Zimní bitva

Zimní bitva https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77664/zimni-bitva-77664.jpg 4 58 9

Dramatický příběh o útěku z otroctví, vině, lásce a přátelství. V jedné nejmenované totalitní zemi, která se blíží obrazu střední Evropy, vládne tyranská Falanga vedená zahořklým Van Vlyckem. Honicí psi zde chodí vzpřímeně a vězni jsou posíláni do krvavých gladiátorských zápasů. Je zima a my se s hrdiny knihy ocitáme v Sirotčinci nebo spíš převýchovném ústavu. Milena a Bartolomeo, Helena a Miloš. Kniha přináší fantastické dobrodružství, ve kterém vám budou mnohá místa povědomá. Když nezabiješ, budeš zabit?... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Baobab
Originální název:

Le Combat d'hiver , 2006


více info...

Přidat komentář

Miladad
11.03.2024 5 z 5

Silný a smutný příběh. Ještě že v něm existují utěšitelky.

kofee
15.01.2024 5 z 5

Ooo, tento pan Mourlevat. Co kniha to zcela jiné neokoukané, neočtené téma. Vždy ale spousta laskavosti, inspirace a přemýšlení. Grafická stránka nádherně ladí.


línýsmoothie
05.10.2020

Hezká, ale velice náročná kniha na čtení. Už od začátku je hodně depresivní. Doporučuji lidem kterým je nad 15 let, bude to pro ně jednodušší.

lencin
01.09.2020 5 z 5

Orwelovský příběh o internátu a lidech v něm žijících. Příběh 2 dospívajících dvojic (Helena, Miloš, Mikena, Bart). Silný příběh.
(2008)

Elka252
02.03.2020 5 z 5

(SPOILER) Četla jsem to tak v 11 a byla jsem opravdu zaskočená. Jen málo kdy jsem tehdy četla knihu kdy někdo umře. Po Milošovi jsem ještě dlouho truchlila a nenáviděl jsem Helenu za to že má v budoucnu dítě (zemřel přeci její milý- myslela jsem že se stane utěšitelkou nebo tak něco....) Každopádně teď je mi více a knihu jsem četla znova (alespoň z části(což nedělám) a mnoho věcí lépe chápu. Nesnášela jsem člověkopsy a popravdě mi nikdy nebyl simpatický Bartolomeo a štvalo mě že Milena utekla právě s ním a né s Helenou...Nejradši jsem měla Paulu a Miloše. Kniha je nádherná a v mnoha ohledech nereálná a přesto okouzlující, napínavá a prostě úžasná.

Makrela Liška
20.12.2017 4 z 5

V některých motivech jsem viděla paralely s Harrym Potterem (poznamenaný sirotek nadějí v boji s tyranem) a Orwellem (postava Napoleona byla například narážkou zcela zjevnou). Kniha se mi četla dobře a pohltila mne, jen konec bych čekala trochu delší a napjatější- se skutečnou Bitvou, do poslední chvíle nejednoznačnou, tak jako se to dařilo vypravěči ve zbytku knihy. Mourlevat je zajímavý vypravěč a určitě se těším na další jeho kusy.

martinasudová
15.06.2016 4 z 5

Kupovala jsem tuto knihu pro dceru....a jen tak z nedostatku jiné literatury po ruce jsem si jí přečetla a musím říci, že je dobrá. Celou dobu mě udržovala v napětí, fandila jsem těm hodným a doufala, že vše dobře dopadne. Takže "náctiletým" doporučuji :-)

Lodja
26.12.2014 4 z 5

Úplně mi to připomnělo knížky, které jsem hltala, když mi bylo jedenáct. Dobrodružné, s pár plochými postavami bojujícími proti zlu v jakékoli podobě a místy dost naivní.
Že by Milena položila režim jenom krásným hlasem? Že by se k Bartolomeovi přidali všichni člověkoně? Že by byla aréna lidem zbořena právě ve chvíli Milošova zápasu? Takových náhodiček anebo hůř deus ex machina se tam najde ještě víc, takže pokud toužíte po nějaké dobré depresivní dysutopické literatuře, nechce Zimní bitvu radši být.
Na druhou stranu, ještě před pár lety jsem tohle do sebe rvala ve velkým a mám pro tento typ knížek docela slabost. A přes ty hloupé nedokonalosti to mělo správnou atmosféru, hlavně v první části díla. Takže pokud toužíte po nějaké dobré dětsky temné a pohádkově hororové literatuře, Zimní bitvu být nenechávejte.

P.S.: Potvrzuji, že Kathleen Ferrier zpívá opravdu přenádherně!

Brambram
01.08.2014 4 z 5

Musím říct,že knížky z nakladatelství Baobab mám ráda. Patří k nim i Zimní bitva. Příběh na pomezí dystopie a alternativní historie. O tom,že svoboda má svou cenu, mnohdy tu nejvyšší. Že ač chceme nebo ne, to komu se narodíme náš život poznamená a někdy i předem určí kam se bude dál vyvíjet. Neměli bychom platit za viny našich rodičů nicméně historie už ukázala, že se na toto pravidlo často zapomíná. Pátou hvězdičku nedám za pro mě zmatený konec týkající se budoucího života Hanky.