se k sobě podle toho, skrytě či otevřeně; v žádném případě nejde o soudržnou partu starců, kteří se snaží jeden druhému ulehčovat břemeno věku. Jejich soužití má v důsledku vzájemné nevraživosti často groteskně trapný, absurdní ráz (Amis byl v líčení takových situací skutečný mistr), ale i když se při čtení často výborně bavíme, občas nám z toho všeho takříkajíc trnou zuby. A konec příběhu leckoho z nás přímo zmrazí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Plus
Originální název:

Ending Up , 1974


více info...

Přidat komentář

Radimka
01.10.2023 3 z 5

(SPOILER) Teda za mne dost zbytečná kniha. Partička pěti staroušků, dva z nich jsou trochu zmetci a nakonec to všechno blbě dopadne. Doslova.

lencin
27.03.2019 3 z 5

Drsné, opravdu drsné. Příběh 3 mužů a 2 žen v jednom domě a na sklonku jejich životů.


Šetčet
21.02.2019 3 z 5

Jednohubka. Ale dobrá, místy pěkně hořká a s neobvyklými podtóny. Konec působí useknutě, jako by to autora přestalo bavit.

Govrid
25.08.2018 5 z 5

Tak nevím, mě se kniha líbila, dalo by se říct, že dějově byla skoro o ničem, ale o to tam nešlo..., četla se dost rychle. Zkuste si být zavřený v domě, které nemáte moc v lásce. Je to zkrátka o jízlivé pravdě stáří s trochou sarkasmu a černého humoru. Doporučuji.

douchová
14.07.2015 3 z 5

Docela zábavné čtení, tedy hořce zábavné. Ale vracet se k tomu nebudu.

Jana_Z
18.06.2014 5 z 5

Knihu hezky shrnul učtese. Chtěla jsem jen dodat takový postřeh - těm starcům nad hrobem je kolem sedmdesáti. Dneska žádný věk, což?

Melic
09.01.2014 4 z 5

Ač mi charaktery nebyly nějak sympatické, bylo mi jich vcelku líto. Až tak, že já teda měl mrazení ne z konce, ale spíš ze zbytku knihy. Izolovaná skupina lidí, v podstatě čekajících na smrt, žádné extra dobré vztahy mezi sebou a okolí bez zájmu o ně.

beanstk
09.12.2013 4 z 5

Hořce zábavné čtení o pětici seniorů, kteří obývají dům na samotě. Nechybí suchý britský humor, ovšem závěr románu je vcelku mrazivý. Všechny nás to jednou čeká...

učtese
15.04.2013 4 z 5

Kniha o starcích. Ale trochu z jiného pohledu, není zde žádné lamentování nad hořkým osudem ani nejde o příběh moudrých mužů a žen předávajících své bohaté zkušenosti. Tihle starci jsou spíš pěkní hajzlíci, no nejspíš hlavně jeden z nich -Bernard, ale ani ostatní se příliš o pohodu v domě nesnaží. Všechny trápí nějaké problémy související s vysokým věkem a slouží jim především jako nástroje k různým podlostem a krutým pomstičkám. A příprava na další zlomyslnost se Bernardovi vymkne z rukou tak, že....ale to už si musíte přečíst.
P.S. Kniha obsahuje značné množství chyb -diakritická znaménka, z Bernarda je jednou Bertrand atd.