Jizvy jako křídla

Jizvy jako křídla https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/461410/bmid_jizvy-jako-kridla-h5w-461410.jpeg 4 139 31

YA ROMÁN, KTERÝ VÁS PŘIMĚJE PŘEMÝŠLET O EMPATII, NADĚJI A PSYCHICKÉ ODOLNOSTI TVÁŘÍ V TVÁŘ ZÁRMUTKU | Šestnáctiletá Ava Leeová přišla o všechno: o rodiče, nejlepší kamarádku, domov a dokonce i o tvář. Nepotřebuje zrcadlo, aby viděla, jak vypadá svůj odraz vidí v očích všech, kteří se na ni dívají. Rok po požáru, který zničil její svět, stojí před návratem do „normálního“ života. Pro popálenou dívku jako ona už ale žádný normální život neexistuje. Teprve setkání se stejně postiženou spolužačkou Piper v ní probouzí naděje, že na svou noční můru již nebude sama. Piper vytlačí Avu z její komfortní zóny a přinutí ji dělat věci, které by nikdy nepovažovala za možné. Ava však netuší, že Piper bojuje i svou vlastní bitvu a již brzy se bude muset rozhodnout, jestli svým jizvám dovolí, aby ji stáhly zpět… nebo umožní těm, kteří ji mají rádi, aby jí pomohli létat.... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: ekniha , King Cool
Originální název:

Scars Like Wings , 2019


více info...

Přidat komentář

TerkinKnižnySve
04.12.2023 5 z 5

Erin Stewart - Jizvy jako křídla


Počet strán: 345
Vydavateľstvo: #edicekingcool
Žáner: #youngadult #roman

Nádherná kniha o tom ako človek musi zabojovať, hoci na to nemá vôbec žiadnu chuť.

Ava - krásne mladé dievča s veľkými snami v divadle, až kým...
Piper- krásne mladé dievča s veľkými snami, až kým...
Cora a Glenn - dvaja milujúci rodičia, ktorý pišli o svoju dceru ale mali Avu

Ava sa mi páčila hneď od začiatku, i keď jej osud bol bohužiaľ príšerný a nikdy, nikdy by som to nechcela zažiť. Napriek tomu sršala iróniou a optimizmom.

Keď sa zoznámila s Piper, bola to dvojka ako vyšitá.
Pretože, hoci od iných to mohlo znieť ako urážka od nich vsetky urážky zneli a boli ako laskyplne podpichovanie dvoch dievčat s podobným osudom.

Piper bola slniečko a myslim, ze tak energický človek asi ani neexistuje.

Nad knihou som plakala a zároveň som sa aj riadne nasmiala.

A hlavne, ľudia by sa mali zamyslieť nad svojou zlomyselnosťou a nad tým, že aj pohľad či slová dokážu raniť.

Ako sa to hovorí: "Dvakrát meraj raz rež" pretože stačí raz zarezať zle...

#kniznastafeta #stafetovyzavislak #kniznarecenzia #recenzieTerka #milujemeknihy2 #jizvyjakokridla #erinstewart

Stafeta č. 107

Za štafetu ďakujem @freya_zlaskykpribehum

Antonacia:

#strata #priateľstvo #rodina

Šestnáctiletá Ava Leeová přišla o všechno: o rodiče, nejlepší kamarádku, domov a dokonce i o tvář. Nepotřebuje zrcadlo, aby viděla, jak vypadá. Svůj odraz vidí v očích všech, kteří se na ni dívají.

Rok po požáru, který zničil její svět, stojí před návratem do „normálního“ života. Pro popálenou dívku jako ona už ale žádný normální život neexistuje.

Teprve setkání se stejně postiženou spolužačkou Piper v ní probouzí naděje, že na svou noční můru již nebude sama. Piper vytlačí Avu z její komfortní zóny a přinutí ji dělat věci, které by nikdy nepovažovala za možné. Ava však netuší, že Piper bojuje i svou vlastní bitvu a již brzy se bude muset rozhodnout, jestli svým jizvám dovolí, aby ji stáhly zpět, nebo umožní svým nejbližším, aby jí pomohli létat.

lucie.svobodova
12.09.2023 4 z 5

Představte si, že jste součástí tragédie, kdy přijdete o život, jaký jste měli - o rodiče, o svou nejlepší kamarádku, domov, dokonce o svoji tvář, Hrozná představa, že?
Přesně tímto si v knížce prochází teprve šestnáctiletá Ava
A jak se v tomto stavu začlenit zpět do normálního života? Nastoupit zpět do školy, když na Vás každý zírá a nazývá Vás nelichotivými výrazy?
Když ani Vy samotní se na sebe nechcete podívat do zrcadla?
Jednoho dne však potká Piper - svou stejně postiženou spolužačku, která ji dostane z její komfortní zóny. Jak bude celý příběh pokračovat? Dokáže se Ava sžít s tím, co se stalo a začít si život opět užívat, tak jako dřív?
Pozná Ava opět pravé přátelství, když o svou nejlepší kamarádku přišla?
Až do jaké míry dokáží být lidé svým chováním nechutný?
To už si musíte zjistit Vy samotný

Knize se nedá upřít čtivost a jak tak přemýšlím, nenapadá mě žádná jiná s podobným tématem. Jistě s Vámi při čtení zamávají emoce a budete přemýšlet nad tím, jak byste se na místě Avy zachovali nebo cítili Vy samotní.
Příběh je autorkou podán tak opravdově, že by si člověk myslel, že to snad zažila na vlastní kůži.

Bezesporu se jedná o silný příběh, který by neměl minout nejen YA základnu čtenářů.

Každý z nás má nějaké jizvy - jen u někoho jsou vidět více, u někoho méně a někdo se je snaží ukrýt úplně.

Přemohla své démony a nosí své jizvy jako křídla.

Já se nevzdám. Rozhodla jsem se bojovat.


simca9342
12.06.2023 5 z 5

Další román, ze kterého mrazí. Příběh, který se mnohým čte všemi možnými způsoby, ale hlavně ne snadno , lehce a s úsměvem na tváři. Mladé Avě požár změní vše kolem ní a za pár okamžiků přijde nejen o rodiče, sestřenici, dům,ale i o to nejcennější, co každý bereme jako samozřejmost. Místo tváře má samé kožní štěpiny a jizvy. Na novou střední kam ji přijmou ne poněkud s otevřenou náručí od svých vrstevníků slyší narážky na Frankensteina nebo hororovou postavu Freddyho Kruegera. Na sezení dochází spolu s dalšími dětmi , které si prošly podobnými věcmi jako Ava a mají různá popálení. Všichni maji několik příležitostí, ale cíl jen jeden: znova se začlenit do společnosti, resocializovat se. Hlavní hrdinka si snad najde kamarádku..

Knižnípauza
13.02.2023 5 z 5

Velmi krásný, silný, citlivý příběh o dívce, která si prošla peklem a pořád se přes to všechno snaží žít.
Sarkasmus, šikana, vtipné i smutné scény, to vše tady najdete.
Nechtěla jsem knihu vůbec odložit.

Ava je moje hrdinka ️ a já vám tuhle knihu moc doporučuji!

rozaaalie_
16.01.2023 4 z 5

Tahle kniha mě uchvátila především myšlenkami a tematikou. Pokud toužíte po propracovaných plot twistech, asi to nebude nic pro Vás. Příběh je pro mě především o boji s vnitřními démony a vyrovnáváním se se ztrátou. Dotýká se hlubokých témat, jako je smrt, deprese, šikana, sebenenávist nebo např. sebevražda. Je ale také o přátelství, rodině a o tom, že by se člověk neměl nikdy vzdávat (Podrobnější názor naleznete v záložce "Recenze")

A nakonec jedno malé "PS" pro recenzentku níže: transplantace palce na noze a jeho následné přišití na ruku je naprosto běžnou operací. A totéž platí u odříznutí kůže z jiné části těla (nejčastěji ze zadku, stehen či rukou) s účelem rekonstrukce popálené kůže třeba na obličeji. Asi to nezní úplně hezky, ale je to realita. Určitě bych si netroufala tvrdit, že by byla kniha z těchto důvodů nelogická - ba naopak. Pokud bych měla vyzdvihnout jednu dobře zvládnutou část z celého příběhu, byla by to právě jeho AUTENTICITA a reálnost. :-)

(bookstagram: @rozaaalie_)

elizabeth_e
25.11.2022 odpad!

(SPOILER) Uh,knížku jsem četla před nějakou dobou.Řekla bych že ty důležité věci si z ní pamatuji.Byla čtivá,to ano.Pojednává o důležitém tématě.O přežití.Popáleninách.Nebo třeba pokusu o sebevraždu.
Celou knihu se Ava trápila kvůli jejím jizvám.To je pochopitelné.Odpustila bych tomu i pár nelogičností.Jako například že jí uřízli palec,aby mohli potom kůži použít na obličej?Nemusím být doktor abych věděla že je to blbost.
A pak ty rodiče a sestrwnice.Rok od té nehody?Možná jsem moc citlivá,ale připadá mi to moc brzo,to prostě takhle neřešit jako Ava.
Přátelství Avy a Pipy bylo hodně toxické.
Chválím námět,ale to zpracování podle mě bylo dost nelogické a neosobní.
Jedna a půl hvězdy za námět a čtivost.

Kate3003
24.11.2022 3 z 5

Kniha má velmi hezkou myšlenku, protože opravdu každý z nás má nějaké jizvy. Jen některé jsou více vidět. Příběh je velmi čtivý a snaží se přiblížit svět lidí, kteří si prošli nějakou ztrátou a nebo se léčí s popáleninami. Líbilo se mi, že kniha poměrně realisticky vykresluje vše co sebou následky požáru nesou. Ať už to jak se lidé cítí a vyrovnávají se s následky a nebo to jak probíhá léčba vážných popálenin v nemocnici. Přesto že některé části mi přišli už trochu moc klišé tak jsem si knihu užila. Přeci jen je určena mladším čtenářům, takže můžu jemně přivřít oči.

Andrea81
13.11.2022 5 z 5

Krásná kniha.

PetraBery
19.08.2022 4 z 5

Příběh popálené Avy, které jeden požár změnil celý život. Jak je těžké vrátit se do života, když velkou část těla pokrývají jizvy a najednou jste něčím odlišní. A jak je v životě důležité přátelství. Kniha nejen pro mladší ročníky, mám dceru ve věku Avy a kniha se mi líbila moc.

BetyN.
21.04.2022 4 z 5

Tato kniha lehce vybočuje z žánru YA heavy contemporary, protože témata (popáleniny, ztráta rodinných příslušníků, přátelství, psychoterapie, nová střední škola...) jsou zajímavá a autorka je zpracovala velmi citlivě. Bavilo mě to, ačkoliv místy se mi příběh zdál zbytečně natahovaný a některé věci mi neseděly. Jsem velmi ráda, že se mi kniha dostala do ruky.

DeKo1996
15.03.2022 5 z 5

Silný příběh o mladých lidech, kteří se učí žít se svými jizvami. Krásná ukázka silného přátelství a síly člověka jako takové.
Hltala jsem každou stránku.

sniciknihomolka
20.12.2021

(SPOILER) Jizvy jako křídla jsem zahlédla v knihkupectví zahrabané úplně vzadu. Přečetla jsem si anotaci, která mě naprosto pohltila. Avin příběh je neskutečně drsný, smutný a velmi upřímný. Ava byla během okamžiku svržena na úplné dno, ze kterého se musela vyhrabat sama. I přes tragickou událost autorka nešetří sarkasmem v knize. Během knihy byla pospaná celá Avina cesta léčení. Fyzická, duševní i znovu začlenění do společnosti. Převážně do školy. Mezi Piper a Avou vzniklo nepřetrhnuté pouto. Občas bylo jak na horské na dráze. Příběh mi často připomínal realitu dnešního světa. Tahle kniha by měla dostat více pozornosti. Každý máme svoje jizvy.

Kekik
05.11.2021 5 z 5

Kniha s posláním. Nenacházím slova, kterými bych vystihla tento příběh. Ať napíšu cokoliv, je to málo, nedostačující, nevystihující.
Ava i Piper jsou hrdinky. O své místo v životě je třeba bojovat, zvláště, když jim tolik lidí dokazuje, čím pro ně jsou. Zrůdami. Naštěstí jsou tu i lidé, jako je Cora a Glenn, kteří mají srdce na správném místě, a kteří jsou pro mě největšími hrdiny celého tohoto naprosto úžasně napsaného příběhu. A já ty dva za to moc obdivuji.
Pokud bych porovnala s knihou Cinder a Ella, kde je také hlavní postavou holka s popáleninami, tak Jizvy jako křídla jsou jednoznačně vítězem. Cinder a Ella je opravdu spíše pohádkou. Jizvy jako křídla nám přiblížilo, jaký je život po požáru s jizvami nejen na těle, ale i na duši.

Příběh doporučuji.

Lexa123
18.10.2021

Dnes je opravdu těžké najít příběh, který se odlišuje. Ano, bývají rodinné tragédie, ale něco takového jsem četla poprvé. Knížku jsem si koupila jen proto, že byla v akci 1+1. Ale nelituji. Líbí se mi popis jak se v jednotlivých pasážích Ava cítí, jak to prožívá a jak na to reaguje jak ona tak její kamarádka. Takový příběh by si podle měl přečíst každý. Je to dost smutný ale i povzbudivý příběh osamocené holky v pubertálním věku, která přijde doslova o vše. Myslím, že každý se pak začne dívat na to co má jinak. Nikdy nevíme, o co můžeme přijít. Knížku rozhodně doporučuji. Takových příběhů chci číst víc.

nela3812
19.09.2021 5 z 5

Lze vůbec hodnotit příběhy, které napsal sám život? Ačkoliv se jedná o smyšlený příběh, stále je postaven na skutečných událostech, ze kterých mrazí. Nehoda, která Avu potkala, je těžká sama o sobě, co je ale ještě těžší je snažit se žít normální život ve světě plném monster. Při čtení mě opravdu mrzela škodolibost a zlost, která se v lidech skrývá. Číst tato slova bylo obtížné, ale je třeba i takové příběhy vyprávět.

Autorka příběh protkala humorem, který mi opravdu sedl. Krom tohoto, že jsem si z knihy odnesla velmi silný příběh, tak jsem se na několika stránkách skutečně nasmála. Také je mi velmi sympatická symbolika fénixe a křídel, která se v knize několikrát objeví.

Příběh je napsán čtivě a děj svižně odsýpá. Čtenář se tedy nenudí a na každé stránce najde zajímavé myšlenky, zvraty nebo životní situace. Nechyběla ani romantická linka, která nabrala jiný směr, než jsem čekala. I tak to ale nebylo vůbec špatné a postaralo se to o zajímavý zvrat v příběhu.

Jedná se o zajímavý a silný příběh, který by YA čtenáři rozhodně neměli minout. Víte, že mám v příbězích ráda přidanou hodnotu a v této knize rozhodně nechybí. Je třeba otevřít oči a říct šikaně ne.

Knize nemohu dát jinak než 5/5, nejen za silný příběh, ale také za jeho zpracování pro mladší čtenáře.

Knihomolka506
15.09.2021 5 z 5

Jsem beze slov, recenzi nenapíšu, tohle skvělé dílo si prostě musíte přečíst a prožít ho po svém.

misatrix
13.09.2021 5 z 5

Kniha, ktera se cte jednim dechem a rozhodne stoji za přečtení. Clovek nikdy nevi, jak se chovat k lidem, kteri se odlisuji. Ikdyz vite, ze byste se meli chovat normalne, najednou nevite co presne to znamena.

ta.tajemna
31.08.2021 5 z 5

Překrásná kniha, která po přečtení patří mezi mé oblíbené. Děj byl naprosto dokonale vymyšlený, zápletky taky. Osud hlavní dívky mi utkvěl v paměti dlouho po přečtení. Příběh vás vezme daleko za hranice "běžného života" a ukáže vám zároveň jak krutý život dokáže být. V knize se mluví o věcech, které neslyšíme každý den, o odvaze, kterou hlavní hrdinka určitě měla. Po přečtení, když jsem zavřela knihu, mě obklopil smutek, že už jsem u konce.Za mě DOKONALÁ kniha. Autorce se velice klaním.

Šárka88
28.08.2021 5 z 5

Krásný příběh a o holce, která si prošla peklem, snaží se navrátit do reálného života se strachem v očích. Příběh o přátelství a nalezení svého já. Moc doporučuji

Heiio
15.08.2021 5 z 5

Úžasná a inspirativní kniha.