Šťastný Jim přehled

Kingsley Amis

Tento humoristický román vypráví o mladém vysokoškolském učiteli Jamesu Dixonovi, který se bouří proti konvencím a vysoce postavenými lidmi opovrhuje, ale zároveň s nimi musí vycházet, aby nepřišel o místo. Kniha vtipně vykresluje atmosféru románů rozhněvaných mladých mužů, pro kterou je vzdor vůči konvencím tak charakteristický.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: 1992 , Svoboda
Originální název: Lucky Jim, 1954

Co říkají o knize uživatelé?

Audiokniha přináší mix suchého anglického humoru a tragikomických situací. Někteří čtenáři oceňují autorovu schopnost vystihnout univerzitní prostředí a postavy. Jiní však vyjadřují zklamání z hlavního hrdiny, jehož chování je považováno za nesympatické. I přes rozporuplné názory se najdou ti, kteří se k příběhu rádi vracejí pro jeho jedinečný styl a humor. Více v komentářích.

Komu by se kniha Šťastný Jim mohla líbit?

• Milovníci anglického humoru
  • Čtenáři, kteří hledají tragikomické příběhy
  • Fanoušci satirických zobrazení akademického prostředí
  • Ti, kdo ocení postavy s lidskými chybami

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šťastný Jim. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

BabaJaga11
26.11.2025

Je poměrně dost knih, kde se zpočátku nedokážu "chytit". Kde mně čtení připadá jako hrozná lopota a průběžně zvažuji, zda má opravdu smysl v něm pokračovat, když v mých policích čekají stovky (!) dalších nepřečtených knih. Ale většinou se přes části, které se čtou hůře, přenesu, a nakonec jsem ráda, že jsem to s knihou nevzdala. Často si přitom říkám, že už nejsem nejmladší, vycházejí stále nové krásné knihy a že bych tedy měla se čtením přidat. Což znamená také tolik nelpět na dočtení něčeho, co mě úplně nebaví.

Knihu "Šťastný Jim" jsem si vzala do vlaku na cestu z dovolené. Nebavila mě. Uspávala. Možná proto, že jsem byla hodně unavená (dovolenou trávím hodně aktivně a fyzická únava k tomu patří). Dala jsem tudíž knize šanci ještě i po návratu domů. Zvládla bych ji přečíst, o to by nešlo. Ale připadalo mně to lpění na dočtení najednou nesmyslné, navzdory vysokému hodnocení mnoha čtenářů. Přečetla jsem téměř 60 stránek. Hlavní postavy, které jsem na těchto téměř 60 stránkách našla, mně byly nejen nesympatické, ale navíc mně připadaly nezajímavé (někdy mě nesympatická postava rozčiluje a nutí číst dál, protože něčím vyniká, tady tomu tak nebylo). To zásadní, přes co jsem se nepřenesla, byl přístup oněch postav k životu. Získat dobrý post v jakémkoli oboru, jen aby vše šlo snadno. Moc se nenadřít, proplouvat. Toto mně vždycky vadilo - a nejvíc u mladých lidí, kde by člověk čekal sny, ideály, ochotu jít si za svým i přes překážky. Není ostuda vybrat si obor, kde je dobrá perspektiva budoucího uplatnění. Ale ostuda je dělat práci jen tak napůl, tak, aby se neřeklo - a tvářit se přitom navenek, že jsem pánbůh.

Upřímně, stránky, které jsem přečetla, mně ani nepřipadaly humoristické. Knížka poputuje do knihobudky a já si s gustem vychutnám příběhy lidí, s nimich bych se, pokud by existovali, ráda přátelila. James Dixon by k nim nejspíš nepatřil.

všech 97 komentářů

Související novinky - Šťastný Jim (0)

Dixon byl opět naživu. Plné vědomí ho zasáhlo dříve, než mu mohl uhnout z cesty; žádná pozvolná, vznešená pouť ze síní spánku, ale rázné a bezohledné vyhození. Ležel s roztaženýma rukama a nohama, příliš zničený, aby se mohl pohnout, jako potlučený krab, vyvržený za jitra na kamenitý břeh moře. Světlo ho bolelo, ale nebolelo ho tolik jako pohled na jednotlivé předměty; po prvním pokusu se rozhodl už očima nepohnout. Všechno, co viděl, mu pulsovalo tupým duněním v hlavě. Jeho ústa zřejmě sloužila nějakému nočnímu tvorovi za latrínu a později i za mausoleum. Během noci se také nějakým způsobem zúčastnil přespolního běhu a byl odborně ztlučen tajnou policií. Bylo mu zle.

Zfilmováno

Šťastný Jim (1957)

Kniha Šťastný Jim v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně285x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi