Ještě není konec

Ještě není konec https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/278498/bmid_jeste-neni-konec-FNH-278498.jpg 4 287 78

Český detektivní román se svéráznou komisařkou Výrovou v hlavní roli. Literární předloha televizní série Detektivové od Nejsvětější trojice. Je horké srpnové odpoledne roku 1987. Končí prázdniny a dvanáctiletá Hana se v prvorepublikové vile u řeky na kraji města stane svědkem šokující vraždy. Příslušníci Veřejné bezpečnosti pachatele nápadně rychle zadrží, přičemž Hanino tvrzení, že vrahem byl ve skutečnosti podivný zelený přízrak, ze všeho nejvíc připomínající vodníka z Erbenovy Kytice, nikdo nebere vážně. Policejní komisařka Marie Výrová se tentokrát bude zabývat čtvrt století starou vraždou. Po setkání s Hanou Kolihovou, která se z hrůzného zážitku nikdy nevzpamatovala, zpočátku jen ze zvědavosti prostuduje spis dávno uzavřeného případu. Záhy však nabyde jistoty, že se tehdejší vyšetřovatelé dopustili řady chyb a že podezřelých, již ke zločinu měli motiv a příležitost, může být mnohem víc. Rodinné přízraky po pětadvaceti letech ožívají i proti vůli těch, kteří si ze všeho nejvíc přáli zapomenout. Na všech leží stín viny. Kdo je skutečným pachatelem zločinu, který zcela rozvrátil kdysi prominentní rodinu věhlasného místního lékaře?... celý text

eltondo
eltondo
01.12.2023 4 z 5

V první řadě musím říct, že kniha je úplně perfektní, protože jsem na to kompletně přišel už tak ve třetině: kdo, jak i proč. (A to se mi teda moc často nestává :) I na to, kam a proč vyběhla Draha atd. Konečně se budu moct podívat i na TV Vodníka.
V druhé řadě musím říct, že samotný příběh je poněkud krátký, což je pochopitelné, když se pátrá 25 let poté a řada svědků je po smrti. Autor to tak trochu vycpává Dylanem a životními osudy zúčastněných. (Proto 1 hvězda dolů). Čte se to ale jedním dechem.

Tolki
Tolki
11.08.2023 5 z 5

Moc se mi líbila.


KatyM.
KatyM.
09.08.2023 5 z 5

Má první kniha od tohoto autora a určitě ne poslední, velmi čtivá.

majakmp3
majakmp3
24.07.2023 4 z 5

(SPOILER) Kniha "Ještě není konec" mě donutila přehodnotit vztah k literární komisařce Marii Výrové, kterou jsem doposud znal pouze z produkce ČT.
Televizní komisařka Výrová v podání Kláry Melíškové mi byla od prvního setkání nesympatická, stále zamračená, upjatá, povýšená a vševědoucí osoba, která často dávala na obdiv, že jako jediná poslouchá tu jedinou správnou hudbu, a která často trousí nevyžádané rady či komentáře.

Detektivní příběh s názvem "Ještě není konec" začíná v druhé polovině "osmdesátek" kdy se tři předpubertální slečny na prázdninách u babičky straší Erbenovými baladami. Baladami, které se záhy zhmotní, když malému půlročnímu synovci někdo na cirkulárce uřízne hlavu. Matka oběti, která je z činu obviněna, ve vazbě spáchá sebevraždu tím, že si překouše žíly a vykrvácí a otec zavražděného nemluvněte na roky skončí na psychiatrii - tolik k odkazu Karla Jaromíra.
Po 25 letech se případ neoficiální cestou dostává ke komisařce Výrové, která ho začne neoficiálně řešit. Příběh sice koliduje s desaterem, které Josef Škvorecký vyjmenovává ve své knize Hříchy pro pátera Knoxe. Konkrétně odporuje prvnímu a pátému pravidlu desatera:
1. Zločinec nebyl někdo, o němž je zmínka brzo na začátku příběhu
5. V příběhu nesmí vystupovat žádný Číňan (říká Škvorecký) ani vodník (říkám já)
Ale až na výše zmíněné se jedná o silný detektivní příběh, který upoutá pozornost svým drastickým entrée a udrží zájem a pozornost čtenáře až do poslední stránky knihy.
Za mě slušných 80%.

konicekbily
konicekbily
16.07.2023 5 z 5

Moje první kniha tohoto autor. Pěkný styl a hezky poskládaný děj, nečekané rozuzlení. Jako u staré anglické detektivky - a v našem prostředí.

Vesmich
Vesmich
21.06.2023 5 z 5

Mařenka Výrová je moje oblíbená literární postava, takže jakmile na ní narazím, hned vím, že to bude krásné setkání. Ta postava se autorovi mimořádně povedla, stejně jako Vitouš! Tento příběh je ostrý jak cirkulárka, kterou za mých mladých let sousedé trýznili každou sobotu a neděli své okolí a jak jsem tak zaznamenala, tento pěkný český zvyk zažívá renesanci.

MorriconeTheGod
MorriconeTheGod
15.05.2023 4 z 5

Román, který si přímo říkal o filmové zpracování a dočkal se ho pod názvem Vodník. Temnější téma už ani nešlo zvolit a kniha je dostatečně sugestivní, byť její pomyslný vrchol přichází už na začátku. Přesto jde o velmi čtivou záležitost.

janina66
janina66
15.03.2023 4 z 5

Skvělá audiokniha, tajemně čtená.
Vyjímečně jsem nejdříve viděla filmové zpracování a teď teprve vyslechla knihu.
Obojí výborné. Rozvrácená rodina, tajemný vodník a hrůzostrašná vražda.

Pedro69
Pedro69
28.09.2022 5 z 5

Po přečtení knihy jsem si Sýkoráče uložil do oblíbených.

š.m.i.k
š.m.i.k
03.09.2022 5 z 5

Povedená detektivka, hodně pocitová. Ono to pak před očima běží jako film a působí to na mě tak, že autor zpracoval skutečnou událost. Večer jsem se sesouvala hlouběji pod peřinu, jak to bylo živé...

jaroiva
jaroiva
17.08.2022 5 z 5

Nejen, že je to dobrá detektivka, ale taky je to moc pěkně napsané. Dá-li se o takových věcech použít slovo "pěkně". Prostě i po jazykové stránce vymazlené dílo.

tonysojka
tonysojka
14.08.2022 5 z 5

Tak takový motiv jsem opravdu nečekal.
Ale uvěřitelné a reálné.
Jako detektivka i román výborné. Poohlédnu se po dalších knihách autora.

Simstr
Simstr
03.01.2022 5 z 5

Díl od dílu je autor lepší a lepší. Ikdyž jsem viděla televizní sérii Vodník, kniha mě dost bavila. Každá postava zde měla dost prostoru na to ji poznat a udělat si představu kdo co s kým a proč... Těším se na další díl

J0hn
J0hn
31.12.2021 5 z 5

Že televizní minisérie Vodník byla natočena podle této knihy jsem si uvědomil, až když jsem se do knihy začetl. Ale jelikož je dobře napsaná, tak jsem ji dal až do konce, přestože pachatele a děj jsem znal.
Je zajímavé, že pokud člověk čte knihu kterou neznal, tak si může postavy představit jakkoliv. Ale protože jsem už předtím viděl televizní minisérii, tak jsem si zkrátka hlavní vyšetřovatelku jinak než jako Kláru Melíškovou představit nedokázal.

NannyOgg24
NannyOgg24
11.12.2021 5 z 5

Za mě zatím nejlepší díl série. Zajímavý příběh i rozuzlení.

evelýny
evelýny
30.11.2021 4 z 5

Komisařka Marie Výrová je nucena oprášit dvacet pět let starý případ vraždy kojence.

Kostlivci ze skříní putující, zrezivělé srpy a kladiva třímající.
Ruku v ruce vina, lítost, stud kráčející.
Narušené vztahy jedné rodiny
A nad vším bdí tichá hrůza ze spáchané vraždy.

Cirkulárka tiše přede a vrní ...

,,Dvě věci tu v krvi leží, mráz po těle hrůzou běží.
Dětská hlava bez tělíčka a tělíčko bez hlavy."

Z mého pohledu výborně zakomponovaný motiv z Erbenovy Kytice, který podráždil nejenom fantazii třech puberťaček v příběhu.
Díky pochybnostem jedné z nich, díky intuici komisařky Výrové a díky jedné fotografii mohl být pravý vrah konečně vypátrán.
Existují v životě náhody?

P.S.: Když žák dospěje, objeví se mistr... kat.

Audiokniha: Norbert Lichý čte informativně, poklidně, tajuplně zastřeně.

LuckaH2
LuckaH2
22.11.2021 5 z 5

Že to je inspirace k filmovemu Vodníku mi došlo tak pozdě, ze uz jsem nemohla přestat číst. Ale neni to dobrý tema, kdyz ma doma clovek mimco;-)ale skvěla kniha, děsivá atmosfera, vzpomínky na detstvi, dum, kde se vražda stala dnes, jaky vliv měli cinitele za minuleho rezimu, lidskost (chyby, nedokonalost vysetrovani) policie.... prostě detektivy od Svate Trojice žeru:-)

Marek82
Marek82
09.11.2021 5 z 5

Tak toto sa podarilo. So sériou, ani autorom nemám žiadne skúsenosti. Nečakal som veľa a dostal som poriadnu detektívku, ktorá dýchala človečinou. Kulisy minulého režimu, spomienky na detstvo, rodinná dráma...aj keď zločin samotný bol dosť brutálny, stále uveriteľný, ako aj jeho okolnosti. Postavy, vrátane inšpektorky sa naozaj podarili. Odporúčam všetkým fanúšikom Dána, Neuera, Klevisovej. Americké a severské krimi sú niekedy zbytočne prekombinované, toto bolo také "naše".

lendinka.k
lendinka.k
26.10.2021 5 z 5

Od čtení jsem se nemohla odtrhnout. Nejlepší detektivní román, co jsem dosud četla. Chvílema mě mrazilo, hlavně při postupném odhalování vraha/vražedkyně (nechci napovídat, kdo jste četl - víte). Všechny postavy jsou velmi dobře psychologicky propracované, jednotlivé charaktery a jejich jednání absolutně uvěřitelné. Přestože téma je samo o sobě děsivé, nebyla jsem nijak znechucena, chápala jsem, že v nás má příběh evokovat horrorové příběhy, Kytici a v leckteré pohádce se něčeho podobného dočkáme také a čtou to děti...
Filmové zpracování jsem neviděla a protože si nechci zkazit dojem, tak se mi do toho ani nechce. I když podle obsazení si myslím, že by to nemuselo dopadnout špatně. Například na pana Neužila jako Petra bych se ráda podívala nebo pana Krobota jako Vitouše, pokud se ovšem nemýlím v jejich rolích, viděla jsem pouze fotky.

petr8467
petr8467
20.10.2021 4 z 5

První seznámení s autorem. Příjemné překvapení! Poctivá, dobře vypiplaná sociální detektivka s historickým pozadím a přesahem.
Varování: Bohužel televizní adaptace (Vodník) zkazila, co se dalo.