Kdo roste v zahradě

Kdo roste v zahradě https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/513852/bmid_kdo-roste-v-zahrade-jF9-513852.jpeg 5 39 11

Slavík se po zimě vrací z Afriky domů a hledá místo, kde si postaví hnízdo. V zahradě je tolik stromů a keřů! Který z nich se stane jeho domovem? Možná to bude třešeň, jabloň, švestka nebo šeřík… Každý strom o sobě slavíkovi vypráví a čtenáři se tak dozvědí, co je na něm výjimečného a jak ho poznají. Poeticko-naučná knížka je zároveň příběhem o hledání domova a svého místa na světě a o tom, že teprve když znáte své kořeny, můžete pochopit pravdu o svém skutečném já.... celý text

Přidat komentář

Luciluc
03.01.2024 4 z 5

Knížka čtená dceři. Nádherně ilustrovaná kniha, která seznamuje malé děti s ovocnými stromy a keři, které rostou v zahradě. Slavík, který přilétá až z Afriky se chce usídlit ve staré zahradě a hledá místo, kde by se mohl uhnízdit. Seznámí se s višní, třešní, hrušní, se slivoněmi, jabloní, myrobalánem (tento název byl novinkou i pro mě), angreštem, černým a červeným rybízem, šeříkem a kdoulovcem. Během povídání se slavík a čtenář dozvídá informace o vzhledu (větve, kůra, tvary listů), o květech a plodech, někdy i o historii (zajímavost: latinský název šeříku je Syringa = „pastevecká píšťalka“ – tvar květů). Čtení je záležitost na pár chvil (my přečetly na třikrát), pro malé děti někdy až zbytečně detailní popisy, ale pro trochu větší, které se navíc zajímají o přírodu, určitě super. Měly jsme půjčeno z knihovny, podívám se tam ještě po knihách „Kdo roste v lese“ a „Kdo roste v parku“. Jen mi pořád vrtá hlavou název... proč to není „Co roste v zahradě?“ ale „Kdo“? Líbilo se mi i barevné rozlišení stránek u každého stromu či keře. Povedené, doporučuji.

Knihomura
28.12.2023 5 z 5

Co dodat? Nádhera. Nenechte si ji ujít. Pokud máte děti nebo vnoučata - zážitek bude umocněný.


mataaskorice
10.10.2023 5 z 5

Po několika knihách, u kterých čerstvě čtyřletá dcera nechtěla vydržet, konečně knížka, u níž seděla jak přibitá. Něžný poetický dialog mezi slavíkem a dřevinami v zahradě. Asi tak bych charakterizovala tuhle knihu. Ilustrace a celkové barevné ladění jednotlivých stran příjemně koresponduje s textem a vytváří estetický a pozitivní energií nabitý celek. Sympatické mi je to, že i stromy a keře promlouvají, mají svou duši i osobitý charakter. Milá, po výtvarné stránce pěkná a zároveň poučná knížka.

blackoutzuzi
22.09.2023 5 z 5

Už je to strašlivě dávno, co se mi stalo, že by mě kniha pro děti rozplakala..)

Tohle bylo něco tak hřejivého, zároveň smutného, ale především strašně krásného! Skrze slavíka sledujeme dojemný příběh o hledání domova a svého místa na světě.. Je napsaný tak něžně, nenuceně, s přesahem, k tomu s informacemi o rostlinách, které rostou v zahradě i u nás:) A vizuál? Oksana Bula má jedinečný styl a opět ukázala jak dokáže i z "obyčejných" ilustrací navodit kouzelnou atmosféru!

Zkrátka - přesně takhle má kniha pro děti vypadat :)
Já jsem nadšená.

KK22
09.09.2023 5 z 5

Na knížku jsme s dcerkou narazily v knihovně a velmi mě na první pohled zaujaly ilustrace... Od té doby, co ji máme půjčenou, čteme skoro každý večer před spaním. Příběh je moc hezký, dozvíte se i nějaké informace o různých stromech a rostlinách. A ty obrázky jsou zkrátka nádherné! Už máme zarezervováno Kdo roste v lese...

Petra1323
07.09.2023 5 z 5

Nádherná knížka plná obrázků ve svěžích jarních barvách. Klidné a tiché rozhovory Slavíčka s kvetoucími stromy v kouzelně kvetoucí a vonící zahradě. Najde Slavíček strom, ve kterém si postaví své hnízdečko? Najde. A kterýpak to bude? Nechte se překvapit.
"Píp, píp, ťu ťu ťu, víííí!" pak radostně zazpívá ze svého nalezeného domova.
A vy budete chtít být v zahradě se Slavíčkem a knížku si prohlížet a číst stále znova.

LucyEcstasy
24.08.2023 5 z 5

Kdo roste v zahradě - Kateryna Michalicyna, ilustrovala Oksana Bula

Dneska si dáme tip na knihu pro malé čtenáře.

Kdo roste v zahradě povídá příběh o Slavíkovi, který se po zimě vrací do rodné krajiny. Zamíří do jedné zahrady a hledá místo, kde by se mohl usadit a postavit si hnízdo. Jenže v zahradě je toho tolik! Třešeň, jabloň, šeřík či švestka? Který keř či strom bude ten pravý?

Tento příběh je jemný, plynulý a vykouzlí úsměv na tváři. Slavík vždy přelétává z jedné rostliny na druhou a každá vypráví svůj příběh a jak danou rostlinu poznáme. Skrývá v sobě tedy i naučnou část. Představte sic že je krásný sluneční den a vy jen sedíte v zahradě plné života a užíváte si přítomný okamžik. Přesně taková je kniha Kdo roste v zahradě.

Najdeme tu i skrytý podtext, kdy Slavík hledá své místo na Zemi, tam kam prostě patří. Je zvídavý, nebojí se překážek a je odhodlaný najít to správné místo. Tu jeho úlohu, kterou tu má splnit. Ukazuje tu svou odvážnost, trpělivost a vytrvalost.

Kniha je bohatě ilustrovaná a já musím ilustrátorce vysmeknout poklonu, protože se jí opět povedlo vytvořit bohaté kouzelné obrázky. Tato kniha je totiž v sérii Kdo roste již třetí vydanou knihou.

Já a moje dcerka Olí jsme si tuto knihu oblíbily a prohlížíme si ji často. Vhodná je i pro nejmenší čtenáře. Osobně bych ji doporučila i jako knihy prvního čtení, protože písmenka jsou větší a textu není mnoho. Pokud tedy hledáte příjemnou četbu nejen pro děti, mrkněte na tuto knihu.

bibi.r
19.07.2023 4 z 5

Pro děti 3+

Druhá naše knížka od této autorky. Kdo roste v parku se nám líbila asi trošku víc, ale i tahle nás rozhodně obohatila o zajímavé informace, které byly hezky vloženy do krásného příběhu.
Nádherné a něžné ilustrace vše jen vyšperkovaly.

mysa.cek
20.05.2023 5 z 5

Ako vonia domov? Nežne ako kvietky višne, sladko ako čerešňový džem, alebo prenikavo ako čierne ríbezle? Malý slávik letel dňom i nocou z ďalekej Afriky, aby našiel strom z oteckovej piesne a uhniezdil sa tam. Kým ho nájde, zoznámi sa so všetkými obyvateľmi ovocného sadu a každý z nich mu o sebe rád porozpráva.

Táto výnimočná kniha v sebe spája múdro, krásu, poznanie aj poéziu. Je oslavou života, plnou farieb, vôní a lásky. Je to viac encyklopédia ovocných stromov, alebo nádherne ilustrovaná kniha s pekným príbehom? .. ja sa neviem rohodnúť.

Fantasysvet
01.07.2018 5 z 5

Knihy, ktoré si pre vás táto zaujímavá dvojica ukrajinských umelkýň pripravila, sú tenké a nie veľmi veľké. Upútajú vás ale svojou príťažlivou obálkou a uchvátia podmanivým spracovaním. Obsah i forma sú premyslené a na malom rozsahu dokážu priniesť bohatú škálu informácií. Deti sa hravou formou zoznámia či už s drevinami, ktoré rastú aj u nás (nakoniec, do Ukrajiny je to na skok, no nie?), alebo fantastickými postavami, ktoré ich učia predovšetkým empatii a komunikácii. Pomocou obrazu i textu prežijú neopakovateľný zážitok ma miestach, ktoré sú im blízke, a cez knihy, ktoré skutočne voňajú, šuštia, spievajú a zhmotňujú ich detskú fantáziu do konkrétneho obrazca.
Predkladané informácie sú vyberané citlivo, nezahlcujú detského príjemcu nadbytočnými faktami a snažia sa nielen poučiť, ale aj zabaviť. Zaujímavým a z môjho pohľadu aj veľmi dôležitým prvkom pri prežívaní práve prečítaného textu sú i celostránkové ilustrácie, ktoré vytvorila Oksana Bulaová. Prirodzene dopĺňajú text, kreatívne zapĺňajú plochu, na ktorej sa príbeh rozpovedá a výrazne obohacujú vizuálnu podobu písaného slova, a to či už o rôzne výtvarné techniky, alebo vyobrazenia reálnych „postáv“ s rozprávkovým nádychom. Tie si na jednej strane zachovávajú svoju skutočnú podobu (hruška je naozaj hruškou, vŕba akoby z oka vypadla svojej predlohe, včely budú i naďalej opeľovať kvietky), na druhej strane sú im prisúdené určité ľudské vlastnosti a črty, aby si k nim detský čitateľ vedel poľahky nájsť cestu.

Ďumbierka
20.05.2018 4 z 5

Ilustrácie sú nádherné. Keď ňou začnete listovať, je to skvost. A príbeh. Určite nie je pozadu, veľmi milé a krásne.

Autorovy další knížky

Kateryna Michalicyna
ukrajinská, 1982
2019  94%Kdo roste v parku
2020  88%Kdo roste v lese
2023  94%Kdo roste v zahradě

Kniha Kdo roste v zahradě je v

Přečtených50x
Čtenářské výzvě25x
Doporučených4x
Knihotéce6x
Chystám se číst15x
Chci si koupit10x
dalších seznamech7x