Jedno talianske leto

Jedno talianske leto https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516082/bmid_jedno-talianske-leto-hkI-516082.png 4 71 25

Katy je po maminej smrti bezradná. Mama bola jej najlepšia priateľka. Mala riešenia na všetky jej problémy, a teraz, keď ju Katy najviac potrebuje, jej niet. Navyše sa na obzore vynára ich plánovaný výlet do čarovného mestečka Positana, kde mama strávila leto predtým, ako spoznala Katinho otca. Katy čakala roky, kým ju tam mama vezme, a po dlhom váhaní sa na toto dobrodružstvo vydáva sama. Len čo priletí na pobrežie Amalfi, pocíti maminu prítomnosť. Očarí ju trblietavé more, čarovné útesy, prívetiví miestni obyvatelia a, samozrejme, lahodné jedlo, ktoré jej prinavracia sily. A vtom sa jej mama Carol objaví – živá, zdravá, opálená a o tridsať rokov mladšia. Katy nechápe, čo sa deje alebo ako je to možné. Za jedno talianske leto spozná Carol nie ako mamu, ale ako mladú ženu. Nie je však taká, ako si predstavovala, a tak sa musí zmieriť s tým, že mladšia mamina verzia je v živote rovnako zmätená ako ona.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Fortuna Libri (SK)
Originální název:

One Italian Summer , 2022


více info...

Přidat komentář

ela1972
16.12.2023 2 z 5

S touhle knihou jsem se dost prala. Byla strašně zdlouhavá a mnohdy ,,o ničem". Jediné pozitivum je krásný popis místa, ve kterém se odehrává

Ivanule
29.11.2023 3 z 5

Jediné plus na této knize asi bylo, že autorka naprosto krásně popsala prostředí Itálie, její krásy v Positanu,že mě tím i docela dost navnadila se právě sem na toto místo podívat. Jinak co napsat o příběhu, na jednu stranu nebyl špatný,ale podle mě strašně zamotaný....Já si ke konci říkala proč proč tohle takhle vymyslela?


dee7
08.11.2023 2 z 5

To bylo utrpení.. Bylo to pomalé, nudné, trapné až nejapné.

mi-nul-o
21.10.2023 2 z 5

Pomalé a nudné.

Janizoun
16.10.2023 5 z 5

Neobyčejný, zajímavý, milý, kouzelný, tajemný, nadpřirozený příběh. Asi opravdu toto čtení nebude pro všechny, sama jsem byla zvědavá jak se mi bude líbit a mně se ta "mystika" líbila. Pěkně barvitě popsaná místa v Itálii, kde se příběh odehrává, pro mě, čtecí cestovatelku, to bylo úžasné čtení. Shrnuto, u mě dobrý. Krásně jsem si početla a dávám moc ráda této "modré knize", plný počet hvězd a moc ji přeji, aby se zde dostala do "červených knih".

Mandlevest
08.10.2023 5 z 5

Že pro tuto talentovanou autorku budu mít slabost jsem tušila již před časem, když jsem přečetla krásnou knihu Za pět let, moc se mi líbila. A tímto příběhem jsem si to jen potvrdila. A jako už i v první knize, i tento je ozvláštněný prvky magického realismu, které hlavní hrdince pomohou vyrovnat se s životní ztrátou a najít samu sebe. A navíc to prostředí malebného Positana, to se autorce moc povedlo a to až tak, že jsem také vyhledala hotel Poseidon, ve kterém hlavní hrdinka Katy prožije " své italské léto" a úplně se zamilovala. Tam se prostě musím podívat a všechna ta malebně popsaná místa vidět na vlastní oči :-). A tak tento dojemně laskavý, tak trochu kouzelný, příběh určitě doporučím. Asi není, vzhledem k modrým číslům v hodnocení, pro každého, ale mě dokonale okouzlil.

Yanny
06.10.2023 4 z 5

Italské Positano je nějak stále oblíbenější a oblíbenější, že? Jen letos vyšly minimálně 3 knihy, které se odehrávají v tomto přímořském městečku a které napsaly Američanky.
Já jsem letos četla druhou, první byly Tajné milostné dopisy Olivie Morettiové. Jsou to dvě odlišné knihy, ale srovnávat člověk musí, i kdyby nechtěl. Protože v obou knihách je navíc docela zásadní hlavní pointa, proč se někdo do Positana vydává. Zemřela mu matka a Positano pro ní bylo nějakým způsobem velmi důležité
Nutno říct, že knihy od Rebeccy Serle nejsou rozhodně pro každého. Už její předchozí kniha Za pět let vyvolala docela velké emoce a lidé jí spíš kritizovali Mně se poměrně líbila, i když byla zvláštní. A zvláštní je rozhodně i Jedno italské léto!
Autorka si ráda vybírá jakési nadpřirozeno a přidává ho do úplně obyčejných životů. V předchozí knize šlo o jakousi formu předtuchy, která se vyplnila do puntíku a tady jde zase o cestování časem? Nebo spíš o trochu duchařiny? To je otázka.
Na můj vkus si s tím moc hlavu nelámala a vlastně nám pak nic nevysvětlila, ale zároveň ani hrdince nedala prostor nad tím vším přemýšlet.
Kate se jednoho dne probudí a objeví se v roce, kdy je její matce 30 let. Ale není jí vůbec divné, že na světě nejsou mobilní telefony, jezdí na ulici starší auta apod Pardón, ale to udělala z hrdinky opravdu trochu blbku. :D
Nápad to byl skvělý, ale mně to tak nějak díky tomuhle fakt vadilo a nemohla jsem si tu knihu pořádně užít. Jako kdybych koukala na nedomyšlený béčkový film, kde se snaží cestovat časem, ale vůbec nevyužijí ten potenciál a vlastně to ani logické udělat nechtějí
Na druhou stranu popisy Itálie a to, jak je to čtivé!? Perfektní! Měla jsem hroznou chuť na ravioly s citronovou ricottou a rajčatovým salátem! To si musim někdy dát.
Ale ani hlavní hrdinka mi nebyla sympatická, její chování k jejímu manželovi bylo otřesný A i ten nezdravý a až moc upnutý vztah s matkou mi vadil.
Přesto hodnotím 4 hvězdičkami a knížku bych i doporučila jen má spoustu ALE. Nicméně do Itálie fakt potřebuju. :)))

PeťulaV.
30.09.2023 5 z 5

(Malinký spoiler)
Je to už cca 2,5 roku, co jsem četla autorčinu první knihu s názvem Za pět let. Ta mě doslova okouzlila už jen svou překrásnou obálkou a po přečtení se stala jednou z mých vůbec nejoblíbenějších a nejkrásnějších knížek, co jsem do teď zatím četla. I přes celkem nízké hodnocení od ostatních, je pro mě knihou, která mě opravdu vzala za srdce, neskutečně mě zasáhla a i když už je to pár let, stále si ji ještě pamatuji. Když u nás teď vyšla tato druhá, hodnocení nehodnocení, musela jsem ji mít. No a právě dočteno a moje romantická dušička opět plesá blahem. Je to velmi milý příběh, odehrávající se převážnou část knihy v překrásném italském Positanu. Stejně jako u Za pět let zde autorka zakomponovala malinko tajemna a nadpřirozena. Hlavní hrdinka Katy se zde vrací do minulosti, znovu se setkává se svou matkou a nakonec nenachází jen poznání a pochopení, co se maminky týče, ale i cestu k sobě samotné. První část příběhu mi přišla trochu zdlouhavá, ale ta druhá pro mě byla pohlazením po duši. I když se alespoň za mě první knížce nevyrovná, ta prostě byla lepší, tahle je také nádherná. A Positano? To mě uchvátilo natolik, že si ho připisuji na seznam mých cestovatelských snů a moooc doufám, že se mi podaří někdy si ho splnit. Tuto knížku doporučuji všem těm, co mají duši romantika a srdíčko toužící po pohlazení a také všem těm, co milují cestování. Krásná a pohodová pohádka pro dospělé :-)

Sabča92
20.09.2023 4 z 5

Před dvěma lety jsem přečetla od autorky její knihu Za pět let, která se mi nesmírně líbila. Předchozí kniha mi ukázala, že mě autorka umí opravdu zarmoutit, rozbrečet a po přečtení anotace její novinky mi bylo jasné, že ani u této nezůstane mé oko suché. Jedno italské léto je kratší román, který zpracovává příběh mladé ženy, která ztratila svou milovanou matku, která pro ni byla nepostradatelnou kamarádkou, rodinou a přístavem. Po její smrti se jí život zhroutil jako domeček z karet.
Kniha má ani ne dvě stě padesát stran, proto je hned jasné, že kniha nebude nikde zdlouhavá. Kdo by od knihy mohl očekávat romantickou oddechovku ve slunné Itálii by byl rozhodně na omylu.
Co se mi na autorčině tvorbě opravdu líbí je fakt, že ač se její romány odehrávají v současnosti, vždy mají i malé nadpřirozené zápletky. V tomto případě je to jakýsi návrat zemřelé matky hrdinky. Možnost poznat mladší já milované matky je pro Katy opravdu nesmírně důležité.
Četla jsem různé ohlasy na tuto knihu, a chápu, proč někomu nemusí být zrovna po chuti, přesto se řadím do vedlejší koleje, a já z knihy jásám. Respektive se přiznám, že jsem u knihy několikrát brečela. Ztráta maminky nebo jiné milované osoby je pro mě samotnou velký strašák, proto vždy když čtu podobné téma, velmi se s postavami sžiji a prožívám společně s nimi jejich utrpení.
Jedno italské léto v sobě nese i romantickou linku, vlastně takový milostný trojúhelník. Katy se potácí mezi svým manželstvím a mužem, kterého v Itálii poznává. Osobně nemám ráda milostné trojúhelníky, ale v této knize mi tato zápletka opravdu sedla. Popravdě mě mrzí, jak to nakonec dopadlo mezi Katy Erikem a Adamem.
Jedno italské léto mohu doporučit všem, kteří mají rádi Itálii, kteří si rádi u knihy pobrečí, kteří hledají něco jiného, než romantickou jednohubku na léto.

Jurajovamaka
02.09.2023 5 z 5

Kniha, ktorou som ukončila leto...Príbeh sa mi veľmi páčil...Katy sa vracia o 30r do minulosti...stretáva sa so svojou milovanou mamou v podobe svojej kamarátky Carol, ktorá jej tak veľmi pripomína mamu s ktorou si boli veľmi blízke...
Kniha ponúka opisy krásnych talianskych mestečiek...ich kultúru, životný štýl...
Príjemná letná oddychovka, určite ODPORÚČAM

kalinkacz
15.08.2023 3 z 5

Pokud hledáte oddechový román na konec léta, tak můžete zkusit Jedno italské léto od Rebeccy Serleové.
Já od autorky četla před 2 lety knihu Za pět let a ta byla moc fajn. I v případě této novinky autorka přidala do děje románu nějaký ten lehce nadpřirozený prvek.
Jedno italské léto vypráví o Katy, která přišla nečekaně o svoji matku. Měly spolu vyrazit do Positana, místo toho Katy odjíždí sama. V Itálii se však se svou matkou potká, jen je v jejím věku.
Příběh byl vlastně moc fajn, četl se jednoduše a neměl hluchá místa. Nelze se ubránit srovnání s knihou Za pět, ta mi osobně sedla víc. Možná tady na mě už ta nadpřirozená zápletka byla moc, nevím...
Každopádně na vypnutí super volba.

Renike
13.08.2023 5 z 5

Souhlasím s čtenářkou RockMartina. Krásné letní čtení na dovolenou. Knihy odehrávající v Itálii, popisy nádherných destinací prostě miluji.

sidonka
07.08.2023 3 z 5

Miluju knížky, kde jsou dvě časové linky, tahle byla divná, skoky v čase zmatené, Kate nesympatická, její závislost na matce divná, její chování k Ericovi sobecké

Kaja1
06.08.2023 3 z 5

Tak to byla hodně zvláštní kniha. Eric by zasloužil svatozář. Nemám ráda knihy, kdy se vrátíte v čase, kdybych to věděla, knihu bych ani nezačala číst. Nicméně dočetla jsem ji.

petulkapeta
06.08.2023 4 z 5

Minulost je výhoda, ne přítěž. Je pěkné být s někým, kdo tě zná, kdo zná tvou minulost. A čím déle budeš žít, tím to bude důležitější. Dokázat najít cestu zpátky může být těžší než začít znovu. Ale jestli to zvládneš, stojí to sakra za to."

Moje první kniha od autorky a i kdyz jsem tu predchozi chtěla číst nejak jsem se k tomu nedostala...Byl to krasny příběh v podstatě o hledání sama sebe a o vztahu matky a dcery...ale je skvělé vědět že hotel skutečně existuje,sice za tu cenu za no bych tam nespala,ale vypada úžasně stejně jako Positano.

veronika0382
28.07.2023 5 z 5

Včera v noci jsem dočetla tuhle krásku a tak nějak jsem si slastně oddechla: "Ach, to bylo tak krásně letní a milé." Román se mi velmi dobře četl, nádherné popisky italského Positana mě tak uchvátily, že jsem si místo musela hned gůglit. A světe div se, ono to všechno opravdu existuje! Jedná se o velmi oblíbené letovisko. Dokonce i hotel je skutečný, jak se píše na konci v dopisech autorky. O to víc si mě kniha získala, velmi mě bavila a vtáhla do sebe.

Tereziee
27.07.2023 3 z 5

Pohodové letní čtení s kapkou nadpřirozena. Autorka mě dokázala dokonale přenést do malebného prostředí italského Positana. Hned bych tam vyrazila. Děj byl ze začátku pomalejší a hodně mi trvalo než jsem se překlenula za půlku. Posledních 50 stran knihy bylo ale skvělých! Pohodová letní oddechovka.

Na závěr se mi moc líbila mailová korespondence autorky s hotelem Poseidon :)

kytarka
09.07.2023 4 z 5

Taková večerní jednohubka na léto, když nechcete číst nic náročného a u knihy vypnout. Při čtení knihy jsem se ocitla v Itálii na Amalfitanském pobřeží. Kniha mě nalákala místo navštívit. Nicméně knihu hodnotím slabší. Za pět let od stejné autorky se mi líbilo daleko více.

zuzana2599
08.07.2023 5 z 5

Dnes je překrásný letní den a i když jsem ho strávila na zahradě s touto knihou, mám pocit, že jsem cestovala. Skutečně mě tato knížka dokázala přenést k moři, do nádherného Positana, na Capri, do Neapole, a já viděla tu krásu kolem... Ano, je to tak !
Jedno italské léto je nevšední příběh o ztrátě matky, o hledání sebe sama, o poznání a pochopení. Když jsem se přibližovala ke konci, byla jsem neskutečně zvědavá, jak to všechno dopadne, kam paní autorka příběh nasměruje. A skončilo to podle mého gusta, opravdu ! I proto dávám 5*, jsem nadšena z krásy Positana, jeho vůní a chutí, okouzlena příběhem matky a dcery, nadpřirozenem v příběhu. Dojetím na závěr... , který se hodně povedl !

RockMartina
06.07.2023 5 z 5

Nádherné letní čtení, při kterém jsem měla pocit, že jsem se sama ocitla v Positanu. Úžasně popsaná místa, vůně, chutě...jedna z nejkrásnějších knih odehrávajících se u moře, kterou jsem kdy četla. A nejlepší na ní je, že vedle ostatních prostoduchých letních románků ve stylu "ona potká jeho, nejdříve se nemají rádi a pak se zamilují" tato kniha totálně vybočuje a příběh je konečně úplně o něčem jiném a více podstatném.

Štítky knihy

Itálie

Autorovy další knížky

Rebecca Serle
americká
2021  73%Za pět let
2023  70%Jedno italské léto

Kniha Jedno talianske leto je v

Právě čtených5x
Přečtených99x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených2x
Knihotéce98x
Chystám se číst139x
Chci si koupit30x
dalších seznamech6x