Záhada mrtvých nohou

Záhada mrtvých nohou https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/165408/mid_zahada-mrtvych-nohou-yXM-165408.jpg 4 99 21

Komisař Adamsberg série

< 8. díl >

Ve svém posledním detektivním případu se autorka Fred Vargas vrací k případům nám již dobře známého, sympatického, ale ne zrovna systematického, zato velkou intuicí nadaného komisaře Adamsberga a jeho věrných spolupracovníků, především majora Danglarda. Komisař na pracovní cestě v Londýně narazí na jistou podivnost, která se ho zdánlivě netýká – na záhadu sedmnácti mrtvých nohou, odseknutých i s botami a nalezených před slavným londýnským hřbitovem Highgate. Doma ho pak čeká nevídaně brutální vražda, k níž došlo na pařížském předměstí. Adamsberg při pátrání začne sledovat jistou „upírskou“ stopu, která ho zavede až do jedné zapadlé srbské vesničky. A na scéně se znovu objeví londýnské nohy. A jako bonus – komisař najde syna, o kterém dosud neměl potuchy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Un lieu incertain , 2008


více info...

Přidat komentář

Chesterton
03.10.2023 5 z 5

Jan Křtitel Adamsberg už je mým starým dobrým známým.
Je krajícem mého chleba i sklenkou cherry...

Tentokrát zprvu oceníte známé až domácké prostředí kriminálky:
"Na vizitaci odklízejí polštáře, na nichž lehává Mercadet, Voisenetovy ichtyologické časopisy, Danglarovy láhve a řecké slovníky, Noëlovy pornomagazíny, potraviny Froissyové, stelivo a miska pro kočku, Kernorkianovy esenciální oleje, Maurelův přehrávač, cigarety Retancourtové, až je místo dokonale operativní a k nežiti. Během této úklidové fáze představuje jediný problém kočka, která příšerně mňouká, jakmile ji chtějí zavřít někam do skříně."

Zároveň je to skvělá jízda z Londýna přes Paříž do Srbska.
Chvílemi vampýrsky ujetá až extravagantní, ale protkaná lidskostí a empatií zdravého rozumu. A chvílemi jde opravdu hodně do tuhého . . .
Nádhera
7/7

Gracian1964
12.02.2023 4 z 5

Uf, vždy som si myslel, že Fred Vargas je chlap a ona je to ženská, hehe... No, o to lepšie. Toto bolo moje prvé stretnutie s pani autorkou. Celkom zaujímavé čítanie, kvalitne napísané, pútavé, ale tak trošku šialený dej, nezdá sa Vám? Ale to nič, veď ide o literatúru, no nie? No áno, tak to nemusíme brať tak vážne, bavme sa. Rád by som si od nej prečítal aj niečo iné, či to tiež bude taký úlet....


Šárka345
16.12.2021 5 z 5

Skvělé, Plog! :0))))))

Nuny
29.08.2021 4 z 5

Je to velmi zvláštní čtení v tom smyslu, že na začátku očekáváte nějaký velký závěr a on se nekoná, protože všechno se dozvídáte v průběhu čtení. Nebylo pro mě překvapení, kdo je strůjcem toho všeho, to mi bylo jasné celkem hned (asi intuice), ale spíš ta mozaika příběhu, jak pěkně to na sebe navazovalo. Možná i proto to nebylo tolik napínavé, jako spíš poučné, což bych od detektivky nečekala.
Oceňuji, že je vše dořešeno, všechny části do sebe logicky zapadly.

zazvorka
17.05.2021 5 z 5

Svérázně pojatý detektivní příběh. Záhada, humor, kupa podivínů - policisté, pachatel, oběť - samé nestandardní postavy. Ale to je život, ne? Na knihy této autorky musím mít náladu, ale pak si to krásně užiju. Autorka je historička, občas se čtenář i něco zajímavého dozví. Přestože mám jinak raději britské krimi, tyto příběhy se mi líbí. Jen musím dávat pozor, abych se vyhnula svému zlozvyku a nehltala text, někde to nevadí, tady pak lehce uniknou souvislosti. Prima čtení na líné nedělní odpoledne - večer mne příliš uspávají.

jihej
15.12.2020 2 z 5

Přestože úvod je zvláštní a tajemný a závěr dobře vygradovaný, vše ostatní mezi tím je složitě propletené, ztrácí se souvislosti a dost těžkopádně se některými kapitolami a pasážemi proplouvá.

mol378
22.08.2019 5 z 5

Napětí, mystika, nadpřirozeno, lehká nadsázka, sympatický vyšetřovací tým - všechny knihy autora mě fakt baví.

broskev28
16.07.2019 4 z 5

Vampýrismus a obecně záhrobní život rozhodně nepatří k tématům, která bych si sama vybrala, ale jakmile se jich chopí komisař Adamsberg, případně major Danglard, nemám s nimi problém. Navíc jsem konečně pochopila, kde se vzal tu se vzal Zerk, který se najednou objevil v jednom z dílů; osvědčený způsob číst knihy v pořadí, v jakém je autor napsal, by asi vedl k pochopení snáz, jenže já nemám čas zjišťovat pořadí dílů a koneckonců ani možnost je všechny sehnat a v tom správném pořadí přečíst . . .
Takže teď naopak marně přemýšlím, kdy a proč z pařížské kriminálky zmizel můj oblíbený Louis Veyrenc de Bilhc. Naštěstí poručice Froissyová - úžasná žena, roh hojnosti - nezklamala, stejně jako poručík Estalere, který "jako jediný na kriminálce nedokáže u Adamsberga rozlišit užitečné od neužitečného." Pro mě další skvělý počin nakladatelství Garamond a jeho ediční řady Černá káva.

adelinka
16.12.2018 4 z 5

Zo začiatku som sa nevedela nastaviť a vžiť sa do deja, odrezané nohy ......a nejako sa to zvláštne uberalo, ale nakoniec sa všetko pekne poprepletalo a celkom fajn. Chýbalo mi tak také väčšie detektívne napätie, skôr to bolo také ľahšie vyšetrovanie, trochu mystiky, ale celkový výsledok fajn.

MarianP
15.10.2018 2 z 5

Fred Vargas nebude mojou obľúbenou autorkou. Rozumiem, že niekto má rád takýto typ kníh, mne však štýl písania nesedel. Neviem, či to bola detektívka, fantasy, horor, historický román....asi niečo od každého. Takéto prelínanie štýlov sa mi číta veľmi obtiažne. V knihe bolo takisto extrémne množstvo postáv. Samotná kniha je napísaná dobre, má úvod, a kvalitný záver, avšak takýto mix štýlov u mňa tento raz nezabodoval. Chýbali mi aj dialógy, čo by knihe pridalo na svižnosti, takže taký podpriemer u mňa ale to len pre to, že to nie je úplne môj štýl.

MartinaSladkova
01.04.2017 4 z 5

Ze začátku jsem se nemohla začít, jazykové obraty a myšlenky se mi zdáli složitější a občas jsem se ztrácela, v polovině jsem začala vyhledávat, jestli nečtu sci-fi a chtěla knihu odložit, nicméně v poslední části kniha gradovala a nemohla jsem se od ní odtrhnout.

Ulala
05.03.2017 4 z 5

Kultivovaný jazyk, zajímavý příběh, zápletka až ze záhrobí. Po nalezení 17 uřezaných končetin jsem se nestačila divit, jak se příběh začal odvíjet. V jedné chvíli jsem si říkala: co sis to pořídila za knihu, to je přece fikce, to nemá s detektivkou nic společného. Tento názor však trval krátce. Po pár dalších kapitolách jsem zjistila, že je to příběh, který skvěle využívá historické pověsti. Možná vyšetřovací metody nesplňuji parametry současného vyšetřování ale neotřelý postup kapitána Adamsberga, majora Danglarda a jejich kolegů má něco do sebe. Je to něco jiného a velmi pravděpodobně si přečtu i autorčiny další knihy.

Tsurara
12.02.2017 4 z 5

Som človek, ktorého trochu odrádzajú typické detektívky, ktoré sú častokrát vynútene prekomplikované a zbytočné zdĺhavé. Keďže tento žáner nemusím v jeho plnom potenciály, hľadala som nejakú náhradu, kde by sa síce postavy museli dopátrať pravdy, ale nebolo by to primárnym a takmer jediným črtom knihy. Narazila som na Fred Vargas a toto je druhá kniha, ktorú som od nej čítala. Potvrdila som si, že ten neobvyklý štýl, akým píše, nebol náhodou. Práve toto je možno jedna z vecí, ktorá mi pri jej tvorbe imponuje. Asi to závisí od témy príbehu, ale pokiaľ si vyberiete niečo, kde vás obsahovo zaujme popis, čo sa stalo mne, je veľká pravdepodobnosť, že kniha naplní vaše očakávania. Netúžila som po žiadnom ťažkom vyšetrovaní a až príliš serióznych postavách či úvahách. Mysterióznosť, ktorá sa primotala do príbehu, som privítala s otvorenou náručou a nekonvenčnosť charakterov postáv, vzhľadom k žánru, som ocenila dvakrát toľko. Som rada, že vyšetrovanie dostalo voľný spád a "prirodzené" udalosti určovali smer, ktorým sa pohnúť ďalej. Vďaka tomu, že sa za rozriešením nenaháňali ako lovec za korisťou, bolo umožnené lepšie spoznať samotné postavy, ich zmýšlanie, charakter atď., tým pádom ste mohli viac sympatizovať s danými osobami a ak vám sadli, tešili ste sa na ďalší ich krok alebo osud, ktorý im autorka pripravila.
Táto kniha je ľahkým a príjemným čítaním s mysterióznou zápletkou a osobitými postavami, pričom sa tá detektívna časť prejavuje skôr v téme príbehu ako v samotnom žánri.
Je možné, že niekomu nesadne trochu špecifické vyjadrovanie a dialógy osôb, tu vystupujúcich, pretože občas môžu pôsobiť trošku zmätočným dojmom a vy si nemusíte byť istý, ktorá replika, patrí ktorej osobe. Autorka akoby skúšala čitateľov z toho, ako dobre poznajú jej postavy.

Selinute
29.12.2016 4 z 5

Knížku provází spousta skvělých a vtipných hlášek. Bohužel, jako detektivka mě nijak výrazně nezaujala. Přesto mě láká ještě jednou okusit tento zvláštní koktejl humoru a napětí v další autorově knize ...

boekwurm
20.09.2016 2 z 5

Podle mě to ani žádná detektivka není. Takhle přeci vyšetřování neprobíhá, takhle se přeci reální detektivové nechovají! Ten vyšetřovací tým, to byla nějaká skvadra superhrdinů, kdy má každý nějakou přednost a nic jiného nedokáže nabídnout. Knihu jsem dokonce odložil, ale nakonec jsem se zařekl a dočetl ji. Je tam pár dobrých momentů. Ale jenom pár.

soukroma
26.06.2015 5 z 5

Vynikající, jako vždy od autorky. Zábavné, děsivé, akční, hororové i lidské... Adamsberg je zde opět v nejlepší formě, všichni jeho kolegové z oddělení mají vzájemně se dokonale doplňující role odpovídající přesně jejich naturelu, k tomu spousta zahraničního putování a hromada tak či onak důležité zvířeny, prostě všehochuť skýtající jako celek mimořádný literární zážitek (tentokrát jsem viděla jako první film, který mě ale nijak zvlášť neoslovil).

vincek1
07.04.2015 4 z 5

Opět jedna z detektivek, kterou jsem v poslední době četl. Svým stylem podle mého nezapadá do tradičního pojetí detektivky. Příběh se z počátku rozbíhá pozvolna a chvílemi působí nepřehledně.
Mé dojmy z knihy jsou rozporuplné.

čuřil
03.04.2015 3 z 5

Jen za 3. Četl jsem už tedy lepší detektivky. Bylo sice zajímavé číst tuto knihu, která je než v dnešní době oblíbené severské knihy jiná. Zejména pátrání a sledování stop po celé Evropě a do toho ještě ke všemu zjištění že pachatel se mstí upírům. Ale přesto jak jsem již zmínil, bohužel jen ***.

šipek
09.02.2015 4 z 5

Tak knihu jsem přečetl a něco mi k páté hvězdičce chybělo.Docela to bylo chvilkama pro mě nesrozumitelné.

adorjas
18.10.2014 2 z 5

Ako horor by som túto knižku nenazvala, skôr ľahko podpriemerná detektívka.