Jižní Amerikou na Konec světa a pak dál do Antarktidy

Jižní Amerikou na Konec světa a pak dál do Antarktidy https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/184803/jizni-amerikou-na-konec-sveta-a-pak-dal-do-antarktidy-184803.jpg 5 3 2

Kniha o Jižní Americe a Antarktidě je poutavým a čtivým druhem literatury faktu, který přináší celkový pohled na dané končiny – z hlediska přírody, kultury, historie a etnik. Je tu podán jednak dramatický příběh Jižní Ameriky, kontinentu s mnohotvárnou přírodou a bohatostí kultury. To, co se tam za pouhých pět set let od „objevení“ Ameriky událo, nemá jinde obdoby. A úchvatná Antarktida, to už je vůbec svět sám pro sebe, naprosto odlišný od všech ostatních světadílů.... celý text

Přidat komentář

Scribbler
21.12.2015 5 z 5

Zvláštně zpracovaná kniha, ale opravdu sympatická. Pokud chcete získat nějaký obacný přehled o státech Jižní Ameriky je to určitě skvělý druh literatury, autorka to napsala opravdu zábavně, takže to není jenom jako učebnice, ale dá se to normálně číst stránku za stránkou.
Navíc autorka přidává některé své zkušenosti a zážitky z cest, takže je vyprávění ještě zajímavější. Nechybí ani barevně fotografie napříč celou knihou.
Akorát je kniha opravdu velmi obecná, vysvětluje všechno od samého začátku, každý čtenář, který se aktivně zajímá o Jižní Ameriku, musí počítat s tím, že spoustu věcí už bude vědět, ale přesto se i on dozví mnoho nového.
Originální, zajímavé zpracování, které by mělo být rozhodně náležitě oceňováno a dostat se více na veřejnost, protože kniha je opravdu čtivá a zábavná a navíc velmi poučná. Všem, kdo si chtějí vytvořit nějaký obrázek o určité části světa, Danu Trávníčkovou vřele doporučuji.

mira.l
11.04.2015 4 z 5

Poměrně netradiční druh knihy, s jakým jsem se asi ještě nesetkal, a že už jsem toho přečetl dost. Kdo čeká klasický cestopis s jasně danou dějovou linkou nějakých cestovatelských zážitků, bude asi až na závěrečnou pasáž z Antarktidy poněkud zklamán. I mě to prvních asi 30 - 40 stran taky nějak "nechutnalo", ale pak jsem tomu na chuť přišel. Je to takový mix cestopisu a učebnice dějepisu, zeměpisu, politiky, ekonomiky a možná i dalších oborů.
Čtenář se dozví mnohé o objevení Ameriky, historii a vývoje otrokářství, historii říše Inků předtím, než do Ameriky dorazili běloši, také se dočte mnohé o Indiánech v jednotlivých státech.
Jednotlivé státy jsou podány formou souhrnu o jejich geografii, flóře, fauně, historii a památkách, hospodářství, nerostném bohatství. Mnoho prostoru je věnováno politickým dějinám a územnímu dělení, a že nejrůznějšími revolucemi, převraty, puči, občanskými i jinými válkami a vládami mnoha diktatur se to v J. Americe jen hemžilo.
Prostor je věnován i významným Čechům v dějinách tohoto světadílu, takže své místo tu mají jména jako Kubitschek, Ingriš, Alberto Vojtěch Frič, ale i jiní.
Jako celek mě knížka nakonec docela zaujala, je to taková Jižní Amerika v kostce.


Štítky knihy

Antarktida cestopisy Jižní Amerika české cestopisy reálie

Autorovy další knížky

2013  93%Jižní Amerikou na Konec světa a pak dál do Antarktidy
2015  90%Magický svět Indie a Himaláje
2014  100%Příběh černé Afriky
2012  87%Sen o Tichomoří
2016  100%O rájích a peklech jihovýchodní Asie