Cesta nožů

Cesta nožů https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/467749/bmid_cesta-nozu-wFG-467749.jpeg 4 84 12

Kolo času série

< 8. díl >

Seanchané se zmocnili Ebú Daru. Nyneiva, Elain a Aviendha míří do Caemlynu, aby Elain mohla poprávu usednout na trůn, ale cestou narazí na nepřítele mnohem horšího než Seanchané. V Illianu Rand přísahá, že Seanchany zažene, jako to už jednou udělal, třebaže se mezi asha'many začínají projevovat známky šílenství. V Ghealdanu Perrin čelí intrikám bělokabátníků, Seanchanu, rozprášených Shaido Aielů i samotnému prorokovi. Perrinova milovaná žena Faile by mohla zaplatit svým životem a Perrin sám možná bude muset zaprodat svou duši, aby ji zachránil. Mezitím vzbouřené Aes Sedai pod velením své mladé amyrlin Egwain z al'Vereů stojí proti vojsku, které se jim snaží zabránit v cestě do Bílé věže, ale Egwain je odhodlána svrhnout samozvanou amyrlin Elaidu a sjednotit Aes Sedai. Jen ještě neví, jakou cenu za to budou muset ostatní – i ona sama – zaplatit.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Fantom Print
Originální název:

The Path of Daggers , 1998


více info...

Přidat komentář

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Hodně jsem se po minulém díle bál, že série bude mít tak klesající tendenci, že by Cesta nožů mohla být pro mě posledním dílem. Naštěstí se ukázalo, že je to přesně naopak.
Snad poprvé v téhle sérii se tady něco děje už od začátku a ne až po polovině knihy. Opravdo skvělé tempo se daří držet.Opět sledujeme paralelně několik příběhových linií a musím uznat, že mě bavily asi opravdu všechny. Egwayn, Rand, Perrin i Elain s Nyneivou byli ve všech kapitolách skvělí a hlavně každá kapitola alespoň trochu posouvala děj. Další věc, kterou oceňuji, je fakt, že jsem si u tohoto dílu po hodně dlouhé době nevšimnul otravnosti ženských protagonistek. Teda všimnul, ale ne v takové míře, aby mi to jakkoliv vadilo. To je oproti Pánovi Chaosu nebo Ohni z nebes obrovský posun. Dokonce se autorovi v tomhle díle povedlo se opakovat méně, než obvykle.
Samozřejmě ne všechno bylo úplně perfektní. Některé postavy třetího sledu se mi začínají plést, splývat nebo je úplně zapomínám. Mám pocit, že těchto úplně vedlejších postav je už zbytečně moc a knihu příliš zahušťovaly. Krásným příkladem jsou desítky různých šlechticů, ze kterých jsem byl schopen dlouhodobě si pamatovat a rozlišovat asi 3. Na jednu stranu závěr není jako přes kopírák ani totálně přepálený, ale na druhou stranu jsem asi čekal malinko víc.
I přestože není Cesta nožů úplně dokonalá dávám tentokrát plný počet. Tenhle díl mě opravdu bavil a patří pro mě k těm nejlepším v sérii. Číst to v době, kdy to vycházelo a čekat třeba i několik let na uzavření některých linek muselo být fakt peklo. Závěr je tady hodně otevřený a čekat roky na pokračování by se mi nelíbilo.

Adam84
07.11.2023 4 z 5

Kratší díl série, který mne potěšil nejen svou délkou a tedy i absencí zdlouhavého rozjezdu, ale také již konečně vyřešeným problémem s počasím. A nejen tím, čím dál zajímavější, je sledovat Randův charakterový vývoj, který v tomto díle působí jako despotický vůdce, jenž stále více projevuje známky šílenství, z čehož pramení i více jeho neopatrných chyb, které mají často tragické následky. Takže musím přiznat, že do dalších dílů jsem nejvíce zvědav, především na jeho další vývoj.

Postava Mata a tradiční monumentální finále mi v tomto díle naopak chyběli nejvíce. Ale jestli to chápu dobře, tak konec zde plní spíše úlohu dobré startovní pozice pro díl další, takže je alespoň na co se těšit.


Taťka Hraboš
10.01.2023 5 z 5

Jeden z „přechodových“ dílů. Jen málokterá dějová epizoda tu dojde svého zakončení, o to více (a velmi lákavě) se jich však – hlavně v závěru – rozběhne. Kdyby autor ságu nepojal tak široce, možná by tento díl byl součástí toho následujícího. I tak je to ovšem velmi napínavé čtení – a to bez ohledu na to, kdo zrovna v dané kapitole vystupuje v hlavní roli. V tomhle ohledu je Kolo času pozoruhodně vyvážené, Jordan dokázal všechny své postavy stvořit a přidělit jim role tak, že žádná nenudí (což rozhodně – ani u jinak výborných spisovatelů – není úplně obvyklé).

John6900
20.09.2022 4 z 5

V tomhle díle žádné velké zvraty nebo boje, spíš taková klidnější část. Ale i tady se stane spousta zásadních věcí. Na úplný závěr zůstává otevřených několik zajímavých částí.

Lolila
24.03.2022 4 z 5

Dej sa posúva pomaly dopredu, je dosť opisný, pribúdajú postavy, niektoré majú väčší priestor, niektoré skoro vôbec...., ale stále je to fantasy, do detailov prepracovaný svet, plný príbehov a postáv. Som fakt zvedavá ako toto všetko skončí:-)

TomTomis
09.02.2022 3 z 5

Dočten 8. díl. Jsem dost unavený z toho množství postav, rozehraných linií. V zásadě nic moc vyřešeno nebylo, nějak jsem ani nepochopil název dotyčného dílu. Z knížek si vypisuji jména postav, nějak se v tom snažím najít nějaký řád, ale... Musel bych dotyčnou ságu číst asi pěkně rychle za sebou (ale ani to není záruka toho, že budu vědět, kdo je kdo).
Na knize mě štvalo, že pomalu žádná z linek se nevyřešila, přibyly další otazníky. Další jména, postavy, o kterých nevím vůbec nic a tápu, kdo to vlastně je. Letos to chci vše dočíst nebo to vyhodit ze své knihovny. Jsem stále docela zvědavý, co se ságou udělal v posledních dílech Sanderson a zda se vyplatí to dočíst... Uvidíme. Těch sérií k dočtení čeká víc:)
Kdo má rád spletité příběhy plné postav, přesunů po mapě , tomu se tato klasická fantasy bude líbit.
Oceňuji, že díl má necelých 400 stran a další je na tom podobně. Hurá.

Deia
18.08.2021 3 z 5

Ani v tejto časti sa toho veľa nedeje. Príde mi, že iba pribúda viac a viac nových postáv, ktoré viac a viac môžu kecať, už sa v toľkých postavách aj dosť strácam. Najviac sa mi v tejto časti páčila Egwainina linka, ona mi tam príde asi ako jediná rozumná žena, ostatné sa správajú buď ako keby zjedli všetku múdrosť sveta alebo sú príliš zaslepené láskou (prípadne niekedy oboje :D). Celkovo je v tejto časti príliš veľa ženských postáv (ktoré si večne uhládzajú sukne). Nikdy som si nemyslela, že to poviem, ale chýbal mi Mat :D. Perrinove kapitoly som kedysi mala rada, on sám je stále zaujímavá postava, ale odkedy má na krku Faile, tak to nie je úplne ono. Aby to nebolo len o negatívach, tak stále obdivujem rozsiahlosť tohto sveta (aj keď sa v ňom nič nedeje :D) a tiež sa mi táto časť čítala veľmi dobre, zvládla som ju prečítať celkom rýchlo. Koniec bol už tradične trošku viac akčnejší, takže na ďalšiu časť som celkom navnadená a dúfam, že dej sa v nej pohne už trošku viac.

SkcSAM
14.02.2021 3 z 5

Tento diel sa tiahol a nečítal sa mi už tak dobre. A keby kniha mala o pár kapitol menej nič by sa nestalo, lebo dej sa posúval veľmi pomaly. Znovu mali najzaujímavejšie kapitoly hlavne bočné postavy. Toto je pre mňa zatiaľ najslabšia časť série.

Luigi1
10.01.2021 5 z 5

V tomto díle je mnoho ženských a některýchopravdu výborných,ale to neznamená,že by to ubralo na kráse spíš naopak

Denisa.knizky
29.03.2019 5 z 5

Komentar pisu az po tom, co jsem precetla i nasledujici dil Srdce zimy, protoze jsem je precetla temer hned po sobe a musim rict, ze se jedna o dva zatim nejlepsi dily, srdce zimy je jeste mozna ctivejsi nez Cesta nozu ale oba jsem precetla tentokrat mnohem rychleji nez vsechny ostatni. Samozrejme u Cesty nozu se muzu opet opakovat v tom, ze Jordan travi spousty casu popisem ruznych kusu obleceni a nabytku, ale to k teto saze proste patri. Kazdopadne v pribehu je opet nekolik zvratu a novych zapletek. Tak hura do cteni:)

Weezing
19.12.2015 3 z 5

V této knize by jste těžko hledali nějaký dějový posun. Randovi došli zaprodanci vládnoucí nějakým zemím, které by mohl dobýt a tak svůj čas tráví pokecem s Therinem ve své hlavě a nechá se mlátit od svých osobních strážců kvůli úplným nesmyslům. Perrin pokračuje v přemýšlení o všem možném. Egwain má klasicky celkem zajímavé kapitoly a něco se v nich i stane. N + E kombo jedou do Caemlynu a nabrali cestou kupu dalších hádavých ženských. Jejich storyline v této knize má zajímavý začátek, ale potom se nic dalšího kromě popisu podezřívání a obviňování nestane. Znovu jsou tu zajímavé kapitoly z pohledu vedlejších postav.

petrulka
18.11.2014 4 z 5

V tomhle díle je "přebabováno" :-)) Docela mi chyběl Perin, hodně Mat. Zato přibylo mraky dalších usměrňujících ženštin. Dost mě zaujalo spojení a-shamanů s Aes Sedai. Nebránila bych se rychlejšímu tempu vyprávění.

Autorovy další knížky

Robert Jordan (p)
americká, 1948 - 2007
2012  79%Oko světa
1998  75%Oko světa 1
2019  85%Kolo času 0–14 (komplet)
2016  93%Bouře přichází
2017  94%Vzpomínka na světlo

Kniha Cesta nožů je v

Přečtených136x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce112x
Chystám se číst55x
Chci si koupit28x
dalších seznamech3x