Kdo zastaví déšť

Kdo zastaví déšť https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448774/bmid_kdo-zastavi-dest-fI6-448774.jpg 4 34 18

Drahá auta, luxusní hotely, francouzské oblečení a restaurace plné celebrit. Takový byl Kypr na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století. Stal se domovem Řeků, Turků, ale také bohatých Britů a příslušníků britské armády. Zdá se, že na ostrově bohyně Afrodity panuje věčný klid. Dokonce i proslu­něné kyperské dny, které prožívá zlatá mládež, však mají být zmařeny tureckou okupací. V době, kdy je svět rozdělen na dvě poloviny, se hlavní hrdinka Ema musí rozhodnout, kterým směrem se v životě vydá. „Kdo zastaví déšť“ je cesta. Cesta do prostředí britské smetánky, do doby, kdy hudbě vládli Beatles a Rolling Stones, doby, kdy dopisy byly jediným prostředkem jak překonat léta odloučení.... celý text

Přidat komentář

mataaskorice
29.12.2023 4 z 5

Prvních dvě stě stránek mě nijak zvlášť nebavilo a do čtení jsem se musela po kouscích nutit, pak se to nějak zlomilo a stránky ubíhaly samy. Celkově to byla příjemná kniha, zajímavé prostředí, místo, doba, střet různých národností, kultur, společenských vrstev. Tím vším proplouval vztah Emy a Jamese. To vše mělo v tom kterém okamžiku vliv na směr, kterým se jejich cesty ubíraly. Na počáteční trápení s textem jsem nakonec s knihou spokojená. Zas něco nového, neotřelého, obohacujícího.

luciefeix
12.07.2023 5 z 5

dlouho mě nějaká kniha takhle nezaujala , hrdinku jsem občas nechápala ale byla mladá , strhující příběh který se odehrává spoustu let


zdenaR
10.07.2023 4 z 5

Příjemný objev nové české spisovatelky - vysoké hodnocení si kniha opravdu zaslouží.
Poutavý příběh, neobvyklé reálie, rozporuplná hlavní hrdinka, plno náhod a překvapení - prostě mix pro čtivou knihu.
Určitě si přečtu i autorčinu knihu Saudade (tentokrát z Portugalska).

strana1-100
05.01.2023 4 z 5

Původně jsem tady knížku hodnotit nechtěla kvůli nějakým nedostatkům, které jsem na ní shledala. Nicméně musím přiznat, že zhruba dva měsíce po přečtení si vůbec nevybavuju, jaké nedostatky to byly, zato pořád cítím tu příjemnou atmosféru, kterou ve mně román zanechal.
Autorka dokáže ve čtenáři vyvolat silné smyslové vnímání. Barvy. Slunce. To, že jsou v románu popsány prakticky všechny šaty, které si Ema na Kypru oblékla, se mi moc líbí (jsem žena :-) ) a do příběhu se to hodí. V průběhu čtení jsem si pustila všechny písničky, které se v knize zmiňují (a že jich bylo), a rozšířila si tak vědomosti o hudbě 60. a 70. let.
Jestli se dá o nějakém románu říct, že je atmosferický, pak o tomto rozhodně.
A ráda si časem přečtu i druhý román Heleny Žákové.

IvikaS
14.03.2021 4 z 5

Četlo se to dobře a mám chuť podívat se na Kypr ale hlavní hrdinka byla naprosto šílená, protivná a povrchní fuchtle co šlapala po štěstí všem včetně sebe. To není kritika knihy, není nutné se s klíčovou postavou ztotožnovat, stačí, když je uvěřitelná a to Ema je.

Jezour90
27.02.2021 5 z 5

A proč to, prosim vás, ještě nikdo nezfilmoval? Nechcete knihu poslat rovnou Jamesovi Cameronovi nebo Spielbergovi? V kině (i u samotný knížky) by slzu uronil i Chuck Norris, kdyby věděl, že to není jen holčičí chuťovka, ale docela slušnej biják.

U nás ať to radši nezkoušejí, protože z chudáka Emy by ještě udělali Wilhelmovou a z chudáka Jamese zase Trojana, přičemž soundrack by museli nazpívat Chinaski. To prostě nechceš. Bych radši vsadil třeba na Margot Robbie a Rolling Stones by zrecyklovali Angie nebo Ruby Tuesday přímo do soundracku.

CarrieVel
27.02.2021 5 z 5

Jsem milovnicí všeho francouzského a u této knihy mě původně zaujala „Bardotka“ na obálce, ačkoliv nejsem úplnou fanynkou ženských románů, klasické romantiky apod. Jak mile jsem byla překvapená, když jsem zjistila, že autorka rozhodně nenapsala „klasickou romantiku“ ani „čistě ženský román“, ale něco víc. Pochopila jsem však, proč musela být na obálce dívka podobná Bardotce.

Prostřednictvím svižného, čtivého a zkrátka opravdu krásného příběhu nám autorka nenuceně předkládá složitou a zajímavou historii Kypru, později dokonce i průběh řeckého převratu a následné turecké okupace a důsledky těchto událostí, které jsou kontrastem k idylické náladě mezi zlatou mládeží. Ale nenechte se zmást zase obráceným způsobem, kniha se hezky čte, popisy historie a politiky jsou šikovně vpravené do poutavého příběhu i do nádherných dopisů.

Spisovatelka nás zavádí kromě Kypru také do snové Anglie 60. a 70. let a konečně na chvíli také do mé milované Francie!!! Což asi z knihy není úplně na první pohled patrné, ale já jsem několik stránek věnovaným Nice, St. Tropez a Saint Paul – kam asi nutně potřebuju jet na dovolenou a potkat Boba – ocenila. Mě jako cestovatelku rozhodně autorka nalákala i na Kypr – zřejmě ho, až to půjde, vyměním pro jednou za Francii :D Doufám, že napíše další román a že to opět bude takový "polocestopis".

petaSk
20.02.2021 2 z 5

Čekala jsem vhled do situace na Kypru a na dobu 70. let očima dospívající dívky. Dostala jsem roztahanou young adult romanci. Děj knihy se odehrává převážně v období letních prázdnin, které tráví Ema se svými bohatými prarodiči na Kypru. Zatímco první rok se bojí na vrstevníky i promluvit, jako mávnutím kouzelného proutku se z ní druhé léto stane protivná femme fatale. Bohužel kniha obsahuje spoustu vycpávky, opakující se situace a slabé dialogy. O tamní době ani prostředí jsem se nedozvěděla skoro nic, zato jsem byla seznámena s celou Eminou garderobou a líčením. Knížka je spíše červenou knihovnou než historickým románem.

Knihomolka97
15.12.2020 5 z 5

Ze všeho nejdřív bych chtěla moc poděkovat autorce za zaslání knížky k recenzi. Velice si toho vážím. ❤

Není to žádná romantická sladká jednohubka. Příběh se odehrává v nelehké době - přelom 60. a 70. let (jsou tam ale i části o x let později...nic dalšího nechci prozrazovat :D ).

Hlavní hrdinka Ema to v životě nemá lehké. Byla nucena opustit svou maminku i mladšího brášku a uprchnout z Československa. Nyní žije s prarodiči, otce nemá. Dostane se do společnosti bohatých lidí, kteří ji nechtějí přijmout mezi sebe a neskrývají opovržení. Jak její vrstevníci, tak dospělí. Není šťastná, dokud nepotká britského vojáka Jamese, který slouží na Kypru. Jejich vztah je od začátku dosti komplikovaný (teď nedokážu najít to správné slovo), no zkrátka žádná procházka růžovou zahradou. To ani zdaleka. Dlouho, předlouho si k sobě hledají cestu.Těžko se mi píše, abych nic neprozradila! Ale řekněme, že tam nebyl pouze James... Ha a teď mi zaskočilo to slovo: toxický! :D
Jelikož Ema žije v Anglii a s prarodiči jezdí na Kypr pouze na léto, přes rok si s Jamesem vyměňují alespoň dopisy. Mimochodem se mi právě moc líbily části, které byly psané pouze formou dopisů. :)

V příběhu samozřejmě nejde jen o romantiku, ale také o politickou situaci ve světě - zvlášť na zmiňovaném Kypru. O něm jsem něco málo věděla, protože jsem tam byla na dovolené.

Určitě stojí za zmínku i antická mytologie, která se v příběhu objevuje a dodává takové zvláštní kouzlo. ❤
Jak nemám ráda popisy, tak tady bylo prostředí tak krásně popsané, že jsem měla pocit, jako bych tam byla. Anglie, Francie, Kypr. Četlo se to fakt strašně dobře, těžko jsem se odtrhávala.

O hudbě ani nemluvím, odmalička miluju ,,Beatlesáky", takže jsem si ke čtení pouštěla jejich písničky. :D

Jediné, co se mi nelíbilo, bylo občasné chování Emy. Jo, někdy mě dost štvala a nechápala jsem ji. Zároveň se mi ale její vzpurná a bouřlivá povaha líbila. Ani James nebyl svatý, nene...
Upřímně jsem konec musela chvilku prodýchávat...co ještě vyšlo najevo a co se ještě stalo... no mazec!

Každopádně knížku doporučuju všemi deseti! :)

kamipapaja
06.10.2020 5 z 5

Tento příběh je originální v mnoha různých pohledech - je to využití skvělé dobové hudby, kvůli které jsem si knihu úplně původně koupila, je to dále neuvěřitelně skvělý nápad zahrnout děj do historie Kypru na přelomu 60. a 70. let (něco takového tady doopravdy, ale doopravdy ještě nebylo, naprosto nic jsem o tom nevěděla a nechápu, jak mě to mohlo minout - něco tak ohromně zajímavého a přitom se to stalo poměrně nedávno, já prostě miluju příběhy buďto podle skutečných událostí, nebo alespoň využívající pozadí skutečných událostí), je to proložení děje dopisy, které jsou ohromně upřímné a krásné (to jsou ty nejdojemnější části příběhu)... Největší originalita příběhu je ale pro mě především v uvěřitelnosti. Ema není dokonalá, Ema naopak dělá chyby a chová se lidsky, své chyby si uvědomuje a vzhledem k tomu, že to nemá jednoduché - je mladičká, žije vlastně u úplně cizích lidí, má za sebou víc než ostatní vrstevníci a ti se k ní navíc chovají hrozně, opustila maminku a postiženého bratříčka, prožila peklo se svým otčímem a je pořád sama. Ona to na svůj věk zvládá vlastně dobře a její chyby bychom měli přijmout. Fandila jsem jí, protože člověk přece má protichůdné pocity celý život. A pak přichází James a staví jí před nelehké rozhodnutí. Má ho ráda, ale má ráda taky babičku a dědečka, kteří jí zachránili a na které si konečně začíná zvykat, a navíc je strašně mladá, trochu má ráda i Tima Walshe a kamarádku Angie a líbí se jí v jejich světě, protože konečně někam patří. Myslím, že právě proto se její vyprávění tak dobře čte a proto je také kniha tak napínavá a přečtete ji za chvíli, přestože je obsáhlá. Mnoho hrdinek nám v knihách i filmech lže. Jsou nám také podsouvány lži o těch, do kterých se hrdinky zamilují. Ema nám říká, jak to je. I postava Jamese působí uvěřitelně, protože ani on není dokonalý a přesto ho milujete. (Chvílemi jsem si myslela, že mi snad James zaklepe na dveře a odvede si mě :D ) Někdo se toho může zaleknout, ale kdo je vlastně tak odvážný, aby si nemaloval, že je všechno jen černé nebo bílé? Ema takto odvážná je. Plynou kolem ní významné historické události - okupace Československa, vietnamská válka, Nixon a mnoho dalších (často je zmiňuje ve svých dopisech, to je super), a nakonec i turecká okupace Kypru, která ji zasáhne snad nejvíc. A ona nám mezi tím vším předkládá opravdický pohled na lásku. Miluje Jamese, ale je pro ní těžké odejít za ním do další země, opustit další domov, zklamat babičku a dědečka. Jednu už opustila a zůstala poměrně osamělá. Doporučuji všem, kteří si nechtějí lhát do kapsy a zároveň ví, co je skutečná láska - taková, co vydrží desítky let. Příběh je prostě plný zvratů, které jsou ale uvěřitelné a přirozené a které neočekáváte, to dělá knihu napínavou a zajímavou.

marciana
03.10.2020 5 z 5

Byť mi kniha dala malinko svojí rozsáhlostí zabrat, příběh ve mě krásně rezonuje a přemýšlím nad celým jeho obsahem. Původně jsem chtěla dát 4 hvězdičky, ale nečekala jsem že ve mě kniha zanechá takovou stopu. Přemýšlím nyní nad celou situací ohledně Kypru a určitě si dohledám více informací. Ne vždy se mi chování Emy zamlouvalo a nechápala jsem proč dělá to či ono. Ale vzhledem k tomu že jí bylo pouhých 16 let, přišla o nejbližší rodinu a ocitla se najednou v jiném světě, se to dá chápat. Hledala se a vlastně si užívala nově nabyté svobody. Co se týče Afrodity a ostatních bohů, moc jsem se v tom nevyznala, ale to je čistě asi moje osobní neznalost tématu. Jinak Jamese jsem si úplně zamilovala.

SPOILERY: Bylo mi moc líto, že se Ema a James nedokázali nikdy setkat aniž by se nejdříve nepohádali. Opravdu jsem toužila po jejich romantickém setkání bez výčitek a hádek. Dále mi bylo těžko z toho, jak se k ní ostatní z party chovali, nechápu, že s nimi mohla fungovat.

Knihu doporučuji, dozvíte se něco o Kypru a dostanete se do luxusní společnosti ve které se jedna mladá dívka snaží najít své štěstí.

slavka0685
29.09.2020 5 z 5

Dostal sa ku mne príbeh, ktorý si ma úplne získal. Aj keď kniha je dosť veľká a hrubá, vôbec mi to nevadilo. Čítala sa veľmi príjemne a rýchlo. Príbeh je zaujímavo popretkávaný s gréckou mytológiou čo sa mi veľmi páčilo. Cyprus v podaní autorky bol krásne opisaný a niektoré mesta, ktoré boli v príbehu spomenuté som si vyhľadala na internete. Príbeh bol písaný z pohľadu hlavnej hrdinky Emy, ktorú som si mimochodom veľmi neobľubila a miestami som na ňu mala riadne nervy za jej správanie. Postavu Jamesa som si obľubila trošku viac, ale tiež mi niekedy miestami vedel zdvihnut tlak. Príjemným obohatením príbehu boli listy, ktoré si hlavne postavy posielali, nakoľko sa dej odohráva na prekome 60 a 70 rokoch. Záver knihy bol krásne napísaný aj keď moja veľka zvedavosť by chcela ešte vedieť ako to so životom postáv vyzera ďalej (snaď sa raz dočkáme voľného pokračovania). Príbeh odporúčam každému kto si chce prečítať trošku iný príbeh ako klasické romány (t.j. zamilujú sa, vyskytne sa problém, ktorý prekonajú a nakoniec žijú spolu šťastne až do konca života). Na ďalsiu tvorbu tejto talentovanej autorky som zvedavá a teším sa až sa ku mne dostane.

ClancyT81
26.09.2020 4 z 5

Asi bych po Kdo zastaví déšť sám od sebe nesáhl, fotka na obálce mě ale oslovila u přítelkyně na stole (holka je fakt pěkná, to se povedlo :) ), když jsem se nudil, a začetl se. Byl jsem překvapený, protože jsem čekal slaďárnu, u které přečtu pět stránek při zabíjení času, a překvapivě mě to chytlo. Po dlouhé době jsem se bavil u knížky určené spíš asi ženským čtenářkám a nemohl se nakonec odtrhnout, ač jsem přeskakoval pasáže, kdy Ema barvitě líčí co má na sobě a podobné nesmysly ale dá se to. Člověk se doví i něco z politiky a historie Kypru, Řecka, je tam i občas nějaká nepatrná a nenápadná zmínka o amerických politicích, válce ve Vietnamu a dalších událostech, ke kterým tehdy docházelo, zmiňuje se i rok 1968 u nás, takže pokud to bude pár mladých lidí číst trochu pozorně, snad jim něco z toho utkví v hlavě. Od spisovatelky docela nenucená osvěta podaná zábavnou a chytlavou formou. Mnoho pasáží je celkem akčních a bavily mě i některé vtipy. Asi nejsem cílovka ale na to, že nejsem cílovka, mě to chytlo :)

jakub6776
07.09.2020 5 z 5

Bomba!! Doporučuji, doufám, že autorka bude psát dál, příjemný svěží vánek mezi tituly tohoto žánru.

Veverka62
07.09.2020 5 z 5

Super příběh, poznávání báječného ostrova Kypr, Anglie, staré dobré hity 60. a 70. let, trocha smutné české historie, fantastický nápad proložení knihy dopisy hlavních hrdinů!!!!! Myslím, že kniha neurazí žádného čtenáře, je vidět, že bavila i pana grafika z nakladatelství, neboť si s knihou fantasticky pohrál. Je třeba ocenit propracovanost knížky do nejmenších detailů, znalost místních poměrů na ostrově Kypr a líbí se mi, že hlavní hrdinka i hlavní hrdina nejsou dokonalí, mají své chyby tak, jak to v životě chodí.
Rovněž si představuji tento příběh jako zfilmovaný, dokonce jsem si obsadila herce do hlavních rolí.
Gratuluji, povedená věc! Pište dál!!!!!!!!

Knihomolka994
06.09.2020 5 z 5

Musím se přiznat, že jsem si knihu koupila kvůli krásné obálce a názvu, který mě zaujal, ale úplně jsem nevěděla do čeho jdu… No a po prvních dvaceti stránkách jsem pochopila, že autorka má vážně potenciál a že kniha předčila veškerá má očekávání… Čekala jsem oddechový příběh, ale ukázalo se, že tady jde o něco mnohem hlubšího a opravdovějšího, o opravdu silný příběh, který nám napínavě, chvílemi úsměvně a chvílemi i dojemně a chytře zprostředkovává nedávnou historii Kypru, o které jsem nevěděla nic a nikdy by mě nenapadlo, že může být tak zajímavá, a přitom je příběh tak silný, čtivý a poutavý, že by vydal klidně na hollywoodský trhák a docela dobře si ho dovedu představit jako takový ten film, po kterém odcházíte z kina úplně hotoví a čtrnáct dní z něj nemůžete přestat brečet a nemůžete přestat myslet na hlavní hrdiny. Kniha je sice dlouhá, ale je tak strašně čtivá, že ji možná zhltnete ani nevíte jak. Doufám, že autorka napíše další knížky, protože od české autorky jsem už dlouho něco takového nečetla. Líbil by se mi film nebo seriál.

Hanca4k
02.09.2020 4 z 5

Fantastická knížka, vřele doporučuji! Je velice čtivá, napínavá, zábavná i vážná. Mimo to si člověk připomene naši předlistopadovou historii, dozví se mnoho zajímavostí i o nám ne příliš blízkém ostrově Kypr jak v současnosti, tak i v době, o které mnoho nevíme – o období před okupaci Tureckem. Je vidět, že autorka Kypr poznala a čerpá z vlastních zkušeností a z cestování. Moc se mi líbil příběh lásky české dívky a anglického vojáka, sloužícího na Kypru, který je popsán tak příjemně, že jsem si přála, aby kniha neskončila. Oceňuji i to, že není určena jen pro ženy, ale může si ji přečíst se zájmem i muž. Jednoduše….. už dlouho jsem nic tak pěkného nečetla.
Přeji sobě i autorce mnoho dalších tak povedených příběhů.

Jponcarova
02.09.2020 5 z 5

Krásný příběh, na který budu ještě dlouho myslet! Těším se na další autorčinu knihu.