Jeskyně Aspergerů

Jeskyně Aspergerů https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464102/bmid_jeskyne-aspergeru-HdC-464102.png 4 31 9

S Aspergerovým syndromem se potýká celý život, přestože jí byl diagnostikován až ve 22 letech. Vystudovaná zdravotní sestra v knize popisuje, jak diagnózu získala i složitý přechod do dospělého života, který následoval. Příběhy vycházejí z jejích vlastních vzpomínek a zážitků, ale jsou napsané tak, aby Aspergerův syndrom i jeho projevy lépe pochopili učitelé, rodiče, kamarádi i kdokoli další, kdo se s ním setká. Lidé s touto diagnózou totiž nejsou nebezpeční, šílení, ale ani nemusejí být geniální. Jsou jen trochu specifičtí – a v knize se dočtete proč.... celý text

Přidat komentář

Terka1975
01.09.2023 4 z 5

Průvodce životními situace ženy na autistickém spektru... pokud někoho takového znáte, tak doporučuji k přečtení.

sgjoli
10.07.2022

Nehodnotím hvězdami, protože vlastně ani nevím, jak přesně bych to hodnocení měla uchopit.
Každopádně jsem ráda, že se mi tato kniha dostala do rukou, protože jsem tu objevila nové skutečnosti, které jsem o AS nevěděla.
Rozhodně nečekejte odbornou publikaci na téma Aspergerova syndromu. Tím tato kniha určitě není a ani si na to nehraje. Jedná se o osobní zápisky a postřehy ženy, které AS byl diagnostikován až v dospělém věku. Zobrazuje se zde, jakou roli tato diagnóza hraje v autorčině životě a jak to ten život ovlivňuje. Záměrně autorka zdůrazňuje, že se jedná o její zkušenosti a její pohled, který nutně nemusí platit na 100 % u všech, kteří s tímto syndromem žijí.
Kniha je dělena přehledně do kapitol, které jsou většinou poměrně dost krátké. Byť by mohla autorka jít možná trochu více do hloubky, respektuji fakt, že sepsání této knihy mohlo být v jistém ohledu náročné - přeci jen jde o niterné odhalování sebe sama. Nečekejte však ponory do detailů, kniha na mne působila spíše dojmem jakéhosi obecnějšího shrnutí, co všechno může Asperger v životě člověka ovlivnit.
Pokud je AS téma, s nímž máte v literatuře již nějaké zkušenosti, nejsem si jista, do jaké míry vám tato kniha může něco předat, protože vám řada informací bude již asi známa. Ale pokud se s tímto tématem setkáváte prvně, možná vám to dá víc.


andrea0221
14.06.2022 5 z 5

Já dám plný počet, mám doma dceru, které AS zjistili taky až v 21 letech, má jen mírnou formu, přesto ji to dělalo v běžném životě problémy a nevěděla proč, nebyla divná, jen nesnáší hluk, velký kolektiv, pláč dětí, nepotřebovala se účastnit holčičích blbostí, problém při pohovorech o nové zaměstnání, díky tomu zjištěna vyšší inteligence, když byla diagnostikována, tak jsme my jako rodiče ledacos pochopili a přestali řešit, vztahy se zlepšily. Takže za mne přečíst si tuto knížku taky hodně dalo i když jak říkám, dcera běžný život zvládá naprosto v pohodě a spousty problémů, které má autorka ona nemá.

Zorka
13.06.2022 2 z 5

Vždycky obdivuji, když se někdo rozhodne jít "s kůží na trh" a svěřit se se svými potížemi širokým čtenářským masám. Některé knihy mě velmi obohatí, jiné tak trochu kloužou po povrchu. Tato bohužel patří mezi ně a o Aspergerově syndromu jako takovém mi žádné nové informace nepřinesla. Nicméně autorce přeji, aby byla v životě šťastná a navzdory své diagnóze dokázala vést úspěšný rodinný život.

Šárkaxx
15.05.2022 4 z 5

dobře se četlo, za mě jako odborníka jsem vždycky ráda nad osobní výpovědí člověka s nějakou poruchou, protože je to lepší než suchá fakta v učebnici, kam často lidi navíc ani přesně nezapadnou...

Hvězdonoš
08.12.2021 5 z 5

Rozhovor s autorkou:

Přicházíme v míru 4.12.2021
https://www.youtube.com/watch?v=dZOX7yHspLk&list=LL&index=2&ab_channel=DivadloKampa

lenkaabooks
02.12.2021

Hvězdičkami hodnotit nebudu.
Aspergerův syndrom - autorce byl diagnostikován ve 22 letech. Do té doby to byla jen ta nekomunikativní, divná holka. To ona je pořád, jen se nám to snaží vysvětlit, proč se tak chová, co jí trápí, co zvládá a co už ne. Knížka je to útlá, trochu zmatečná, hodně opakování se, přesto si zaslouží obdiv, určitě nebylo lehké ji napsat. Paní Blanka popisuje situace kdy nezapadá do kolektivu - když její spolužačky /kolegyně / probírají módu, celebrity, pomlouvají a ona nechápe proč by se o tom měla bavit, ty lidi ani nezná, nic jí tyto informace nedávají. Tak v tom má pro mě palec nahoru.

hu_87
04.08.2021 3 z 5

(SPOILER) Knížka brána jako takový deník nebo memoáry někoho kdo má Aspergeruv syndrom. Může sloužit jako zdroj informací pro laiky, případně získat pocit, že 'v tom nejsem sám/sama'.
Na druhou stranu mě tam iritovaly některé zavádějící věci. Třeba nejdřív - můj manžel má také AS, a pak: můj manžel nemá oficiálně AS, ale má rysy. Autorka vlastně taky ještě neobdržela oficiální diagnozu, podle toho, co na posledních stránkách píše, takže je to vlastně zatím taková sebediagnoza (ale dejme tomu, no).

Kirtans
18.07.2021 4 z 5

Knih psaných samotnými autisty není tolik a proto je cenným materiálem a zdrojem informací, zkušeností i tato kniha. Syrová, stručná jednohubka.

Štítky knihy

autismus životopisy, biografie Aspergerův syndrom

Autorovy další knížky

2021  75%Jeskyně Aspergerů
2023  66%Mína - jablko ze stromu Aspergerů
2022  100%Rostlinná léčba bez rizik

Kniha Jeskyně Aspergerů je v

Právě čtených1x
Přečtených40x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce31x
Chystám se číst35x
Chci si koupit8x