Nejasné hranice

Nejasné hranice
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531080/bmid_nejasne-hranice-65b90c7d6ce54.jpg 4 42 42

Kchrat série

1. díl >

Původní česká space opera o křehkém soužití dvou odlišných civilizací. V roce 2138 jsou lidé slabou, bezvýznamnou civilizací, slepě tápající na okraji šatchranské říše. Zničehonic se ale jejich nouzový signál ozve z míst, kde by rozhodně neměli být. Vesmírný voják Kchrat se navzdory rozkazu, že má lidskou loď i s posádkou zanechat svému osudu, vydá vrak prozkoumat. Na místě nalezne nejen znepokojivé stopy, které prozrazují, že lidé nemusí být tak nevinní, jak se tváří, ale i jednu přeživší. Řadová navigátorka Erin Marthenová se tak najednou ocitá vydaná napospas cizinci, který připomíná monstrum jako vystřižené z hororu. Aby však zabránila válce a jednou se dostala domů, musí se uprostřed cizí civilizace naučit chovat jako zodpovědná velvyslankyně. Jsou však lidé vůbec schopní a ochotní komunikovat s mimozemskými děsivými netvory? Anebo má každá strana své hranice?... celý text

Přidat komentář

azertaaz
předevčírem 5 z 5

Za mě super. Dobře se to četlo, děj rychle plynul a díky střídání minulosti a přítomnosti nebyla ani ta nudnější část příliš dlouhá. Doufám, že v dalším díle už se hlavní hrdinka dá trochu víc do pořádku a přestane tolik fňukat. To jediné mi tam trochu vadilo, ale u vícedílných sérií je fajn, když se charaktery postav vyvíjí. Snad to bude k lepšímu :)

Lidie.Selova
24.07.2024 3 z 5

Původní české sci-fi už od prvních recenzí, jsem věděla, že si jí chci přečíst.
Už dlouho jsem z knihy neměla tak rozporuplné pocity. (Pozor obsahuje možný spoiler.)
Jako na kolotoči. Skvělý začátek, pak nudné pokračování, skvělé kapitoly s hlavním hrdinou, které jsem hltala bez dechu a pak kapitoly s hlavní hrdinkou, kterou jsem po tom nekonečném fňukání měla chuť vysadit na nejbližším asteroidu.
Je to napsané čtivě, svět je rozmanitý a opravdu srozumitelný. Líbí se mi komplexnost a jistá krutost Šatchranské rasy. A kdyby tam byly kapitoly jenom s tímto, dávám plný počet bodů.
Bohužel Erin, je na mně tak afektovaná, nudná a zbytečně natahuje děj, že kdyby tam byla jen ona, dám hvězdičku jednu. Já chápu, že to neměla lehké, ale na to, že to měla být hlavní postava to prostě nedávala.
Další díl, si ještě přečtu, pokud tam bude méně Erin a víc Krchata, ráda tomu dám šanci. Jinak se obávám, že z mého hlediska, se jedná o promarněný potenciál. Kdy se krásná space opera proměnila v omílání problémů, jedné nestabilní navigátorky.


Dinik
23.07.2024 2 z 5

Uh, tak to byla opravdu promarněná příležitost. Začíná to nadějně, ale pak se to rozplizne v tuně nudy a zbytečných keců, v podstatě to nemá žádný děj ani pointu. Jestli to má nějak pokračovat, tak to si už s klidem nechám ujít.

Mildax1
09.07.2024 5 z 5

Dávám pět hvězdiček. Výborný nápad, příběh hezky běží a univerzum vypadá promyšleně. Doufám, že v dalších dílech bude ukázáno víc. Space opera, jak má být. Jo, a má taky vtipné spoilery.
Dal bych i šest hvězdiček kdyby to šlo, ale asi třikrát jsem měl pocit, že účastníci konverzace na dvě až tři stránky propadli v IQ na 50 bodů. Tohle mě v plynulém čtení zaseklo natolik, že jsem se o stránku vracel, jestli mi něco neuniklo. Přesto velmi doporučuji.

Dana_K
03.07.2024 2 z 5

Napad dobry, bavilo me to docela cist, az na pasaze s Erin, ta mi proste neskutecne lezla krkem tim fnukanim. Ja vim, ze autorka chtela asi popsat jak by se normalni clovek citil, ale ja v knihach hledam odpocinek a chci mit hlavni postavy rada, ne si prat, aby je vystridal nekdo jiny. Takze tady se moc tlacilo na pilu, pokud postava nefunguje dobre pro ctenare, kazi to pribeh.

MegaH
19.06.2024 3 z 5

Po přečtení mi nedá nezmínit skvěle zvolený, mnohoznačný název knihy, to se fakt povedlo. Slovíčko hranice ve smyslu územním převýší význam hranice tolerance a přijetí jiných inteligentních bytostí, hranice schopností a genetických úprav....
Byla to moje první knížka od autorky a snad se na mě nebude moc zlobit, když knihu označím spíše holčičím scífkem, a to nemyslím nijak ve zlém, prostě je to takové hodně povídací, úvahové. Při čtení a to nejen sci-fi jsem ochotná přimhouřit očko nad nelogičností, i nad technologickou nepřesností, ale postavy, těm odpustím máloco. Bohužel tady je největší slabinou celého příběhu hlavní hrdinka Erin s jistě zajímavou kariérou - navigátorka - ztroskotanec - zajatec/host - velvyslanec.... Erin je strašně nestabilní, ukňouraná, až hysterická. Pro mě je neuvěřitelné, že těch několik let u mimozemšťanů zvládla přežít...
Každopádně styl autorky se mi líbil a struktura knížky, kdy se postupně dozvídáme různé střípky díky flashbackům je moc fajn. I samotný námět je super, a přiměje vás mnohokrát k zamyšlení... pokračování si přečtu ráda...

Anna.Pech
19.06.2024 3 z 5

Velmi zajimavy namet a zacatek se mi moc libil. Jenze pak se asi pulka knihy tahla na varene nudli, bavili me vlastne jen pasaze s Kchratem. Konec to trochu dohnal, ale vazne doufam, ze Erin bude v dalsim dile lepsi. Kdyby byla jen vedlejsi postava, tak by mi asi tak nevadila.

Hrbatka
06.06.2024 3 z 5

Hlavní hrdinka mi občas lezla na nervy svým fňukáním, ale Kchrat to zachránil. Kniha mohla být kratší, prospělo by jí to. Pokud to ovšem není kvůli dalšímu dílu. Nebylo to nic moc, ale bavila jsem se a určitě si přečtu další díl.

Sitth
29.05.2024 2 z 5

Dobrý nápad na slušnou českou sci-fi, ale je to krásný příklad toho, jak by asi skutečně dopadla diplomacie mezi dvěma civilizacemi, kdyby ji vedla žena. A to buď v menopauze nebo během svých dnů... Omlouvám se, ale musel jsem to tak napsat, jinak chování hrdinky nedokážu popsat.
Po slušném rozjezdu se příběh zvrhnul do věčné debaty o nesmrtelnosti brouka. Dokola omílání stejných myšlenek a úvah, stejné úzkosti a našlapování, doplněné slovíčkařením. To pro nás mužské jedince prostě není...
Úplně nechápu strašlivé obavy naší civilizace ze zjevu Kchrata, které jsou vlastně jednou z ústředních myšlenek této knihy. Byl by to zajímavý prvek na začátku příběhu, ale to, že se to vleče celou knihou a každý je vyděšený bez vyjímky, je až otravné... Copak čekáme cizí civilizace v podobě růžových jednorožců kadících duhu?
Vadilo mi, že jsem si nedokázal ze začátku Kchrata pořádně představit. Označení Dravec na začátku knihy bez vysvětlení a pořádného popisu Kchrata mi evokovalo Vetřelce, i dle ilustrace na obálce, i když dle překladu do angličtiny - musel to být globální film - bych spíše čekal Predátora, nad tím jsem dumal asi třetinu knihu a byl zmatený až do doby, než se objevilo vysvětlení v podobě fiktivního filmu.
I další prvky knihy trochu zaváněly vytěžením nápadů z jiných příběhu. Obzvláště simulace hry mezi Kchratem a Erin v podobě "Enderovy hry".
Celkově je kniha napsána slušně, ale vlastně se během takové porce stránek toho zas tak moc nestalo a příběh se neposunul o moc dál. Kdyby kniha měla větší spád, hodnocení by bylo úplně jiné. Takto dávám 3/6. Max...

LiliDarknight
15.05.2024 2 z 5

Zaujal ma predovšetkým ten nápad spojiť rasy také odlišné, že jedna je v očiach tej druhej príšera. A neskôr ma dosť bavil svižný úvod. Trochu menej sa mi pozdávalo, keď tempo spomalilo, ale chápem, že pre budovanie sveta, postáv i všetkého ostatného to bolo potrebné. Hoci si myslím, že niektoré veci nemuseli byť až tak okato servírované na podnose.

Najvýraznejší nedostatok tejto knihy je hlavná hrdinka. Čím dlhšie som čítala, tým väčšmi mi liezla na nervy. Bohužiaľ ju ale nezrazil asteroid. Ach.

Euwen
12.05.2024 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila, už když jsem ji směla betovat. Je velmi dobře napsaná a i přesto, že sci-fi není můj žánr, tak jsem se do příběhu zamilovala a rozhodně se těším na pokračování.

Maud22
07.05.2024 5 z 5

K autorce jsem se dostala přes antologii Krev, monstra a cukroví, kde měla povídku Náhradník, pracující sice s mimozemským prvkem, ale řešící lidské vztahy. A podruhé jsem na ni narazila ve sbírce povídek Na neVěčné časy, tady mě pobavila povídkou Kdo neumí milovat s démonem v hlavní roli. Takto navnaděna jsem nezaváhala a pořídila si Nejasné hranice a nelitovala jsem. Sci-fi rozehrává možný střet civilizací, který je odstartován proniknutím pozemské kosmické lodi do vesmírného prostoru ovládaného šatchrany. Hlavními postavami jsou obyčejná lidská navigátorka Erin a geneticky upravený šatchranský voják Ikcherat (Kchrat). Jejich vztah a případná spolupráce obou ras je komplikovaný proces. Není to o tom - bum a je tu cizí kosmická loď, křehká žena, hrozivě vypadající mimozemšťan a jedni hodní a druzí zlí. Autorka v těchto kulisách zpracovává situace, které by mohly vzniknout při setkání s jinou kulturou, jinými hodnotami, prioritami, city, vztahy uprostřed společenství. Nahlíží do vnitřního světa tak odlišných postav, do jejich myšlení a traumat. Líbilo se mi, že postavy nejsou černobílé, že jsem si k nim hledala vztah a snažila se je pochopit. Děj měl své zvraty, nebylo to přímočaré, popisy techniky a technologií byly tak akorát, nechyběla akce. Jediné, co bych malinko vytkla je opakování slova, ale rozhodně to neubralo na čtivosti. Je to ten typ příběhů, který chytí a nepustí. Moc se těším na pokračování osudů Kchrata a Erin.

mollytaaan
01.05.2024 2 z 5

Na sci-fi psané ženou (v neporovnatelném množství knih tohoto žánru psané muži) se to dalo. Poměrně dobře napsané, spisovatelka má příjemný styl. Ale je tam přehršel nelogičností a lásky, čekal jsem podle obálky, anotace a superlativů (autorka je ověnčena cenami) jinou kvalitu. 2,5*

traceybeegee
29.04.2024 5 z 5

Já jsem teď brouzdala vesmírem s touto PECKOU od Marie Domská .
Nebyla to jízda, ale převratný kosmicky let!!!!

NEJASNÉ HRANICE

první román z cyklu KCHRAT

Tento scifi román vás pohltí svou dynamickou kosmickou jízdou už na samém začátku. A vyplivne vás až na samotném konci knihy a vy si řeknete :UŽ, TO JE KONEC???? NE JÁ CHCI POKRAČOVÁNÍ!!!!

Vydejte se vesmírem za dobrodružstvím spolu s Erin, která jako jediná přežila ztroskotání své kosmické lodi a spolu s jejím nevšedním zachráncem Kchratem.
A nechejte se unášet představou, jak to tam vypadá.... Hvězdy, planety....hluboký vesmír a v dálce planeta, z níž pochází tento "Dravec". No není to krásné?

Příběh plný lásky, i té mateřské, akce, špetka humoru a samozřejmě zde nechybí také plno zvratů, intrik a nevyrcenych přání a tužeb.

Křehká dívka a KCHRAT, oděn ve svém černém skafandru... Může se člověk do takového zjeva dokonce i zamilovat, když se ho od prvního dne jejich setkání hrozně bojí????

Vzniká mezi nimi zvláštní pouto a je chvílemi až mrazivé...

Co bylo příčinou jejich havárie??

Podaří se mladé astronautce vrátit bezpečně domů?
Co jí vlastně doma čeká po tak dlouhé době odloučení??

Parádně nastineny jiný svět, jiná civilizace než je ta naše. Mnohem vyspělejší a inteligentnější než jsme my nebo ne???

Jsme vůbec tak dobří, aby jsme se mohli domluvit s jinou civilizací???

A jde jsou vůbec hranice, které smí člověk nebo jiný meziplanetarni druh překročit????

A smí to vůbec udělat někdo z nich???
Nebude ohrožena naše nebo cizí planeta???
Dávám 5z 5
Kniha splnila nad míru mé očekávání a já za ní děkuji samotné autorce @Marie Domská za poskytnutí knihy do štafety. A už nedočkavě vyhlížím pokračování.

Daletth
22.04.2024 4 z 5

Tak tohle byla hodně povedená space opera. V poslední době se mi moc nestává, že bych nějakou knihu přečetla na posezení, takže skutečnost, že Kchrat si mě získal natolik, že jsem román slupla jako malinu, mluví za vše.
Mám ráda, když příběhy nejsou vyprávěny lineárně a čtenář až postupně získává obraz skutečných událostí – líbí se mi, když musím držet pozornost a dávat si věci do souvislostí. V tomto ohledu jsem tedy byla nadmíru spokojená. Nejasné hranice jsou dobrodružné, dojemné, někdy přinutí k zamyšlení. Kchrat je sympaťák – i když teda potkat ve vesmíru bych ho asi nechtěla… :-D

Na začátku mi ale přišlo, že se konflikt, který pak má v příběhu důležitou roli, vyostřil až moc rychle, vlastně víceméně hned na prvních stránkách – tady bych klidně uvítala pár stránek navíc, kde by se budovalo podezření vůči jedné z postav, než tam proti ní padne dost zásadní obvinění.
Místy mě taky trochu rušila jazyková hyperkorektnost, ale nebylo to nic, co by mě vytrhávalo ze čtení nějak zásadním způsobem.
A pak se musím přiznat, že jak mi Kchrat byl sympatický, tak Erin mě docela brzo začala rozčilovat. Její chování bylo pochopitelné – na konci, když se složil celý obraz, jsem ho chápala ještě o dost víc… Přesto mi její lži a manipulace přišly nesympatické a nepříjemné (což byl ale možná záměr, koneckonců ne všechny postavy jsou psané s tím, aby je měl čtenář rád, nebo přinejmenším ne hned od začátku…).

RinaV
11.04.2024 5 z 5

Sci-fi z pera české autorky, které by mohlo být něčím zajímavé a bavit? Tady je! Nemáte zač dámy a pánové.
Po dočtení téhle knihy jsem pochopila, proč se lidé v hodnocení příběhů tolikrát opakují. Slova jako paráda, jízda, chci víc, byla ta první, co mě napadla.
Ale popořadě. Nejasné hranice vypadají po přečtení prvních pár stránek jako komorní příběh. O Erin, která se vinnou nehody ocitla na území, kam žádný člověk předtím nevkročil. Málem zemře, jenže ji zachrání Kchrat. Takový samorost. Mimozemský samorost. Co má přes dva metry. A ocas. A místo mluvení jen chrčí.
Erin se mávnutí proutku ocitne uprostřed cizí kultury, o jejíž existenci lidé na zemi nemají tušení. A ne nejsou to miloučcí Asgardové, jaké známe z hvězdné brány. Tohle je rasa, která pro svou vlastní obranu šlechtí celou rasu vojáků – mezi které patří i Kchrat.
Komorní drama se rázem změní v příběh, kde se Erin snaží přežít, pochopit místo kde se ocitla, naučit se něco sama o a sobě, a hlavně přijít na to, jak Kchratovu a svoji rasu seznámit, tak, aby z toho nevypukla galaktická válka.
Kchrat (ne Krchat, hezky to ch poválejte na jazyku jako pravý Šatchran) je naprosto skvělá postava, hned od prvních stránek mi přirostl k srdci a kapitoly s ním mě bavily nejvíc. Je to taky pěkně tvrdohlavý mezek, ale přestože, jeho vzhled má k člověku daleko, svou povahou mi přišel ze všech jako člověk nejvíc.
Příběh má perfektně promyšlené světy, technologie a autorka je podává velmi srozumitelně a hlavně zábavně. Nemusíte se obávat stránek tupých popisů, abyste pochopili, jak je sakra možné hrát na schovávanou ve vesmíru!
Jinak tu máme balíček obvyklých podezřelých. Politické intriky, postavy, co kopou jen za sebe, přátele, co pro jiné udělají opravdu i pár nebezpečných blbostí, a hlavně brutálně rozpitvanou problematiku toho, jak jsme schopni přijmout něco jiného, neznámého, když kolikrát odmítáme přijmout sami sebe.
Nejasné hranice je závan čerstvého vzduchu na poli české sci-fi, který jsem naposledy cítila, když jsem četla Naslouchače.
Ale tohle je víc space a od prvních stránek pořádná akce.
Věřte mi, bude vás to bavit a vím, že se chystá celá série, co je naprostá pecka, protože tenhle epos si rozhodně zaslouží víc prostoru.

Štítky knihy

space opera

Autorovy další knížky

Marie Domská
česká, 1982
2023  60%Sivá krev
2024  74%Nejasné hranice
2015  87%Návrat Terrexantence
2024  0%Skryté ultimátum