Kniha džunglí

Kniha džunglí https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/417077/bmid_kniha-dzungli-WKd-417077.jpg 4 808 113

(První) Kniha džunglí i Druhá kniha džunglí vypráví příběhy o Mauglim, chlapci, který je vychován ve smečce mezi vlky, učí se přežít a poznává zvyky a nástrahy džungle. Seznamuje se a prožívá příběhy s dalšími zvířaty džungle, které se stávají jeho přáteli anebo jsou naopak jeho nepřáteli (tygr Šer Chán). Piesne prebásnila Ružena Jamrichová.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Příroda, zvířata

Vydáno: , Práca
Originální název:

The Jungle Books , 1906


více info...

heavy66
heavy66
21.02.2024 4 z 5

Ctím zákon který silným je vším, ti druzí ničím jsou v něm,
Zákon je jednou zákonem všem,
Ten kdo ho nedbá, stává se zlem,
Tak je to od věků, soudit nás člověku nepatří,
džungle je životem v nás!

Knihy džunglí jsou krásnou klasikou, jednou z vybraných knih, které by měl každý člověk za svůj život přečíst. Rudyard Kipling ji psal v dobách, kdy džungle byla ještě nedotčenou divočinou oplývající krásou barevných květů, divokých zvířat a neprostupných lesů.

halamovalucie
halamovalucie
08.02.2024 3 z 5

Mauglího, který se ztratil své matce pronásleduje v džungli krutý tygr Šer Chán. Mauglí se uchýlí do vlčí jeskyně, protože vlci nenávidí Šer Chána, újmou se Mauglího a matka vlčice ho vychovává společně se svými vlčaty. Rozzuřený Šer Chán odchází s nepořízenou, ale otec vlk a matka vlčice se těší, že jednou se karty obrátí a Mauglí bude lovit Šer Chána.Když Mauglímu je již sedmnáct a v džungli nastává jaro, vrací se ke své adoptivní matce Mesue. Knížka mě docela zaujala a líbila se mi.


Filomena1961
Filomena1961
08.01.2024 5 z 5

Četla jsem z knížky své vnučce a musím konstatovat, že jsem zažila úžasný návrat do dětství. Ty vzpomínky se ke mně dostaly prostřednictvím Mauglího- žáby, jeho kamarádů medvěda Balů, pantera Baghíry, vlčí rodiny i nebezpečného tygra. Přesně se mi vyjevily pocity, které jsem u knížky prožívala. Byl to nádherný návrat tak, jako celé mé krásné bezstarostné dětství. Ve své podstatě jsem šťastná dvakrát, mám radost z toho, jak se ponořila do děje i má vnučka. Nemohu jinak a dávám plný počet.

Zemlja
Zemlja
27.08.2023 4 z 5

Knížka z dětství, předčítaná, čtená. Ušlechtilost, vznešenost, odvaha, láska. Vnímala jsem ji i zoologicky, zajímala mě zvířata z indické džungle.

stoun25
stoun25
20.08.2023 5 z 5

Četl jsem jako malý kluk a zaujala natolik, že jsem na ní po letech vzpomněl a hledám ji, abych ji předal svým dětem.
Doporučuji

mfanta
mfanta
08.07.2023 4 z 5

Moc hezké příběhy z džungle a jiných lokalit, a to zdaleka nejenom ty spjaté s postavou Mauglího. Četl jsem jako dítě a nyní znovu jako dospělý a i nyní to pro mě bylo zábavné a hodnotné. Vzpomínám si, že z Rikki-tikki-taviho jsem jako dítě byl u vytržení. Kdo se chcete něco dozvědět o džungli a jejích neúprosných zákonech, které platily tenkrát a platí i dnes, neváhejte!

špulo
špulo
31.01.2023 5 z 5

Keď džungľa, tak Tarzan alebo Mauglí. A keď Mauglí, tak Akéla, Rakša, Balú, Baghíra, Šer Chán, Káa... A Rikki-Tikki-Tavi. Kto tieto mená nepozná, nikdy v džungli nebol. A môže ľutovať ;)))

ZuzanaK.
ZuzanaK.
02.01.2023

Syna (8) kniha nezaujala, nechtěl ji dočíst. Skončli jsme za půlkou a přiznávám, že ani mne některé příběhy neoslovily, jiné byly naopak hodně povedené. Pravděpodobně knihu ještě dočtu později, ale spíše proto, že jsem naučená knihy dočítat, než z okouzlení knihou.

CharlesWard
CharlesWard
10.10.2022 3 z 5

Ani zdaleka ne tak geniální, jak tu někteří popisují. Povídky s Mauglím ještě šly, ale zbytek se moc číst nedal.

Hakate
Hakate
23.08.2022 5 z 5

Další příběh, který mě doprovázel v dětství. Jedna z mých (mnoha) nejčtenějších knih.

Obelix15
Obelix15
23.08.2022 5 z 5

Oblíbený dětský příběh, který dokáže oslovit čtenáře jakéhokoliv věku.

Ninushka
Ninushka
20.08.2022 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih, která mě formovala.

Rawen616
Rawen616
19.06.2022 3 z 5

Bohužel mě tolik neoslovila, protože je to kniha docela dost ukecaná a samozřejmě poplatná dobrodružné literatuře doby vzniku. Krom toho mi nesedí sáhodlouhé filozofické rozmluvy zvířat. Léta jsem žil v přesvědčení, že Knihy džunglí jsou uceleným příběhem o Mauglím ale jde o soubor povídek o spojení lidí a přírody a ten známý "disneyovský" příběh jsou jen spojené tři povídky ze začátku a to je Disney ještě výrazně upravil:-) Mauglího příběh se ale táhne celou knihou a uzavírá ji. Paradoxně se mi ale asi nejvíce líbily příběhy bez něj. Ten o Mungovi, o poustevníkovi a pak ten s Eskymáky. I přes všechny výtky jde o klasiku a neuškodí když si ji přečtete.

vernem1850
vernem1850
16.06.2022 5 z 5

Pěkná klasická knížka o dobrodružstvích v pralese.

Kabuky
Kabuky
11.06.2022 5 z 5

Vzpomínka na dětství.

Nikusha
Nikusha
17.01.2022 5 z 5

Nejraději mám animovanou verzi, ale ráda jsem se vrátila do dětství i v psané formě. Nikdy jsem ji jako povinnou četbu nečetla a možná proto jsem si ji i o to víc užila. Nesmrtelný příběh, který každý zná.

Belanna
Belanna
21.09.2021 4 z 5

Jedna z mých nejčtenějších knížek v dětství.
Stále má své kouzlo :)

ArkAngel
ArkAngel
04.09.2021 3 z 5

Příběhy se zvířaty nebo spojením člověka a přírody mám rád, ale Knihy džunglí mne nezaujaly. Džungle sice je divoká a plná nebezpečí, ale to neznamená, že v každém příběhu musí být nutně nějaké násilí. Mauglí jako hrdina mne příliš nebavil a lidský prvek tu fungoval jinak spíše jako antagonistický, což na jednu stranu může dávat smysl, ale je to také už ohrané. Osobně mne nejvíce bavil asi příběh s šelmou mungo, ale jinak mne zbylé příběhy, které nebyly o Mauglím až tolik neoslovily.

Kája_14
Kája_14
03.08.2021 3 z 5

Kniha mě moc neoslovila... četla jsem jí jenom kvůli povinné četbě. Ale některým lidem se líbila a já nemám nic proti....

Kory98
Kory98
11.07.2021 5 z 5

Ani se nedivím, že autor je nositelem Nobelovy ceny. Osobně si myslím, že nikdo tak úžasně nepopsal v žádné knize vztah člověka a zvířete. Jsou zde hluboké myšlenky, kterým spousta lidí již dnes nerozumí, protože člověk se odpoutal od přírody. Většina příběhů je spjata s Indií, kde ale má láska a úcta ke zvířatům již zakořeněný charakter. Ne všechna zvířata jsou ceněna stejně, ale jak se z knihy dozvíme, člověk který byl nějakým způsobem spjat se zvířaty, byl o mnohé obohacen. Mě osobně se víc líbila druhá kniha džunglí, kde jsou jiné a méně známé příběhy, než ten prvotní o Mauglím, který již byl předmětem tolika zfilmování, přesto je samozřejmě pořád také kouzelný. Je to kniha hlubokých myšlenek a spousty moudrých rad, ovšem nesmí čtenář číst se "zavřenýma" očima a zamknutým srdcem, pak je všechny uvidí a najde. Nemohu jinak než dát plný počet hvězd.