Jazzová baronka

Jazzová baronka https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466277/bmid_jazzova-baronka-Zx1-466277.jpg 4 14 5

Začalo to o půlnoci… Pannonica „Nica“ Rothschildová měla na první pohled vše – vznešený původ, milující rodinu a nevyčerpatelné bohatství. To všechno se ale změnilo, když poprvé uslyšela skladbu ‘Round Midnight v podání jazzové legendy Theloniouse Monka. Jako uhranuta kouzlem se rozhodla opustit své nejbližší i jistotu rodinného zázemí Rothschildů a vydala se do Spojených států geniálního jazzmana vyhledat. Newyorská společnost živelnou Evropanku mezi sebe nepřijala, ale hudebníci ano. Nalezla u nich otevřenost a přátelství a oni v ní inspiraci a podporu. Její kabriolet běžně zdobil parkoviště jazzových klubů, kde trávila veškerý čas, zatímco popíjela whiskey z placatky maskované jako bible. Největší ranou pro její už tak pošramocenou pověst byla smrt drogově závislého saxofonisty Charlieho Parkera v jejím bytě. To se ale nijak nepodepsalo na její vzpurné povaze. Ani na lásce, s jakou pečovala o Monka až do jeho smrti v roce 1982. Jazzová baronka je nejen úžasný portrét Niky Rothschildové, ale také doby, ve které žila, a generace Rothschildů, která opustila rodinnou tradici v bankovnictví. Je to fascinující vhled do dějin jejich rodu – od pronásledování nacisty, přes století financování vlád a válek. Vše na pozadí strhujícího života svobodomyslné ženy.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Hudba a zpěv
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

The Baroness , 2012


více info...

Přidat komentář

niknikita
27.05.2022 4 z 5

Přiznávám, že jsem tentokrát nadhodnotila knihu, která není zrovna literární skvost. Ale dostala jsem tolik nových informací o kterých jsem neměla ani zdání, že si to autorka zaslouží. Musím ocenit jak důkladně sháněla materiál k sepsání historie rodu Rothschildů a jak otevřeně popsala všechny, tedy i nepříliš lichotivé skutečnosti ze života některých členů rodiny.
Další z knih, kdy jsem si dohledávala na internetu plno podrobností a bavilo mě to.

iška
28.07.2021 3 z 5

Na životopisné tituly vydávané nakladatelstvím Metafora se vždy těším. Tento mě navíc zaujal tím, že autorkou je členka rodiny Rothschildů a praneteř hlavní protagonistky. No nezařadila bych jej sice v této řadě k nejlepším, ale historie Rothschildů je rozhodně zajímavá.


JancaMia
25.07.2021 4 z 5

Exkurze do rodiny Rotschildů, hlavně se životopis týká černé ovce Nice . Nicméně jsem toho názoru že matka by od svých dětí neměla utíkat i když chápu že zlatá klec tíží , nicméně děti za ní nemůžou ... příjde mi to krajně nezodpovědné , stavět koníčky nad rodinu ... tato kniha autorky se četla o dost lépe než "nedostižná láska" , románové životopisy jdou autorce lépe než uvědomělé romány o umění ...

tereza1198
24.04.2021 4 z 5

Musím uznat, že kniha je dobře napsaná. Autorka píše o vlastní rodině a tak má mnoho vnitřních informací. S baronkou Nicou už je to těžší. K srdci mi nepřirostla. Jak se píše v knize, její život byl v mnoha ohledech výjimečný a nádherný a ona si toho nedokázala vážit. Věřím, že zlatá klec tíží, ale utéct od pěti dětí je hnus. Baronka se sice distancovala od své rodiny a předchozího života, ale peníze si vzala. Nikdy nepracovala (když nepočítám válku), jezdila jako šílenec a ohrožovala jiné a pařila s drogově závislými muzikanty. Její velká životni láska "velekněz jazzu" Monk byl sice nadaný hudebník, ale zároveň vyfetovaná troska, co kašlal na rodinu a všechny jen zneužíval. Takhle to na mě aspoň působilo. Autorka se snaží svou pratetu vykreslit jako rebelantskou ikonu, ale já vidím jen ženu, co nikdy nedospěla a nikdy za sebe nepřevzala odpovědnost.

VladiKlaisner
08.01.2021 3 z 5

Ponoříme se do historie rodu Rotschildů který tvoří část knihy a poté se vydáme po stopách "Nici" a jejího jazzového světa. Rozhodně si nemyslím, že by tato žena byla nějaká zázračná spasitelka, vlastně se jen věnovala své zálibě , v rámci svých finančních možností si to taky mohla dovolit. Byl to pro ní takový koníček na celý život.
Autorku oceňuji hlavně za informace, které se jí podařilo shromáždit.

Kniha Jazzová baronka je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce36x
Chystám se číst19x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x