Jaroslav Ježek

Jaroslav Ježek https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78628/jaroslav-jezek-78628.jpg 5 11 2

JAROSLAV JEŽEK patří k nejzajímavějším zjevům naší hudby v období mezi dvěma válkami povahou svého skladatelského typu a hodnotou toho, co za svůj poměrně krátký život vytvořil. Studie, v níž známý hudební publicista a Ježkův spolužák na konzervatoři načrtává lidský i umělecký portrét jednoho z nejzajímavějších zjevů naší hudby doby meziválečné. Přibližuje jeho život, jeho činnost v Osvobozeném divadle a seznamuje s díly z oblasti vážné hudby... celý text

Přidat komentář

1amu
11.09.2020 4 z 5

Když se řekne Jaroslav Ježek, tak všem "zasvěceným" naskočí OSVOBOZENÉ DIVADLO, kamarádi Jiří Voskovec a Jan Werich, kteří si říkali 3 strážníci, podle známé a upravené americké písně.
Ale tato kniha je zajímavá i proto, že autor, blízký přítel J.Ježka rozebírá jeho vztah i k vážné hudbě.
Zakladatel tradice české moderní taneční písně se narodil 25. září 1906 na Žižkově, jeho otec Adolf byl dámský krejčí. Ježek od tří let neviděl na pravé oko kvůli šedému zákalu a nepodařené operaci, po prodělané spále navíc trpěl nedoslýchavostí. V osmi letech jej rodiče dali do hradčanského ústavu pro výchovu a léčení slepých a na oči chorých dětí, kde se učil číst slepecké písmo a hrát na klavír, klarinet, kytaru a violoncello. V roce 1922 byl přijat na konzervatoř - obor kompozice. Byl také členem avantgardního uskupení Devětsil, hudebního spolku Mánes a od roku 1934 i pražské surrealistické skupiny.

Pro většinu Ježkových posluchačů bylo poněkud nepochopitelné, že skládal také klasickou hudbu. Mezi jeho učitele na konzervatoři však patřili Josef Suk a Josef Bohuslav Foerster.

Před nastupujícím nacismem odletěl Ježek s Voskovcem a Werichem v lednu 1939 do USA. Odloučení od rodného prostředí však nesl těžce. Dával sice klavírní lekce a vedl Československý pěvecký sbor, jeho podlomené zdraví mu však nedovolilo dožít se konce války a vrátit se živý do Československa.
Pro sběratele všeho okolo V+W+J je tato kniha příjemným přírůstkem v jejich knihovně.

Pavelpi
04.04.2019 4 z 5

Celkem slušně napsáno.Nejvíce mě zajímala ta část,kde se hovoří o Osvobozeném divadle.Výsledkem jsou čtyři hvězdy.