Jefferson

Jefferson https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/419403/jeffersonOdVSTI-LK7-.jpg 4 41 12

Když se mladý ježek Jefferson vypraví do svého oblíbeného holičství, aby si dal zarovnat frizúru, netuší, že se jeho život v jediné minutě obrátí vzhůru nohama. To, co zatím znal jen z dobrodružných románů, se stane skutečností. Je nespravedlivě obviněn z vraždy, musí se skrývat a pak pátrat po stopách skutečného viníka, které ho zavedou až do země lidí. Naštěstí má dobré přátele a rozum v hrsti. V této strhující a zároveň humorné detektivce, kterou oblíbený autor velkých příběhů Jean-Claude Mourlevat věnoval svým dětem, se čtenáři neformálně dozvídají o podivných lidských praktikách, které nejsou ke zvířecímu světu zrovna spravedlivé, o tom, jak mnoho zmůže síla přátelství, i o tom, že nejlíp si poradí ten, kdo je pevně rozhodnut potřít nespravedlnost a má pro strach uděláno!... celý text

Detektivky, krimi Pro děti a mládež
Vydáno: , Baobab
Originální název:

Jefferson , 2018


více info...

Přidat komentář

kofee
22.08.2022 5 z 5

O lala, to je něco. Parádní myšlenka, jak navést k vegetariánství. Vážné téma neetických velkochovů zabalené jakoby v legraci polidštěných zvířat. Ale ne, zamrazî. Lidský svět očima zvířat žel mrazí.

Štěpinambura
09.08.2022 5 z 5

Skvělá kniha!


Vknihách
28.06.2022 5 z 5

Oceňovanému francúzskemu umelcovi preložili do slovenského jazyka túto zaujímavú, nadčasovú filozofickú bájku. Hlavným hrdinom je jež Jefferson, ktorý je krivo obvinený z vraždy jazveca Edgara, kaderníka v mestečku zvierat. Zaujímavosťou je, že v príbehu sa toto mesto nachádza neďaleko mesta ľudí. Môžu sa medzi sebou navštevovať,nie je to nič zvláštne. Práve takto vznikla naozaj originálna zápletka s napínavým príbehom. Jefferson sa s najlepším priateľom, prasiatkom Gilbertom, ktorý bol odhodlaný očistiť priateľove meno a vôbec nepochyboval o jeho nevine,pustili do pátrania a zaumienili si vypátrať vraha. Tu sa začne odvíjať vyšetrovanie na vlastnú päsť. Stopy ich zavedú do mesta ľudí a postupne odhaľujú pravdu.
Autor decentne, priateľne pre 10-ročného čitateľa, ktorému je kniha určená,opisuje napínavé, dramatické aj násilné situácie. Hlavnú zápletku a dôvod vraždy som naozaj nečakala. Musím povedať, že kniha týmto ukazuje nielen malým čitateľom,ale aj dospelým, ktorí po knihe siahnu ako vnímajú zvieratá vo svojom svete nás, ľudí. Taktiež,ako v každej bájke,aj tu je hneď niekoľko mravných ponaučení. Jean- Claude poukazuje na silu priateľstva a to, že vskutku platí porekadlo VIAC HLÁV,VIAC ROZUMU(v tomto prípade aj sily), o tom, ako môžu byť predčasné závery mylné, aj o tom, že aj malé stvorenie dokáže veľké veci.
Podľa môjho skromného názoru, si kniha, ktorá po prvom vydaní získala 13 literárnych cien,rozhodne vašu pozornosť zaslúži!
Bonusom sú aj dialógy, ktoré dynamicky posúvajú príbeh so štipkou humoru a krásne čiernobiele ilustrácie a očíslované kapitoly s malou charakteristickou kresbou pre danú časť príbehu.

Štěpinambura
25.04.2022 5 z 5

(SPOILER) Super kniha, nej i ilustrace! Boží zápletka - nenudím se!
Nejprve jsem si myslela že je to jen vražda ale potom - BUM! Čím dál hlubší pointa. Super slovní spojení - například: "Šmik-fik" nebo "a goodbye ježečku!". Naprto úžasné, stala jsem se díky knize vegetariánka - lidi přečtěte si to!!!!!!!

TerJac
18.05.2021 3 z 5

(SPOILER) Autora mám ráda, příběh je bezpochyby napsán poutavě a zajímavě, ale obsahově mě trochu zklamal. Nemám prostě tuto agitaci proti masožravcům v lásce, mám k tomu hold svůj osobní postoj, a rozhodně to není kniha, kterou by zvolila pro práci s dětmi, natož ji doporučovala. Tím nechci říct, že děti nemají právo si ji přečíst. To rozhodně ne, ale myslím, že k takovéto knize, s tímto obsahem, si musí najít čtenář cestu každý sám, z nějakého svého přesvědčení. Jsem dost ekologicky smýšlející člověk, kniha mi byla proto doporučena, ale špatně. Tohle už beru dosti názorově osobně. Autora ale chválím, a to právě pro jeho odvahu tohoto tématu se vůbec dotknout i za cenu (jak on sám musel tušit), že si proti sobě poštve možná dost lidí. Já to rozhodně nebudu, ale na rozdíl od předchozí Zimní bitvy se už k této knize nevrátím.

Hoousenka
05.02.2021 5 z 5

Ačkoliv jsem si ke knize sedala s představou, že to bude jen jedna z dalších přehnaně akčních knih pro malé děti, kde už od prvních stran víte přesně, jak to dopadne, neodolala jsem obálce a ilustracím. A dobře jsem udělala! Byla originální, ve světě zdánlivě jiném, a přeci známém, napětí tak akorát i pro mladší čtenáře, děj promyšlený a sem tam jsem se i trochu zasmála. Někde mi sice přišla příliš nápadně aktivistická a také chápu, že může někomu přijít že není pro děti tak úplně vhodná pasáž zmiňovaná i v jiných komentářích (o jakou se jedná přeci nebudu spoilerovat :) ale za mě je ta kniha velmi dobrá, a teď, tak po roce se k ní vracím znovu a nebudu vám lhát, baví mě pořád stejně :)

josefina_silena
16.12.2020 4 z 5

(SPOILER) Velmi milý příběh pro cílovou skupinou děti 8-13, ale ani dospělého nebude nudit. Mnozí asi z anotace tuší, co za újmu by mohli obyvatelé světa lidí způsobit zvířatům, takže pokud své děti nechcete vystavovat realitě příliš brzo, chápu, a pak vám tuto knihu nedoporučuji. Pokud nechcete mít z dětí po dočtení vegetariány, doporučuji knihu číst společně a mluvit o tom, co se v knize odehrává. Asi bych nenechala děti číst knihu úplně bez dozoru, jelikož příběh přináší velký prostor pro diskuzi a určitě stojí za to, téma s malým čtenářem více rozebrat. Hodnocení snižuji proto, že jsem objevila během čtení pár nepřesností a překlepů, a to by se v dětské knize stávat nemělo.

Adrim
19.08.2020 5 z 5

Velmi čtivá kniha. Chytlavý děj, dobrá zápletka a nechybí humor.

Yaromil
10.08.2020 4 z 5

I když by to měl být příběh pro mladší čtenáře, nenechte se zmást, věřím, že má co nabídnout i ostříleným knihomolům. Kriminální příběh ze světa kde vedle sebe žijí (rozumná) zvířata a lidé se může v počátku zdát absurdní, ale ve finále vše dává smysl a dokonce se dočkáme i ponaučení / morální myšlenky jako v každé správné bajce. Příběh měl spád a nenarazil jsem na hluchá místa, kniha se četla opravdu velice pěkně. Jo a chválím překlad!

janha
07.02.2020 4 z 5

Dojemný příběh, pohádkově-utopistický a dalo by se říci i trochu aktivistický.

sinamona
28.10.2019 5 z 5

Kniha mě upoutala svou obálkou, prolistovala jsem a získala si mě i svými ilustracemi, ty jsou úchvatné. Bylo to jasné,musím ji mít. Kouzelná knížka nejen pro děti (řekla bych nad 9 let), rychle a krásně se čte. Poutavý, neotřelý, kriminální příběh, který děti nadchne a posadí ke knize. Jediné co bych vytkla, byla část knihy, kde byl příběh popsán do detailu, který bych pro dětské čtenáře vynechala, mohl by být zavádějící, nebo citliví čtenáři by ho nemuseli "zkousnout". Mně osobně nevadil, posuzuji z pozice dospělého, ale jako pedagog jsem trošičku trnula :)

sadlo
11.10.2019

Rodičové, prarodičové, tetičky a strýčkové,báječný knižní dárek pro vaše děti a nejen děti . Když seženete další knihy pana Mourlevata, neváhejte a kupte je také.