Kdo se směje naposled

Kdo se směje naposled https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482447/bmid_kdo-se-smeje-naposled-IQ5-482447.jpg 4 12 3

Končí léto 1938. Na Evropou se stahují válečná mračna, ale venkovští mladíci Venda a Gery to zatím příliš nevnímají. Žijí cyklistickým závodem Okolo Netolic, ve kterém si to plánují rozdat o titul šampiona, ale také o srdce dívky Marie. Jenže doba sportu nepřeje. Čestné souboje už přestávají být důležité, stejně jako stará kamarádství. A oba mladíci navíc žijí v Budweiser Sprachinsel – německém jazykovém ostrově několika vsí na jihu Čech. Závod, na který se vydávají, se tak rychle mění na boj o holý život. Příběh inspirovaný skutečnými událostmi.... celý text

Přidat komentář

haro563
15.08.2022 5 z 5

Útlá knížka, kterou by si měli přečíst všichni, kdo jsou ze smíšené rodiny. Ti, které zajímá historie minulého století. Ti, kdo mají prarodiče, kteří prošli válkou, nasazením či vězněním a i když přežili, už některé lidské vztahy a vypjaté situace raději pozapomněli. Ti, kterým jsou blízké České Budějovice a okolí. O síle života, lásce a přežití. Opravdu o tom, že kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp (i když někdy možná hořce a za velkou cenu). Svěží moderní jazyk autora, který chování a přemýšlení lidí přenáší i do současnosti. Je to knížka, kterou zvládnete přečíst na jeden zátah - nemohla jsem se od ní odtrhnout a rezonovala ve mně ještě dlouho po přečtení. Těším se na další knížku autora. Určitě doporučuji.

Evajan275
20.03.2022 5 z 5

Kniha mě zaujala přesně na straně 22. Pak už jsem ji nedokázala odložit. Nebylo těžké ji za odpoledne dočíst, protože je útlá. Přesto ve mně zůstal pocit, že jsem přečetla veliký román. Tolik tam toho je! I mezi řádky. Myslím, že všichni moji přátelé ode mne tuto knihu brzy dostanou. Nevěřím, že by se někomu nelíbila.


david6273
30.12.2021 3 z 5

Protektorátní drama z jižních Čech, které je lemováno mladickými ideály ale válka vše změní a jak to tak bývá, změní hlavně charaktery a osudy lidí. Povedené dílko, které neurazí, spíše naopak.