Komunita zmizelých

Komunita zmizelých https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510823/bmid_komunita-zmizelych-63e601db0271c.jpg 4 28 15

Zlo se skrývá za hranicí. Atmosférický román o podivných zmizeních v odlehlé komunitě. Travis Wren dokáže díky svému neobvyklému talentu nacházet pohřešované osoby. Najímají si ho rodiny, které už vyčerpaly všechny možnosti. K tomu aby dokázal zmizelého najít, potřebuje pouze jeden předmět, který pohřešovaný vlastnil. Když začne pátrat po Maggie St. Jamesové, populární autorce temných a strašidelných knih pro děti, dostane se až na místo, o kterém si většina lidí myslela, že je pouze smyšlené. Na tomto místě žije v odloučení komunita, která si říká Pastýři a kterou založili lidé toužící po jednodušším způsobu života. Chvíli poté, co Travis toto místo objeví, zmizí i on. Stejně jako předtím Maggie St. Jamesová... O několik let později nalezne Theo, muž, který v komunitě strávil celý život, opuštěné auto. Komunitu ale nemá nikdo opouštět a za její hranice není dovolenou vstupovat. Snaha odhalit pravdu o všem, co se děje kolem nich, vede k odhalení tajemství, která před sebou Theo, jeho žena Calla a její setra Bee skrývají. Tajemství, která potvrzují, že jejich dokonalý a izolovaný svět není tak bezpečný, jak si mysleli – neboť temnota má mnoho podob. Chytlavá, krásná, hypnotická a čarovná, Komunita zmizelých je příběhem o pohádkách, našem strachu z temnoty i možnosti ztratit se v divočině vlastní mysli.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Jota
Originální název:

A History of Wild Places , 2021


více info...

Přidat komentář

soukroma
04.02.2024 2 z 5

Tolik nabubřelých oslavných výkřiků na přebalu knihy, to mne vždycky vyzývá k opatrnosti. Začátek poněkud mystický, paobrazy, vzpomínky, navigace do lesů... a pak už vegetujeme uprostřed lesů. Do poloviny jsem chtěla knihu odložit, divné a nic moc se nedělo. Poté se přeci jen začaly věci hýbat. ale ne zrovna přijatelným směrem, zbytek jsem už prolétla, jak že to autorka dokončí a zda z toho nevykřeše aspoň nějakou zajímavou myšlenku. Nu, konec neuvěřitelný, a myšlenka žádná. Je mi líto času stráveného nad knihou.

Pavlina50
07.11.2023 5 z 5

Tohle byla výpůjčka v knihovně naprosto naslepo – anotace zaujala a už jsem si ji nesla domů. Žádná velká očekávání, a proto snad překvapení. A to v pozitivním slova smyslu.
Téma sekt, komunit, manipulace psychopatických jedinců, jejichž cílem je prostě jen ovládat okolí, je pro mě pořád přitažlivé a toto zpracování mě také sedlo. Dobře se to četlo, střídavý pohled několika osob, které příběh vyprávěly, umocňovalo spád a poutavost, výborně na mě působila celková tísnivá atmosféra a nenápadný, plížící se strach, o okamžiky překvapení a zvratů také nouze nebyla, pointa.....možná se dala tušit, ale přesto překvapila.
Hodně mi to pochopitelně připomínalo Shylamanovu Vesnici, proto ty zvraty nebyly až tak šokující, pouze jsem napjatě čekala, jakým způsobem se autor vypořádá s těmi situacemi, které do knihy vložil a které byly naprosto mimo běžné logické vnímání, pochopení a realitu. A jsem ráda, že toto vysvětlení nakonec nepohřbilo dosavadní celkový dojem z knihy. Když přihmouřím obě oči a od té logiky se s nadsázkou trochu odpoutám, dokážu i takové vysvětlení s uspokojením přijmout. Ostatně – některé věci kolem nás jsou opravdu mimo lidské chápání.


Bara52
25.10.2023 4 z 5

Uz jsem par takovych zvlastnich knizek cetla, vetsinou slo o nejake fantasy romany. Chvilku mi trvalo se zacist, pribeh me asi do pulky knihy uplne nepohltil, od pulky uz sice ano, ale ne stoprocentne. Obcas se mi zdalo, ze autorka trochu prehani - Theo patra pod tapetou, ktera je tlustsi, nez by mela byt, a boji se, ze najde mrtveho hlodavce misto papiru??? A takovych blbin tam bylo vic, ty jakoby tu knihu horsily. Cetla jsem urcite lepsi knihy, ale taky hodne horsich.

kosátkoo
05.09.2023 5 z 5

Trvalo mi, než jsem se na tu jinakost všech lidí, kteří v knize vystupují naladila, ale stálo. to za to, od knihy jsem se neohla odtrhnout a splnila mé očekávání.

katasokolov
28.06.2023 4 z 5

4/5*





V poděkování autorka zmiňuje, že je vděčná za lidi, kteří dostanou danou knihu k těm správným čtenářům. Myslím, že tady to platí víc než jinde. Tahle kniha vám svou atmosférou a stylem psaní buď sedne, nebo prostě nesedne. Za sebe mohu říct, že mně se forma i příběh líbily a jsem velmi příjemně překvapená.

Děj se soustředí okolo jedné odlehlé vesnice/komunity stojící mimo reálný svět tam venku. Mají svá pravidla a taky své strašáky, stejně jako své vůdce. Co se ale stane, když do takto uzavřené skupiny bude chtít nahlédnout člověk zvenčí?! A nedej bože, kdyby chtěl někdo odejít ;).

Autorce se velmi dobře podařilo popsat manipulaci s masami, popření vlastního vědomí a jeho ustoupení pravdě společenství. Myslím, že kdo čeká od knihy nějakou větší akci, či vyloženě hororovější, popřípadě thrillerové a detektivní počteníčko, ten bude zklamán. Naopak čtenáři, kteří si více užívají psychologické romány s prvky mírného nadpřirozena, budou skákat nadšením.

Když to shrnu - bylo to tajemné, mělo to drive, který vás nutil číst dál a snažit se uchopit tu knižní realitu a konečně pochopit, co se tam sakra děje, u toho konce už si člověk některé aspekty domyslí, což ale ve výsledku ničemu nevadilo. Stejně tak mi nepřekáželo ani pár méně uvěřitelných rovin příběhu.




CITACE:

MYSL JE SLABÁ, PODDAJNÁ VĚC, TAK VOLNÁ A PLNÁ DĚR, TAK LEHCE MANIPULOVATELNÁ.

Ráďa505
17.05.2023 4 z 5

Byl to rozhodně zajímavý a čtivý příběh. Ale já jsem pořád čekala na nějaké pořádné rozlousknutí, což neproběhlo, a vysvětlení mi přišlo lehce neuvěřitelné, proto jedna hvězdička dolů.

mikika
09.05.2023 4 z 5

po filmu Vesnice už sice všechny příběhy o komunitách ukrytých v lese vypadají jako slabý odvar, ale když někdo přijde s novým nápadem, je to super. tady hodně stálo na sugestivním vyprávění, které čtenáře vtáhne do oparu tajemna, což fungovalo na jedničku.

Boboking
03.04.2023 4 z 5

Záhadné, tajemné, bez dramatických či krvavých zvratů, přesto jsem se od knihy nemohl odtrhnout. Ten postup popisu děje skrze tři postavy byl překvapivě působivý. A závěr? Prostě šokující a netradiční.... Za mne "palec nahoru" :-)

Knihomolka97
30.03.2023 5 z 5

(SPOILER) Příběh se rozjíždí pozvolna. Ze začátku se seznamujeme s Travisem, který má zvláštní dar, díky kterému dokáže najít pohřešované lidi. Momentálně pátrá po Maggie a stopa končí na zvlášním místě, kde lidé žijí úplně odloučeni od světa. Komunita zvaná Pastýři.
Z ničeho nic přijde skok v čase a objevují se nové postavy. Theo, jeho žena Calla a její setra Bee. Máme vyprávěno z jejich pohledu. Po Maggie i Travisovi jako by se slehla zem.
Čtenář brzy zjistí, že s touto komunitou není něco v pořádku... Četlo se to parádně a příběh ve mně budil větší a větší zvědavost. K postavám jsem si našla cestu postupně. S Callou jsem měla chvilkama chuť vyloženě zastřást, ať se vzpamatuje. Je opravdu šílené, jaký vliv mají někteří jedinci na druhé.
Měla jsem pocit, že tu nehraje ještě něco jiného, jen jsem nevěděla přesně co. To odhalení bylo opravdu překvapení. Nejdřív mi to nepřišlo uvěřitelné, ale vše bylo skvěle vysvětleno a vše do sebe krásně zapadlo. Pecka! Doporučuji!

kackahracka
23.03.2023

Bohužel se mi knížka vůbec netrefila do nálady (či vkusu?). Přišlo mi to nějak moc patetické. Z některých slovních obratů se mi kroutily palce u nohou.

Pár ukázek:

V uších jsem měl lechtivý pocit, kterého jsem se nemohl zbavit a který mi našeptával, že je tentokrát něco špatně. Nevím, kdy se to v životě mé sestry zlomilo. Vždycky byla silná, měla hroší kůži a tvrdou hlavu, už jako dítě.

Z předsíně vedou pokřivené, těžkopádné dveře do přerostlé trávy, zaprášených keřů a k několika dřezovcům trojtrnným, které tisknou své ostny na stěnu domu a seškrabávají starou barvu.

Na nebi je vidět sprek měsíce. Vesmírný koblih, tak ho nazývala moje sestra Ruth, když jsme byli malí. Předstírala, že se natáhne na oblohu a uškubne ho svýma ušmudlanýma a a od lízátka ulepenýma rukama a potom si ukousne s výrazem naprosté blaženosti.

Pamatuji si ty unavené tváře cizích lidí šourajících se po schodech k přední verandě, unavených a hladových s očima plnýma zvláštního druhu touhy.

Vybaví se mi jedna vzpomínka. Na tento zatuchlý pokoj. Na cizince stojícího tady u toho okna. Voněl po borovicích. Ta vzpomínka mi ale připadá špatná a příliš čerstvá. Slyšela jsem, jak mu tluče srdce v hrudi, tluče, tluče tluče. Zněl jako liška, rychle a zděšeně, tlukot srdce člověka, který si chtěl najít bezpečný úkryt. Aby mohl utéct. Přejedu si dlaněmi po pažích, najednou je mi zima. Nevybavím si jeho tvář, ale vím, že tu byl. Loni. Možná předloni. Muž. Cizinec.

Označení atmosferický román mi celkem sedí k tomu, že vůbec netuším, na čem autor jede.
Odložila jsem, nehodnotím.

Jamie2
15.03.2023 5 z 5

Mám ráda příběhy o sektách a tento byl teda parádně zvrácený :-)

kneslova
05.03.2023 3 z 5

Nápad super, ale kdyby ho zpracoval někdo jiný nějak jinak..

Luca84
20.02.2023 5 z 5

No ale toto! Tajemné a temné. Napnutá jak struna, jak tohle celé dopadne.

Irsaf
19.02.2023 4 z 5

Tak tohle bylo opravdu dost čtivé… Téma bylo neobvyklé a vtáhlo člověka do příběhu, ani nevěděl jak…
Sice jsem začala tušit kdo je Calla a Theo zač, přesto jsem s chutí četla dál…

mysterygirl
13.02.2023 4 z 5

Zajímavé tema

Štítky knihy

thrillery zmizení lidí

Autorovy další knížky

Shea Ernshaw
americká
2023  81%Komunita zmizelých
2023  52%Souhvězdí osudu

Kniha Komunita zmizelých je v

Právě čtených1x
Přečtených32x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených1x
Knihotéce49x
Chystám se číst44x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x