Jeden kluk z vesničky Květušín

Jeden kluk z vesničky Květušín https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/502197/bmid_jeden-kluk-z-vesnicky-kvetusin-SNI-502197.jpg 5 4 1

Jeden kluk z vesničky Květušín je básnická sebranka prapodivných postaviček zdržujících se převážně v českých vesnicích, městech, na hradech u řek či pohoří. Limeriky Robina Krále navazují na nonsensovou tradici a nabízejí dětem i dospělým jemný humor a potěšení z jazykové akrobacie, provozované na miniaturním hřišti pětiverší. Jejich bohatý a osobitě poťouchlý výtvarný doprovod tvoří ilustrace malířky Olgy Yakubovské.... celý text

Přidat komentář

hrdlickova_61
17.07.2023 5 z 5

Knížka vyšla jakožto čtení pro děti, ale zrovna tak se hodí pro dospělé. Ti mají limeriky možná ještě radši. A tyhle jsou jeden nápaditější než druhý. Třeba:

Jeden pán z městečka Mělníka / si na všechno najímal dělníka. / Běžte za mne na oběd. / Knedlíků si dávám pět / a kávu vždy popíjím bez mlíka!

Jeden pán z vesničky Třemešné / měl kadeře fešné, leč falešné. / Když sluníčko vyjít mělo, / říkal: Sviť si na mé tělo, / jen laskavě, prosím tě, na pleš né!

Jeden kluk z vesničky Bořetín / se navracel domů už potřetí. / Ještě mobil. Čapku. Boty. / Co ten zažil za trampoty, / a to šel přitom jen se smetím 15

Jeden pán z vesničky Veveří / tak dlouho snídá, až večeří. / Každý, kdo kdy zvoní u něj, / cítí, jak se line vůně / z kuchyně vždycky až ke dveřím.

A jeden pán z vesnice Řitka / byl tenký jak vlásek, jak nitka. / Malé děti se ho bály, / přestože ho vídávaly / jen velice, velice zřídka.

Jeden pán od Horní Plané / říkal, že vše už je dané. / Čas je prý jako list, / jen ho tak umět číst, / a pochopíš vše, co se stane.

A jedna slečinka z Vidova / bývala velice lidová. / Užívala různá slova, / která nelze opakovat. / Ach, kdo ji tak strašlivě vychoval?

Jeden pán z městečka Zlína / prý deset dní nevyšel z kina. / Dostal ho ven až můj známý, / když mu slíbil autogramy / obou dvou medvědů od Kolína.

Štítky knihy

poezie pro děti

Kniha Jeden kluk z vesničky Květušín je v

Přečtených6x
Chystám se číst3x
dalších seznamech3x