Knihovna v obci

Knihovna v obci https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459956/bmid_knihovna-o-obci-MbK-459956.PNG 5 1 1

Knihovny jsou součástí sociální infrastruktury, ale jsou také jednou z nejvíce podceňovaných. V posledních letech mírný pokles počtu výpůjček vede některé provozovatele knihoven k argumentaci, že knihovny nejsou pro současný způsob života důležité. Na druhé straně existuje řada příkladů z praxe, která vypovídá o tom, že pokud obec do své knihovny investuje, potom nově zrekonstruovaná knihovna aktivitami přitahuje občany – ať už se jedná o zájem o četbu, komunitní aktivity či kulturní, vzdělávací nebo další akce. Dobrá knihovna přispívá ke zlepšení života obce. Pokud mají knihovny plnit svoje nové role, je nutné, aby představitelé obcí, pracovníci knihoven i zúčastněné strany v komunitách vytvořili novou vizi veřejných knihoven a využili příležitostí, které se nabízejí. Pro plnění role knihovny jako vzdělávacího, kulturního a komunitního centra jsou rovněž důležité její prostory. Předkládaná příručka přináší základní soubor informací a příkladů dobré praxe, které mohou pomoci rozvíjet knihovnu v obci.... celý text

Přidat komentář

ddkk
12.12.2020 5 z 5

Příručka, kterou vydává Knihovnický institut, je především určena pro starosty a zastupitele českých obcí. V tištěné podobě ji institut postupně rozesílá všem obecním úřadům.

Je to velmi záslužný počin autorů, zkušených knihovníků, který by měl přispět ke zlepšení těchto služeb i v těch nejmenších místech naší republiky.

Autorům tleskám a hodnotím výsledek jejich práce plným počtem.

(odkaz ke stažení v Zajímavostech)