Jazyky na 366 dní

Jazyky na 366 dní https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524205/bmid_jazyky-na-366-dni-652810a5bb2d4.jpg 5 6 3

Kolika jazyky se domluvila královna Viktorie? Podle čeho bylo pojmenováno avokádo? Odkdy se ve španělštině píší obrácené otazníky a proč v němčině každé podstatné jméno začíná velkým písmenem? Vydejte se s námi na dobrodružnou cestu, během které nahlédnete do bezmála 50 jazyků z celého světa a potkáte přes 100 jazykových nadšenců napříč historií! Každodenní porce zajímavostí obsahuje nespočet zábavných idiomů, hromadu slov s překvapivým původem, vzrušující dějiny názvů jídel, drinků, kulturních památek, ročních období, zvířat, květin, svátků, měsíců a kupu dalších jazykových chuťovek, které naučí, potěší i pobaví!... celý text

Přidat komentář

vendula_el
09.11.2023 5 z 5

Tuhle knížku určitě nikomu nepůjčím, protože by se jistě zatoulala k dalším a dalším čtenářům, kteří mají zájem o jazyky, kulturní a historické zajímavosti a vyhovuje jim struktura knížky, která nabízí na každý den krátkou kapitolku. Dvě autorky nabízejí vhled do lingvistiky způsobem, který nejen pobaví, ale přinese i celou řadu poznatků. Můžete se dozvědět víc o původu slov z různých jazyků, zkusit si jazykový kvíz nebo se začíst do podrobností o bratřích Grimmových. Knížka nezachází do detailů, které by byly nesrozumitelné pro čtenáře nevzdělané v lingvistice. I když autorky nabízejí stručné a přímočaré texty, nikdy tak nečiní na úkor přesnosti uváděných informací, takže nehrozí, že byste se dozvěděli polopravdy nebo "nedopečené" domněnky. Z knížky si jednoduše vyberete jednu nebo dvě kapitolky, když nemáte zrovna moc času, ale většinou se stejně začtete, nebo si rovnou půjdete vyhledat další informace. Coby učitelka jazyků, používám některé myšlenky z knížky i při výuce. Knížku můžu s klidem doporučit doslova komukoli.

LucieZik
09.11.2023 5 z 5

Kniha 'Jazyky na 366 dní' je skvělým průvodcem do fascinujícího světa lingvistiky. Potěší každého, kdo se zajímá o etymologii slov a cizí jazyky. Je nejen poučná, ale i zábavná a interaktivní. Vyhovuje mi forma kalendária, kdy se každý den dozvím nějakou jazykovou zajímavost, ať už je to historie, význam slov nebo třeba porovnání idiomů napříč světem. Kniha mi zpestřuje každé ráno, většinou si ke každé jazykové chuťovce dohledávám další informace a nejednou mě kniha inspirovala k myšlence naučit se další cizí jazyk. Děkuji autorkám za tuto zajímavou knihu, kterou rozhodně doporučuji dalším čtenářům, ať už lingvistům nebo i cizími jazyky nepolíbené. Skvělý způsob, jak si zpříjemnit každý den a dozvědět se něco nového.


EvaNeri
08.11.2023 5 z 5

Kniha "Jazyky na 366 dní", potěší každého lingvistu a člověka, který se zajímá o cizí jazyky a etymologii slov. Mne osobně potěšily exkurzy do starořečtiny a latiny jako například "10. květen", což je Den golfu, a autorky vysvětlují i možný starořecký původ výrazu "golf".
Kniha se mi velmi líbila a doporučuji ji dalším čtenářům.