Zřícenina na krku a jiné katastrofy

Zřícenina na krku a jiné katastrofy https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449162/bmid_zricenina-na-krku-a-jine-katastrofy-aPo-449162.jpg 3 34 16

Kdo nikdy nesnil o životě na zámku… bez střechy, ústředního topení a s břečťanem místo nábytku? Rozlehlý cornwallský zámek Trelawney se všemi svými věžemi, okrasnými hláskami, pokojem pro každý den v roce, šesti kilometry chodeb a 500 tisíci akry půdy dlouho představoval okázalou a nepřehlédnutelnou vizitku svých majitelů. O 700 let, 24 finančně negramotných hrabat, 2 světové války a 1 finanční krizi později je rodina Trelawneyů úplně švorc a velkolepé sídlo jim padá na hlavu. Přesto následníci rodu – hrabě Kitto, jeho manželka Jane, jejich tři rozmazlené děti, pes, Kittovi staří rodiče a teta Tuffy, etymoložka studující blechy – žijí dál na chátrajícím zámku, kde je víc místností se zdmi porostlými břečťanem než těch, kam nezatéká, a dělají jakoby nic. Když do zámku dorazí dopis oznamující příjezd Ayeshy – dcery krásné Anastazie, dávné přítelkyně Jane, spustí se lavina událostí, která převrátí celé sídlo i život jeho obyvatel naruby. Rozhádaná rodina se musí spojit a přijmout zpět také Kittovu odloučenou sestru Blaze, aby zachránili sídlo i čest rodiny. Jane a Blaze rychle zjišťují, že dům sám je jen velmi malou součástí toho, co doopravdy drží jejich rodinu pohromadě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Metafora
Originální název:

House of Trelawney , 2020


více info...

Přidat komentář

evineckY
20.12.2023 5 z 5

Protože jsem neměla žádné očekávání a vůbec žádnou potuchu co čekat,
mi se kniha líbila moc. Není to žádný historický román.
Je to rodinná sága 800 let starého rodu Trelawney, rodinné problémy, starosti s dětmi i levobočky a s rozpadajícím se hradem a katastrofy v oboru finančnictví a podnikání. Z mého pohledu můžu jen doporučit.

Staráknížka
13.12.2023 3 z 5

Knihu jsem přečetla, ale moje očekávání bylo trochu jiné - čekala jsem břitký britský humor, ale ztrácela jsem se v postavách. Nepochopila jsem jedno - proč proboha žili v té rozpadající barabizně o špatném jídle, bez topení a teplé vody? Ovšem já za sebou nemám 800 let šlechtické tradice. Ale naše 165 let stará hájovna kde jsme žili 40 let byla nakonec něco lehce podobného - voda, rozvody, topení na odpis. A kupodivu byla na vině také šlechta a restituce, kdy se potomci rodu přeli o majetek a ten zatím chátral a chátral až dochátral. Ale některé část se četla docela dobře.


EvaH56
05.02.2023 4 z 5

Pro mě příjemné čtení a zajímavá sonda do nepoznaného prostředí.

Aghatte
02.10.2022 1 z 5

Vůbec mě to nebavilo, nezasmála jsem se ani jednou, nudila mě finanční terminologie, bylo mi líto dětí i seniorů.
Bylo to spíše neutěšené a depresivní, samý podraz, lhaní, nedůvěra, dluhy… neskutečně se to táhlo.
Knihu vracím do knihovny a jsem ráda, že to mám za sebou.

Marla
27.09.2022 2 z 5

Hm, přečetla jsem to, ale k dočtení jsem se musela nutit. Humorné to nebylo ani za mák, spíš zoufalé, nenašla jsem tam ani nadsázku a satiru, zato z toho čišel smutek nad rozpadajícím se vším : barákem, rodinou, prací i vztahy. Půjčeno a rychle vráceno.

RobinT
11.01.2022 1 z 5

Nedočteno. Tady se anotace a vlastně ani rozverná obálka absolutně nepotkávají s obsahem knihy. Bohužel jsem po knize sáhl v době, kdy mě pronásledovaly špatné nálady a naivně jsem si myslel, že jsem nalezl britskou verzi české "Aristokratky", že budu sledovat patálie zchudlé anglické šlechtické rodiny, jejich rozpadajícího se sídla, snahy o získání peněz aj. Vše zasazené do tradičnějšího britského prostředí s místními reáliemi, možná okořeněné anglickým humorem a proložené vážnějšími částmi. Jak jsem se mýlil. Po přečtení jedné, dvou kapitol na mě padla depka, jak těžká deka. Kniha vůbec není humorná. Sledujeme finanční i morální rozklad jedné nešťastné rodiny. Z některých postav jsem dostával až úzkosti (např. sestra vikomta a její jizva nebo staří, v podstatě umírající prarodiče, živořící v ruině jejich někdejšího sídla...). Kniha vás navíc hned v úvodu zavalí velkým množstvím postav a stále přibývají další, dělá potíže se v nich orientovat a žádná z nich mi není sympatická (děti jsou spratci, vikomt nezodpovědný bankrotář, který rodinu prodlužuje dál a dál, jeho sestra citově chladná alkoholička...). Navíc autorka zjevně finanční potíže zná asi jen z doslechu, a tak způsob jednání postav není vždy věrohodný. Například vikomt na místo toho, aby katastrofální situaci řešil zpřístupněním hradu veřejnosti, což se od počátku nabízí, vrhá další a další peníze (mimochodem, kde je bere, za situace, kdy jeho rodina musí jíst celý týden jeden balík mletého a on sám se při služební cestě rozmýšlí, zda si dá ještě ve vlaku čaj, aby mu zbylo na metro) do totálně nesmyslných projektů typu chov motýlů. Na jedné straně je zřejmé, že rodina dál vlastní velký realitní majetek, v podobě pozemků, na straně druhé si nemohou dovolit pořádné jídlo. Na straně jedné je rodina zjevně krok od exekuce, na straně druhé nejstaršímu synovi hradí školné na soukromé škole. A podobných nesrovnalostí se dá najít víc. To vše je navíc prokládáno sáhodlouhými pasážemi o burzovních machinacích, která musí laika zákonitě za chvíli unudit (což se stalo). Rovněž dialogy některých postav jsou zbytečné. Zkoušel jsem knihu dočíst s odstupem, nepovedlo se. Není pro mě. Je otázkou pro koho. A rozhodně bych překopal anotaci.

Szilvia1
19.11.2021 4 z 5

Knížka byla dobrá oddechovka,ale pěkně napsaná.Líbily se mi konverzace vévodkyně vdovy ale i Blazeiny a Strýčka Tonyho.

dr.romca
04.10.2021 3 z 5

Tak pesimistickou knihu s označením humorný román jsem ještě nečetla. Dlouhé nudné popisy a pasáže. Jediným světlým bodem byly hádky puberťáků a vévodkyně vdova.

sadlo
29.12.2020

Výborné čtení. Příběh je dobře napsaný a přeložený, a má "spád" . Vůbec jsem se nenudila . Nejenom, že jsem se pobavila, ale také jsem se dozvěděla zajímavosti o britské společnosti. A to poutavě napsanou formou.

bookcase
18.12.2020 4 z 5

Za mě ok, já jsem byla spokojená a dostala jsem to, co jsem očekávala. Ano, těch obchodních pojmů tam bylo až moc, ale to jsem přeskočila a o to víc jsem si užila rodinné výjevy.

Šebestová3
02.11.2020 odpad!

Řadím do kategorie ...škoda papíru. Působilo to na mne, že autorka měla záměr napsat humornou knihu, podle čehož si vytvořila prostředí chátrajícího rodinného sídla, postavy přidrzlých dětí, lehce pábitelského manžela, trpící ženy, trhlé tety, co sbírá blechy a výstředních rodičů, kteří se stále snaží žít v odlesku bývalé rodové slávy....po sem dobrý a mělo by to i potenciál vtipně se to rozběhnout, ALE... Zvrtlo se v telenovelu (a ještě ne moc propracovanou), ve které místo nudných reklamních pauz narážíte na nudné pasáže nekonečných finančních termínů, popisů, transakcí... Dočetla jsem s velkým sebezapřenim.

TheMelorry
29.09.2020 4 z 5

Díky anotaci i informacím okolo knihy jsem čekala něco naprosto jiného, než co jsem dostala. Humor a satiru jsem v podstatě nenašla. Spíš se jedná o hlubší příběh jedné rodiny a jejím úpadku, jak finančním tak osobním na rovině vztahů mezi jednotlivými členy. Místo smíchu jsem nejednou zažívala pocity smutku a zmaru při "pohledu" na to, jak špatné zacházení může vše zničit.
Ve výsledku jsem s knihou spokojená, protože se překvapivě dobře četla i přes množství finančních termínů (kterým moc nerozumím), navíc mě autorčin styl psaní chytl. Jediné co mě mrzí je, že v důsledku špatných informací, jsem byla připravená na něco jiného a ze začátku jsem se tak nesoustředila na knihu samotnou, ale spíše na své rozčarování.

book_loverka_
24.09.2020

Tahle kniha mi nesedla. Představovala jsem si něco úplně jiného. Myslela jsem si, že to bude taková fajn odpočinková, vtipná knížka o trefené rodince, která zdědila nějaké sídlo. Jenže humor chyběl a vyskytovalo se zde neskutečně moc nudy pasáží a sáhodlouhých popisů. To fakt není nic pro mě. Navíc je to pěkná bichle - klidně bych nějaké zbytečné části vyškrtla. Musím se přiznat, že jsem i přeskakovala (nějaký popis burzy a investic mě vůbec nezajímá). Ale třeba by se to mohlo líbit někomu dospělému, já nejsem cílovka. Dávám tedy alespoň 2 hvězdy za obálku a nápad.
2⭐️/5⭐️

Tyto
12.09.2020 3 z 5

Jak je tu již psáno, není to "román pro ženy", ale bohužel ani pro muže... Ve své podstatě ani nevím komu tohle dílko budu nabízet. Paradoxně jsem se, zas tak nenudila u žádné pasáže, ale vlastně mi to bylo, tak nějak fuk... Jak mi knihkupci říkáme, neurazí ani nenadchne.

Knižní střípky
06.09.2020 3 z 5

Nu, budu upřímná, čekala jsem něco naprosto jiného, bohužel. Na knihu jsem se strašně moc těšila, dle anotace mi to přišlo, že by to mohl být hodně zajímavý a hlavně vtipný příběh, prosáklý pověstným břitkým britským humorem, ale má očekávání tentokráte opravdu nebyla naplněna a je mi to moc líto. Strašně mi tam vadily ty sáhodlouhé a pro mě opravdu nudné pasáže ohledně investování, popisování fungování burzy apod., toto prostě není můj šálek kávy a jelikož tam těchto pasáží bylo neskutečně hodně, dost často jsem se nudila. Co se týče vtipnosti, tak tu jsem tam také postrádala. Celá situace rodiny mi přišla spíše tragická než tragikomická či dokonce komická, a hlavně vrcholně nezodpovědná. S jejich životním postojem jsem se nedokázala ztotožnit a nesouhlasila jsem s ním.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

pacinka
25.08.2020 3 z 5

Očekávala jsem naprosto jiné čtení. Humorné, odpočinkové. I přes ponuré a mnohdy pro mě nezajímavé pasáže týkající se financí a obchodu s akciemi mě to nutilo přečíst knihu až do konce (proto třetí hvězdička), pořád jsem doufala v nějaký pěkný a rozumný konec. Vše skončilo velmi otevřeně s nádechem na pokračování.... Pořád jsem doufala v nějaký zvrat, který se ovšem nekonal.

Autorovy další knížky

2017  65%Nedostižná láska
2020  51%Zřícenina na krku a jiné katastrofy
2020  74%Jazzová baronka

Kniha Zřícenina na krku a jiné katastrofy je v

Právě čtených1x
Přečtených35x
Čtenářské výzvě7x
Knihotéce78x
Chystám se číst40x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x