Keď zomrie kráľ

Keď zomrie kráľ https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485460/bmid_ked-zomrie-kral-NW5-485460.jpg 4 51 24

V románe "Keď zomrie kráľ" sledujeme Jana, policajného vyšetrovateľa z Helsínk, ktorý rieši rituálnu vraždu, ku ktorej došlo v morskej pevnosti Suomenlinna. Obeť má na koži vypálený symbol koruny. V rovnakom čase novinárka Saana, ktorú prepustili z redakcie bulvárneho časopisu, cestuje k tete na vidiek do idylického mestečka Hartola. Tam objaví skutočný príbeh o tínedžerke Helene, ktorú v roku 1989 našli mŕtvu v neďalekej riečke. Prípad stále nie je vyriešený a Saana sa rozhodne, že bude kráčať po stopách mŕtveho dievčaťa, aby zistila, čo sa vtedy stalo. Cesty vyšetrovateľa Jana a novinárky Saany sa pretnú - a to viac než len z jedného dôvodu. Autorka s ľahkosťou udržiava jednotlivé dejové línie a buduje z nich zaujímavý detektívny príbeh. Keď zomrie kráľ je vzrušujúco a majstrovsky napísaný román, ktorý je prvým dielom pripravovanej série. Román vyšiel v máji 2020 a okamžite na seba upriamil obrovskú pozornosť fínskych médií vrátane pochvalnej recenzie v najväčšom fínskom denníku Helsingin Sanomat. Vo Fínsku sa zakrátko stal bestsellerom, predalo sa 10 000 výtlačkov, prvé vydanie sa vypredalo za dva týždne. Práva na román Keď zomrie kráľ boli zatiaľ predané do 15 krajín a pripravuje sa medzinárodný televízny seriál.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Arkus
Originální název:

Kun kuningas kuolee , 2020


více info...

Přidat komentář

slečna.k
22.03.2024 4 z 5

Velice dobrá kniha, sympatické postavy, zajímavá zápletka. Mám obecně ráda prolínání přítomného času s minulostí a tady to výborně udržuje napětí a tempo děje. Jediná malá vada, vraha lze snadno určit už po pár stránkách.

Bustedka
11.01.2024 4 z 5

Postupné rozplétání bylo napínavé a moc dobře napsané.


MarianP
26.10.2023 3 z 5

Veľmi ťažko hodnotiteľná kniha. Zápletka bola super, bavilo ma prelínanie medzi minulosťou a prítomnosťou (nebolo tu toho veľa ani málo a práve to bolo super). Bavila ma Hartola a to je celé. Chápem, že to bola prvotina a na ňu to bolo parádne, avšak toľko zbytočných postáv a odbočiek od deja (detailne popísané, kto čo raňajkuje, čo má oblečené, po akej ulici kráča to uberalo deju na spáde). Chýbali dialógy a nevyše slovenská verzia - písmo od okraja po okraj, zle zvolený formát). Takže za mňa rozporuplná kniha, ktorá zaujme len vybraný okruh čitateľov...

85098211
01.10.2023 5 z 5

Kniha pro mne byla příjemným překvapením. Nic jsem od ní neočekávala, hodnocení tady totiž nemá úplně nejlepší, ale já jsem byla ve finále velice spokojená ;-). Nesmíte ovšem očekávat žádný thriller, protože je to spíš detektivka, v níž vyšetřování plyne poměrně poklidně. Je zde novinářka Saana Havasová, která se po výpovědi z práce vydává za svou tetou do Hartoly a tam ji zaujme třicet let starý nevyřešený případ úmrtí mladé patnáctileté Heleny. Na vlastní pěst se tedy pouští do pátrání, aby zjistila, zda šlo o sebevraždu nebo násilnou smrt. No a paralelně k tomu vyšetřuje komisař Jan Heino případ, kdy byla nalezena mrtvola muže s vypálenou královskou korunou na těle. Jak se dá očekávat, oba tyto případy se ve finále propojí a všechno se objasní ;-).
Autorka nepíše špatně, i když musím zároveň uznat, že má ještě (trochu) co zlepšovat. Je to ale její prvotina, proto budu tentokrát shovívavá a knihu ohodnotím plným počtem ;-).

rikke
10.11.2022 4 z 5

Výborný debut. Sáhla jsem po ní ve chvílích, kdy jsem potřebovala dobít baterky. Dobrá volba. Už delší dobu se mi nestalo, že bych u knihy vydržela celé odpoledne. Velice čtivý překlad. Protože #naprekladuzalezi.

BlaV.
05.11.2022 5 z 5

Kniha se mi hodně líbila, měla vše, aby zaujala.

axspevak
02.10.2022 5 z 5

Musim rict,ze mi knizka dlouho lezela koupena doma a nejak jsem ji porad prehlizela,ale ted teda docela lituji!Mne se totiz knizka jevi jako opravdu vysperkovana,originalni nametem i milostnou vsuvkou akteru.Mam dojem,ze muselo dat opravdu praci vsechno vymyslet,tak aby to nakonec zapadlo na sve misto a aby ctenar vraha neodhalil uz v pulce a pak se jen nenudil.Ja teda byla napjata az do posledni chvile a pribeh jsem hltala.Podrobnejsi vysvetlovani vseho mozneho tam bylo,ale tluste knihy mam rada,takze za me to neni nutne minus :) Doporucuji neprehlizet!

zuzana2599
30.09.2022 5 z 5

První detektivka od nové finské autorky Eliny Backmanové byla super ! Čtení tohoto spletitého a velmi napínavého příběhu mě bavilo a jako třešnička na dortu zde působila i linka romantická. Dokonalé propojení, opravdu skvělé čtení !!
Novinářka Saana tráví léto v městečku Hartola u své tety. Zaujme ji třicet let starý případ neobjasněné smrti dívky Heleny a začne pátrat... V té době je v Helsinkách nalezeno tělo mrtvého muže a komisař Jan Heino začne pátrat po vrahovi. Vražd přibývá... Případ z minulosti a současné vraždy se ke konci protnou a stejně tak se propojí i dva lidské osudy. Vynikající debut ! Očekávám další autorčinu knihu !!

zdendula31
11.07.2022 5 z 5

Jsem zvědavá na další autorčinu knihu,protože tahle se jí teda moc povedla.

Heli20
31.05.2022 5 z 5

Skvělá knížka,čtivá,děj se krásně odvíjel. Líbil se mi pohled na věc z více stran i milostná zápletka.

soukroma
29.05.2022 3 z 5

Obrnila jsem se trpělivostí a pustila do téhle bichle: nová autorka a zajímavé prostředí (finské pobřeží a ostrovy u Helsinek, samozvané městské království Hartola) a hromady neskutečných finských jmen (kazil to jen hlavní hrdina se jménem Jan) slibovaly mnohé...
Do poloviny to šlo, pokud pominu autorčinu touhu dopodrobna vše vylíčit, po minutách, včetně hnutí mysli mnoha aktérů. Ale od poloviny se to opravdu začalo kazit - rozjela se hrooozně romantická linka mezi špičkovým vyšetřovatelem a mladou nezaměstnanou novinářkou (on pak už neměl ani myšlenky na samotné vyšetřování, jak se zabýval jí, ona své investigativní vyšetřování starého případu utonulé - jen náhodou velice důležité pro vyšetřování nových vražd - také skoro hodila za hlavu).
Ke konci se to stále zhoršovalo a samotný závěr v tomto smyslu "nezklamal": při autorčině psavosti se jí tak nějak podařilo opomenout důkladně objasnit motivy všech pachatelů, teta jako jedna z klíčových postav přítomná na místě vymizela z děje už nějakých sto stran před koncem, aby se už neobjevila, mýty krále vody a dcer peřejí zůstaly taky jen v náznacích (to poslední by mi celkem vadilo nejméně, ale bez řádného objasnění celého objemného děje to tedy vadit začalo).
Takže ve výsledku konstatuji se zármutkem ztracený čas nad nepatřičně dlouhou a zdlouhavou knihou, z které se vyloupla nakonec opravdová hloupost. 50%

Simstr
04.04.2022 4 z 5

První půlka knihy mě bavila moc. V druhé půlce mi přišlo, že šlo vyšetřování stranou a autorka se víc zaměřila na milostný život dvou hlavních postav. Nebylo to špatné, určitě nadprůměr.

Kristulda
10.02.2022 5 z 5

Je to velmi vydařená autorčina prvotina. Líbilo se mi to prostředí i to jak to navazovalo. Moc se mi to líbilo. Těším se na další knihu.

annettka1098
02.02.2022 4 z 5

Kniha je rozdělena celkem do 5 částí, které se neustále zlepšovaly. První část byla hodně pomalá a přišla mi nezáživná. Oproti tomu druhá část začala velmi bravurně a přesně tak, jak si u detektivky představuji. Přesto se v ní ještě našly odbočky od hlavního děje, které mě rušily a jejichž pointa mi unikala. Nicméně od třetí části to byla super jízda.
Příběh je na přeskáču vyprávěn z pohledu Jana, Saany, ale také Heleny, najde se i pár kapitol z pohledu vraha. Dostala jsem tak komplexní pohled do děje a i když jsem jisté části odhadla dříve, než byly napsány, vůbec mi to nevadilo. Naopak to autorko uměla podat tak, že mě stále držela napnutou co bude dál.

Upřímně by mě zajímalo, jak dlouho autorka knihu psala, protože mi přišlo, že se s každou další částí knihy neuvěřitelně posouvala. Letos by měl dokonce vyjít druhý díl a já doufám, že se se Sannou a Janem budu moct potkat znovu u nového případu.

HODNOCENÍ: 85 %

Katania
17.12.2021 3 z 5

Hmmm…průměrná krimi se spoustou klišé. Jediné plus jsou sympatické hlavní postavy.

Jiparis
14.12.2021 5 z 5

Na prvotinu skvělé, mě se moc líbilo. Prolínání dvojího vyšetřování, opepřené tajemnem a nakonec rozuzlení, které dává smysl i pocit, že každý dostal, co si zasloužil. Nadějná autorka.

alzbeta4340
07.12.2021 4 z 5

Slušná detektivka ze zajímavého finského prostředí proložená výraznou romantickou linkou - vztahem mezi vyšetřovatelem a novinářkou píšící o starém případu. Podle obálky to snad ani tak nevypadá, ale pohybujeme se v oblasti ženského čtení. Vlastně mi to vůbec nevadilo. Mám ale dojem, že drsní a otrlí čtenáři (čtenářky), kteří se těšili na severský thriller, by mohli být z této knihy hodně překvapení.

_Brunetka_
27.11.2021 3 z 5

Přesněji hodnotím 3,5*.

Tahle knížka rozhodně nebyla špatná, ale vyloženě mě nenadchla. O autorce se nedá říct, že by neuměla psát, ale přesto tu vidím jistý prostor pro zlepšení. Postrádala jsem totiž nějakou větší čtivost a připoutání k příběhu, někdy se mi to trochu vleklo. Námět knihy jako takový nebyl zlý. Napětí a tajemno mě provázelo po celou dobu čtení, přesto necítím ale, že by všechen potenciál byl plně využitý. Atmosféra knihy byla ale parádní. Další problém, který jsem s tímhle kouskem měla, byl v tom, že postavy měly nulový charakter – nebyly nijak vykreslené, neudělala jsem si k nim žádný vztah a bylo mi v podstatě fuk, co s nimi bude. Oceňuju však to, že do tohohle žánru autorka vložila romantickou linku. Finální zápletka se mi líbila a vrah mě v rámci možností překvapil, ani tady se však neubráním kritice, protože celé to rozuzlení se mohlo více rozvést – takhle to působilo nedotaženě. Závěrem můžu říct, že knihu spíše doporučuju do začátků s tímto žánrem, mě jako „odborníka“ přes severské detektivky to totiž ze židle nezvedlo.

JustWomen
22.10.2021 4 z 5

Za mě dobrý, napětí i romantika, tajemno, vztahy, sympatické postavy. Podobných témat už jse četla více, ale přesto mě čtení pohltilo a konec uspokojil.

Zara
20.10.2021 1 z 5

Další z dlouhé řady autorů napodobujících (marně) styl svých talentovanějších předchůdců.
Naprosto tuctová zápletka obalená v balastu zbytečného textu hemžícího se takovými archaickými lahůdkami jako "hruď se jí dmula" nebo "proradný nadřízený" atd atp.
Ze závěru vyplývá, že má paní Backman ambice oblažit svět dalšími díly - já se jich určitě ráda zřeknu....