Kniha džunglí

Kniha džunglí https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417077/bmid_kniha-dzungli-WKd-417077.jpg 4 808 116

(První) Kniha džunglí i Druhá kniha džunglí vypráví příběhy o Mauglim, chlapci, který je vychován ve smečce mezi vlky, učí se přežít a poznává zvyky a nástrahy džungle. Seznamuje se a prožívá příběhy s dalšími zvířaty džungle, které se stávají jeho přáteli anebo jsou naopak jeho nepřáteli (tygr Šer Chán). Piesne prebásnila Ružena Jamrichová.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Příroda, zvířata
Vydáno: , Práca
Originální název:

The Jungle Books , 1906


více info...

Přidat komentář

MoniMonika
dnes 5 z 5

"Kniha džunglí" od Rudyarda Kiplinga je literární klasikou, která oslovuje čtenáře už více než sto let. Tato sbírka příběhů zasazených do exotické indické džungle sleduje Mauglího, chlapce vychovaného vlky, a jeho dobrodružství mezi divokými zvířaty. Skrze vztahy s Baghírou, Balúem a dalšími postavami se Mauglí učí zákonům džungle a získává moudrost, kterou využívá při setkání s nepřáteli, jako je tygr Šér Chán.

Co činí "Knihu džunglí" výjimečnou, je schopnost Kiplinga vytvářet bohatý svět, který je současně dobrodružný a morálně poučný. Zákon džungle, který vládne nad divokými zvířaty, nabízí čtenářům hluboká ponaučení o odvaze, loajalitě a spravedlnosti. Mauglího příběhy jsou plné emocí, od radosti a přátelství až po nebezpečí a strach. Každý z příběhů v knize je jedinečný a poskytuje pohled na různé aspekty života v džungli.

Toto vydání "Knihy džunglí" je navíc obohaceno nádhernými ilustracemi Adolfa Borny, které dodávají příběhům další rozměr a přitažlivost. Ilustrace Bornových obrázků přinášejí děje nejen vizuální krásu, ale také zjemňují nebo naopak přinášejí některé klíčové momenty, což čtenářům umožňuje hlouběji se ponořit do světa džungle.

Pokud hledáte knihu, která kombinuje dobrodružství s hlubokými myšlenkami a morálními lekcemi, "Kniha džunglí" je tou správnou volbou. Toto vydání s ilustracemi Adolfa Borna je krásným doplňkem do každé knihovny a potěší jak děti, tak dospělé. Je to kniha, ke které se budete rádi vracet, abyste si znovu užili dobrodružství Mauglího a jeho přátel z džungle.

Hradčiatko
30.04.2024 4 z 5

Prečítaná v origináli v rámci seminára detskej literatúry na VŠ a bola strhujúca v tej angličtine. Znela. Máloktorá detská kniha zahraničnému čitateľovi znela krásne a rytmicky. :)


jesuswlasac
04.04.2024 4 z 5

Zmiešané pocity :-( knihu som si prečítal až keď som mal 38 rokov, skôr som sa k nej nedostal :-). Sklamanie, že príbeh Mauglí - Šer-chán skončil tak rýchlo, ale ako kniha pre deti a mládež určite doporučujem. V tomto žánri je pre mňa ale jednotka Robinson Crusoe.

heavy66
21.02.2024 4 z 5

Ctím zákon který silným je vším, ti druzí ničím jsou v něm,
Zákon je jednou zákonem všem,
Ten kdo ho nedbá, stává se zlem,
Tak je to od věků, soudit nás člověku nepatří,
džungle je životem v nás!

Knihy džunglí jsou krásnou klasikou, jednou z vybraných knih, které by měl každý člověk za svůj život přečíst. Rudyard Kipling ji psal v dobách, kdy džungle byla ještě nedotčenou divočinou oplývající krásou barevných květů, divokých zvířat a neprostupných lesů.

halamovalucie
08.02.2024 3 z 5

Mauglího, který se ztratil své matce pronásleduje v džungli krutý tygr Šer Chán. Mauglí se uchýlí do vlčí jeskyně, protože vlci nenávidí Šer Chána, újmou se Mauglího a matka vlčice ho vychovává společně se svými vlčaty. Rozzuřený Šer Chán odchází s nepořízenou, ale otec vlk a matka vlčice se těší, že jednou se karty obrátí a Mauglí bude lovit Šer Chána.Když Mauglímu je již sedmnáct a v džungli nastává jaro, vrací se ke své adoptivní matce Mesue. Knížka mě docela zaujala a líbila se mi.

Filomena1961
08.01.2024 5 z 5

Četla jsem z knížky své vnučce a musím konstatovat, že jsem zažila úžasný návrat do dětství. Ty vzpomínky se ke mně dostaly prostřednictvím Mauglího- žáby, jeho kamarádů medvěda Balů, pantera Baghíry, vlčí rodiny i nebezpečného tygra. Přesně se mi vyjevily pocity, které jsem u knížky prožívala. Byl to nádherný návrat tak, jako celé mé krásné bezstarostné dětství. Ve své podstatě jsem šťastná dvakrát, mám radost z toho, jak se ponořila do děje i má vnučka. Nemohu jinak a dávám plný počet.

Zemlja
27.08.2023 4 z 5

Knížka z dětství, předčítaná, čtená. Ušlechtilost, vznešenost, odvaha, láska. Vnímala jsem ji i zoologicky, zajímala mě zvířata z indické džungle.

stoun25
20.08.2023 5 z 5

Četl jsem jako malý kluk a zaujala natolik, že jsem na ní po letech vzpomněl a hledám ji, abych ji předal svým dětem.
Doporučuji

mfanta
08.07.2023 4 z 5

Moc hezké příběhy z džungle a jiných lokalit, a to zdaleka nejenom ty spjaté s postavou Mauglího. Četl jsem jako dítě a nyní znovu jako dospělý a i nyní to pro mě bylo zábavné a hodnotné. Vzpomínám si, že z Rikki-tikki-taviho jsem jako dítě byl u vytržení. Kdo se chcete něco dozvědět o džungli a jejích neúprosných zákonech, které platily tenkrát a platí i dnes, neváhejte!

špulo
31.01.2023 5 z 5

Keď džungľa, tak Tarzan alebo Mauglí. A keď Mauglí, tak Akéla, Rakša, Balú, Baghíra, Šer Chán, Káa... A Rikki-Tikki-Tavi. Kto tieto mená nepozná, nikdy v džungli nebol. A môže ľutovať ;)))

ZuzanaK.
02.01.2023

Syna (8) kniha nezaujala, nechtěl ji dočíst. Skončli jsme za půlkou a přiznávám, že ani mne některé příběhy neoslovily, jiné byly naopak hodně povedené. Pravděpodobně knihu ještě dočtu později, ale spíše proto, že jsem naučená knihy dočítat, než z okouzlení knihou.

CharlesWard
10.10.2022 3 z 5

Ani zdaleka ne tak geniální, jak tu někteří popisují. Povídky s Mauglím ještě šly, ale zbytek se moc číst nedal.

Hakate
23.08.2022 5 z 5

Další příběh, který mě doprovázel v dětství. Jedna z mých (mnoha) nejčtenějších knih.

Obelix15
23.08.2022 5 z 5

Oblíbený dětský příběh, který dokáže oslovit čtenáře jakéhokoliv věku.

Ninushka
20.08.2022 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih, která mě formovala.

Rawen616
19.06.2022 3 z 5

Bohužel mě tolik neoslovila, protože je to kniha docela dost ukecaná a samozřejmě poplatná dobrodružné literatuře doby vzniku. Krom toho mi nesedí sáhodlouhé filozofické rozmluvy zvířat. Léta jsem žil v přesvědčení, že Knihy džunglí jsou uceleným příběhem o Mauglím ale jde o soubor povídek o spojení lidí a přírody a ten známý "disneyovský" příběh jsou jen spojené tři povídky ze začátku a to je Disney ještě výrazně upravil:-) Mauglího příběh se ale táhne celou knihou a uzavírá ji. Paradoxně se mi ale asi nejvíce líbily příběhy bez něj. Ten o Mungovi, o poustevníkovi a pak ten s Eskymáky. I přes všechny výtky jde o klasiku a neuškodí když si ji přečtete.

vernem1850
16.06.2022 5 z 5

Pěkná klasická knížka o dobrodružstvích v pralese.

Kabuky
11.06.2022 5 z 5

Vzpomínka na dětství.

Nikusha
17.01.2022 5 z 5

Nejraději mám animovanou verzi, ale ráda jsem se vrátila do dětství i v psané formě. Nikdy jsem ji jako povinnou četbu nečetla a možná proto jsem si ji i o to víc užila. Nesmrtelný příběh, který každý zná.

Belanna
21.09.2021 4 z 5

Jedna z mých nejčtenějších knížek v dětství.
Stále má své kouzlo :)