Julie, ty jsi kouzelná

Julie, ty jsi kouzelná https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394328/bmid_julie-ty-jsi-kouzelna-VmK-394328.jpg 4 41 8

Román je o šestačtyřicetileté herečce, manželce divadelního ředitele a matce šestnáctiletého syna, která využije svého hereckého umění k získání mladého muže, avšak přesvědčí se, že proti stáří je i výborný herecký talent bezmocný...

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Erika
Originální název:

Theatre , 1937


více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
09.07.2021 4 z 5

(SPOILER) Z anotace jsem nabyla dojmu, že těžištěm knihy bude manželský trojúhelník v divadelních kulisách, což mě ani po příjemných zkušenostech s autorem nijak zvlášť nelákalo. Ale o milostný trojúhelník příliš nejde, v prvé řadě jde o titulní postavu, jde o ženu a o herečku a o hraní.
V této souvislosti vyčnívá postava Rogera, jak o tom ve svém komentáři píše Madluska. Narozdíl od ní si nemyslím, že by mu prospělo více prostoru. Podle mě je dobře, že téma je v závěru pouze (a nečekaně) otevřeno - odpovídá to Juliině příběhové linii, která nám nenabízí dramatickou životní proměnu, ale ukazuje ženu opírající se o své mistrovství. Vyrušení je nečekané a na okamžik. Trhlina do světa, který nepřijímá její pravidla, který ji pozoruje a soudí.

Han-nah
17.04.2021 4 z 5

Kniha , jak je napsáno, popisuje manželský trojúhelník, kdy stárnoucí , obdivovaná herečka má mladého milence. Kdysi se u nás říkalo, že ženská chytá poslední vagon ujíždějícího vlaku. Dnes - věk je jen číslo. Ano Julie je nadaná herečka, která ale své divadelní umění přenáší i do běžného života. Má hezký vztah ke svému synovi . Zaujalo mě, když popisuje své zjištění a hlavně pro sebe ujišění, že opravdu jedná správně. Např. když určí manželovi oddělenou ložnici nebo se snaží ovlivnit život druhých. Ač je sice dobrá herečka, je tu hodně dalších a mladších. Má milence ve věku svého syna, pomůže jí k pocitu mládí? Hezky jsou napsány její vnitřní repliky, kdy své činy hodnotí.
" Jsem já to ale potvora" a mnoho dalších.


PetrCepek
04.01.2020 5 z 5

Maminčina nejoblíbenější, a já ji mám také moc rád v knižní, filmové i divadelní verzi.

Danouschka
28.12.2019 5 z 5

Mám ráda tuto knížku i jeji filmové zpracování z roku 2004 , i když se autor scénáře filmové předlohy držel jen zčásti . Existuje však ještě černobílý film staršího data , který nemůźu nikde objevit

magnolia
07.02.2017 4 z 5

Četla jsem asi ve 20 a dokonce si ji koupila - neškodilo by si čtení opět připomenout (dojem z ní mám takový zamlžený, ale pozitivní a hravý ...)

Terry11
02.12.2013 5 z 5

Asi to byla první kniha, u níž jsem si uvědomila metodu vnitřních monologů. To mě tedy moc bavilo. A i ta Juliina zkušená, ženská rafinovanost. Bonbónkem pak pro mne byla závěrečná scéna, kdy si Julie po slavném tažení na jevišti vychutnává pozdní večeři.

Madluska
04.08.2013 4 z 5

Na Maughamově knížce mě překvapily dvě věci - ani ne tolik samotné kdysi jistě skandální téma (láska starší seriózní herečky k mladíčkovi, kterému by mohla být matkou) jako spíš fakt, že se rozhodl psát knihu z pohledu ženy a že podle mého soudu dokonale vystihl v jistém ohledu intrikánskou povahu Julie Lambertové, jíž celý svět sloužil jako publikum pro její kusy a kousky. Právě autentičnost promluv (zejména těch vnitřních) a čtivé popisy plus jako bonus velká vzdělanost autora (neustálé odkazy na různá umělecká díla a divadelní hry) jsou hlavními klady tohoto dílka ne snad rozsáhlého, ale rozhodně propracovaného. A úplně nejvíc mě okouzlil synek Roger, škoda, že mu Maugham nedal víc prostoru...

Adina77
16.02.2012 5 z 5

V patnácti jsem ji četla poprvé a na dlouhou dobu byla moje nejoblíbenější. Vypsala jsem si z ní hodně pěkných myšlenek. Před půl rokem jsem ji četla znovu, plná očekávání a nadšení. Pohltila mě však až od nějaké 50-té stránky, pak jsem ji ale přečetla jedním dechem. Zůstává i nadále jednou z mých srdcových záležitostí.