Kaynova doba

Kaynova doba https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22360/bmid_kaynova-doba-NIf-22360.jpg 4 24 5

Fantasy román o nelítostných, leč charismatických kněžích bohyně Mortai a mladíkovi Kaynovi, který se stal jedním z nich. Kayn se svým bratrem Aydanem jednoho dne rozzlobí obávané kněží bohyně Mortai, paní nad zrozením, osudem i smrtí. Tito kněží jsou zvyklí brát si co chtějí, bez výčitek svědomí vraždí a plení, ale také mohou z rozmaru nadělit i zdraví nebo bohatství. Kayna okouzlí krásná kněžka Amaël a z tohoto popudu se odevzdá bohyni Mortai a sám se tak stane jedním z nenáviděných a obávaných mortaiů. Na této své nové cestě krutě ublíží svému bratrovi a jejich vztah je poznamenán nenávistí a na druhé straně dopracováním se k tomu, že osobní zkušenosti mohou způsobit vnitřní změnu, která může dovést k očištění. Kaynova doba je pak dobou učení, kdy Kayn bere lidem víru v bohy, aby ji nahradil vírou v jednotlivce.... celý text

Přidat komentář

Kyri
20.04.2021 3 z 5

Líbil se mi svět a líbil se mi námět Mortai. Přiběh byl pěkně vystavěný, jen myslím, že by celá věc mohla mít polovinu stran. Stránku trvalo, než hrdina někam dojel, přitom se vůbec nic nestalo... Totéž politika, válčení, vztahy. Některé postavy by šlo úplně vypustit a nechyběly by. Autorka má potenciál, ale já prostě na tohle nemám trpělivost.

Bob1982
05.09.2018

čtu to druhý den,fakt paráda.trochu jako zaklínač.titul jež mne fakt dostal a překvapil.


trudoš
05.11.2017 3 z 5

Kamenem úrazu Kaynovy doby byl pro mě ústřední motiv. Já proti bratrským rozepřím v zásadě nic nemám, ale čtyři sta stran je čtyři sta stran. Což o to, kdyby šlo o akční jízdu, v níž Kayn hodlá sejmout Aydana, protože prostě proto (ostatně bratři víc důvodů nepotřebují), nemám nic proti. Ale v případě emočního dramatu, ve kterém kam láska šlápne, tam sto roků nic neroste, byly pro mě čtyři stovky poměrně tristní.
To lepší na celé věci je fakt, že Karolina Francová je zručná stylistka a umí s češtinou náležitě pracovat. Natahovanou zápletku tak kompenzuje vznosná literární poetika, bezesporu hodná pozornosti. Nic to však nemění na tom, že dějová linka ztrácí v rámci rozsahu jednoduše tah na bránu. Vyprávění postrádá konkrétní směr, přičemž množství odboček působí až zbytečně, jen aby se zaplnil počet stran. Přecitlivělé chování postav holčičího charakteru, kdy důležitější je tragika než logika, výslednému dojmu taky moc nepřidalo. A to včetně biblické parafráze, ať už záměrné či náhodné.

Mafian
30.06.2015 5 z 5

syrové a kruté jako hra o trůny, jen takovým slovanským způsobem

hanpari
25.08.2014 5 z 5

Jednoznačně jedna z nejlepších fantasy, a to včetně té světové.