Jedenáctý bílý kůň

Jedenáctý bílý kůň https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55475/bmid_jedenacty-bily-kun-PmS-55475.png 5 74 7

Soubor prozaických miniatur, kurzivek, sloupků, črt a fejetonů, které byly odvysílány brněnským rozhlasem a otiskovány v časopise „Host do domu“. Kniha je rozdělena do pěti oddílů: * Labuti má i loutno má – básnické, posmutněle nostalgické * Chlapeček cvičí mouchu – postavené na vzpomínkách nebo zážitcích s dětmi * Malé recenze – zpracovávají nějaký soudobý problém či aktuální téma: maturity, objevující se krinolíny, reklamy na sirkách... * Chodníčky – obrazy z cest. Po Německu, Rusku, Rakousku, a také po životě a duši ivančického malíře samouka Jakuba Svobody * Byli tři – na závěr tři delší texty, vzdávající úctů třem spisovatelům – J. Verneovi, A. Dumasovi staršímu a Karlu Mayovi. „Chtěl jsem, aby tahle knížka byla trošku veselá, kapánek smutná, maličko sentimentální a hodně obrázková, nic víc jsem nechtěl.“ Jan Skácel Vydání třetí... celý text

Přidat komentář

tlapa
04.09.2023 5 z 5

Nadčasový klenot, paráda! Jako by to pan Skácel napsal včera, je to všechno stále aktuální.
Super, jsem moc rád , že jsem se k tomu dostal. Knihu jsem našel v knihobudce...nejlepší věci jsou zadarmo.

ZÓNA
12.03.2023 4 z 5

Přistoupíte-li ke knize jako k zábavnému čtení, budete nenaplněni.
Jste-li lidé zádumčiví, můžete v knížečce objevit mnohé radosti.
Pokud rádi vzpomínáte a přemýšlíte o minulosti, nalezte svoji pravou tvář, budete nadšeni a pana Skácela budete glorifikovat.
Sám autor drobných zamyšlení i nepříliš obsáhlých esejí upozornil v kratičkém úvodním slově, že jiné ambice nemá. Učinil tak jistě ze své povahové skromnosti, protože texty jsou velice podařené, i když osobité a vyvážené k jeho básnické podstatě. Nejde o úplně jednoduché čtení, byť by se tak mohlo zdát. Kratičké i delší kurzívky jsou plné náležitostí k daným tématům, hodně se dozvíte a budete vnímat moudrost pana Skácela.
Každý si vybere svoje favority. Svoje oblíbené příběhy. Nazval bych je tak. Jan Skácel umí vyprávět a na malém prostoru zaujme svými znalostmi i citlivými dodatky.
Pro mě osobně je nádherným textem povídání o Sovětském svazu, Lipsku a Karlu Mayovi, některé střípky z dětských světů a něžně prostá zamyšlení nad vnímáním a chodem současného světa.
Básníci píší trochu jinak než prozaici. Zde máte důkaz... Krásný důkaz.


matej.kulistak
13.05.2020 5 z 5

Zvlášť u "malých recenzí", které vycházely v novinách, smekám nad tím, jak jsou všechny texty úžasně vyrovnané, bez kolísání kvality. Čte se sám (totiž kůň), na první dobrou pobaví a když mu dáte šanci, tak Vás donese do kraje, který jste znali, jen možná z jiného konce. A Vy se zamyslíte...

Kao
07.03.2018 5 z 5

Naprosto perfektní. Jak to, že jsem prožila téměř dvě dekády bez toho, aniž bych věděla o tomto úžasném českém pokladu?

Terry11
27.09.2016 4 z 5

"Ale bylo mi sympatické, že kanárek odmítá zpívat ve tmě. Když přehodíte pře klec šátek, pták zmlkne. Tohoto způsobu tmářství se užívá ve všech rodinách, které vlastní kanárky. A to tenkrát, když se zpěv stává obtížným."

Mám raději Skácelovu poezii, ale i tyto kraťoučké prózy mají něco do sebe. Hlavně jemný humor, poetiku, ironii, sarkasmus. A samozřejmě jinotaj, jak je vidět z ukázky.

woodward
12.08.2015 5 z 5

Básník nás vždycky překvapí, když nám ukáže věci, které dobře známe. Kdyby to neudělal, ani bychom se na ně nepodívali.
Všechno to krásné Skácelovo povídání obsahuje i jedno čistě soukromé překvapení pro mě: Když jsem si tu přečetl černé na bílém slova "maryáš ostrý jako meč", mého zuřivého puritánského svědomí, brojícího proti všem jazykovým novotám a prohřeškům proti pravopisu, se to ypsilon ve slově maryáš nedotklo ani v nejmenším.

elfos
16.05.2011 5 z 5

Jan Skácel

JEDENÁCTÝ BÍLÝ KŮŇ



Jednou doopravdy mrzlo a přes naši ulici přecházela tříbarevná
kočička. Zvedala tlapky jako baletka.
Byl jsem za městem a díval jsem se, jak země odpočívá. Hlína
voněla ze sna a všichni ptáci byli černí.



(Nostalgická kurzivka na nový rok)

Autorovy další knížky

Jan Skácel
česká, 1922 - 1989
1965  87%Smuténka
1983  87%Uspávanky
2012  88%Hodina mezi psem a vlkem
2008  96%Básně I
2008  97%Básně pro děti

Kniha Jedenáctý bílý kůň je v

Právě čtených2x
Přečtených105x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených9x
Knihotéce38x
Chystám se číst25x
Chci si koupit11x