Jane Austenová

Jane Austenová https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/393714/bmid_jane-austenova-OXf-393714.jpg 4 37 16

Nové a neotřelé vyprávění o životě Jane Austenové osvětluje, jak autorka žila, proč si zvolila svou cestu a jaké prostředí ji ovlivňovalo. Nešlo jen o venkovská sídla a taneční sály, šlo o život často plný bolestných bojů. Austenová zdánlivě proplouvala „životem bez událostí“, ale díky novým výzkumům a náhledům nám historička Lucy Worsleyová odhaluje vášnivou ženu bojující za svou svobodu. Ženu, která neodpovídala obrazu osamělé staré panny (ve skutečnosti dostala pětkrát nabídku k sňatku) a odmítala se usadit s kýmkoli menším, než byl její pan Darcy.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Jane Austen at Home: A Biography , 2017


více info...

Přidat komentář

milan.valden
04.12.2023 4 z 5

Jsem rád, že jsem se konečně dostal k biografii mé oblíbené spisovatelky Jane Austenové (1775 - 1817) od britské historičky, kurátorky a televizní moderátorky Lucy Worsleyové (*1973), od které jsem minulý měsíc přečetl výbornou Královnu Viktorii. Kniha Jane Austenová. Biografie z roku 2017 u nás vyšla v roce 2018. Od Austenové jsem s velikým potěšením přečetl všech šest jejích slavných románů Rozum a cit, Pýcha a předsudek, Mansfieldské panství, Emma, Opatství Northanger a Anna Elliotová (vyšlo též pod názvem Pýcha a přemlouvání), ale i několik raných či nedokončených posmrtně vydaných děl (Lady Susan, Watsonovi, Sanditon, Láska a přátelství). Nejraději mám Pýchu a předsudek a Rozum a cit. Přečetl jsem také jednu biografii a jednu monografii o Austenové. A viděl jsem řadu filmových a televizních zpracování jejích knih, z nichž slabost mám zejména pro Rozum a cit s Emmou Thompson a Kate Winslet, pro Emmu s Gwyneth Paltrow a pro seriál Pýcha a předsudek s Jennifer Ehle a Colinem Firthem, líbil se mi ale i film s Keirou Knightley.
Worsleyová v rozsáhlé biografii podrobně sleduje nedlouhý život Austenové a její rodinu. Opírá se přitom o dochovanou korespondenci a početnou literaturu a samozřejmě i o dílo Jane samotné. Neuchyluje se ke spekulacím nebo senzacím, vše má zdokumentované a tam, kde se musí jen dohadovat nebo ptát, to dá jasně najevo. Jedním z hlavních témat její knihy je hledání a otázka domova (ostatně v originále se kniha jmenuje Jane Austen at Home), která byla pro spisovatelku a její milovanou sestru Cassandru velmi důležitá. Ani jedna se neprovdala a po smrti otce byly s matkou odkázané na své bratry a jejich dobročinnost. Po opuštění rodné fary ve Steventonu a po pobytech v Bathu a Southamptonu se usadily v domě v Chawtonu, kde je dnes Muzeum Jane Austenové.
Vynikající biografie nás seznámí i s pozadím vzniku Janiných románů i s dlouhou cestou, kterou Jane urazila od psaní do šuplíku po publikování; první román Rozum a cit vyšel až roku 1811. Dojde i na nabídky k sňatku, z nichž ale nakonec nic nebylo. Někdy autorka knihu až příliš zahltila mnoha detaily o četných příbuzných či služebnictvu a přátelích, naopak nesmírně zajímavé jsou detaily o tehdejší době, životě, domácnosti a společnosti a o různých zvycích, mravech a chování.

ModráLaboratoř
01.08.2023 5 z 5

Velmi čtivý a v poklidu ubíhající životopis jedné z nejslavnějších spisovatelek, kterým víc než cokoliv jiného rezonuje hledání skutečného domova. Cesta životem Jane Austen je, stejně jako u jejích literárních hrdinek, ovlivněna nejistým společenským postavením, rodinou i vrtochy bohatých příbuzných. Velice se mi líbilo rozdělení kapitol podle místa, kde zrovna pobývala a do jaké míry byl tím ovlivněn její život i literární tvorba. Ne vždy bylo čtení jednoduché, někdy zahlcené přemírou detailů, jindy, když neexistují historické podklady, doplněné jen autorčiným vlastním názorem. Ale od úmorného stěhování na steventonskou faru až po chmurné poslední dny v College Street je to vážně, vážně vážně skvělá kniha a jeden z nejlepších životopisů.

Lucy Worsley je zárukou kvality. Zakládá si na precizním výzkumu, a tak je kniha plná zajímavých podrobností. Je to vstupenka, jak se zcela ponořit do časů regentské Anglie, naplno si vychutnat plesy i ohromná a bohatá panství, nebo ohrnovat nos nad malými, tmavými a až po strop vlhkými byty v Bathu. K dokonalému požitku doporučuji i dokument Jane Austen za zavřenými dveřmi, též od Lucy Worsley, nebo útlou knížečku Chawtonské dopisy.


Starmoon
27.03.2022 5 z 5

Kniha, vďaka ktorej som mohla čas (veľa času) stráviť v spoločnosti dvoch zaujímavých dám.

Lucy Worsley na mňa už svojím výzorom pôsobí milo, a vďaka svojej práci aj veľmi profesionálne. Už len ten poznámkový aparát a more citácií mi pri popularizačnej štúdii v dobrom vyrazili dych. Lucy je ako detektív – všimne si mnohé detaily a dokáže ich až neuveriteľne analyzovať a pospájať, a k tomu je ešte aj skvelá autorka, ktorá to, čo vyskúmala, dokáže napísať síce odborne, no veľmi, veľmi pútavo. Akoby človek ani nečítal monografiu, ale román. Trochu síce cítiť niektoré jej predsudky (napríklad voči materstvu), ale v kontexte Janinho života mi to až tak neprekážalo.

No a Jane Austen. Na jej dielo sa len chystám (okrem tejto knihy ma k tomu vábi už aj prečítaný ROZUM A CIT, ktorý príjemne pošteklil môj rozum aj cit), a vďaka Lucinmu dielu sa na to ešte viac teším. Neviem, či by som si v reáli s Jane Austenovou rozumela, ale mám pocit, že vďaka Lucy Worsleyovej jej rozumiem.

Nemám pocit, že by dielo alebo Janin život boli depresívne, a to ani ku koncu. Naopak, mne sa záver Janinho života zdal celkom optimistický. SPOILER: Umrela pri milovanej sestre a švagrinej, ktorá bola v mladosti jej veľmi dobrou kamarátkou, podľa listov očividne odchádzala zo sveta zmierená so svojím osudom aj všetkými ľuďmi okolo, netrpela dlho (pár mesiacov), ani príliš krátko, aby si nestihla dať veci do poriadku, prežila naplnený život, dokonca zažila aj trochu slávy... A jej posledné slová boli „modlite sa za mňa“, čo ma teší najmä ako veriacu. KONIEC SPOILERU.

Pre mňa veľmi pohodové čítanie, vďaka ktorému mi je bližšia aj Jane, aj jej doba.

PS: Slovenský preklad bol úžasný.

Káča2015
01.02.2022

Právě jsem strávila několik desítek minut pátráním, jestli jsem se snad nezbláznila - překlad je šílený - pomíjím nepřesnosti, které mě trkly, ale nechala jsem je být. Ovšem přejmenovat pana Bingleyho na Bungleyho (str. 124) a paní Allenovou na Ellenovou (str. 122), to mě opravdu dostalo. Skoro se bojím, že pan Darcy se změní v nějakého Durcyho... Myslím si, že Jane by si opravdu zasloužila lepší zacházení, na Runku Žaludovou si dám odteď pozor! Jinak je to vtipné a svižné čtení.

Gurtha
26.01.2022 5 z 5

Lucy Worsley mě nadchla dokumenty pro bbc ve kterých přibližuje minulost podrobným a praktickým studiem každodennosti.
Mám ráda její pohled na historii, není bulvární, nehledá skandál, ale i ve větě o přešívání šatů je schopna najít skryté informace. V knize pracuje s dopisy, vzpomínkami i zmínkami zdánlivě s Austenovými nesouvisejícími, ale právě tím, že osud Jane Austenové zasadila do širokého kontextu dodala mu na životě. Dozvíme se mnohé o její rodině, přítelkyních, dobovém způsobu cestování a samozřejmě o jejích románech. Jednotlivé osoby díky tomu lépe chápeme, známe jejich radosti, starosti i očekávání, která na ně byla kladena. Navzdory tomu, že rodina část dopisů cíleně zničila, v knize najdeme mnoho nečekaných podrobností.
Čtení knihy pro mě byl zážitek, dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací nejen o Jane Austen ale i o životě na přelomu 18. a 19. století.

Jediné co knize mohu vytknout je velice špatná redakce a překlad. Často jsou zde chybně uváděny názvy románů či jména, některé věty takřka nedávají smysl. Překládat "call on" jako volat místo navštívit, je fakt vtipné. Považuji za opravdu smutné, že takto skvělá knížka o světově proslulé autorce obsahuje takové šílenosti.

AlicaN
20.12.2021 5 z 5

(SPOILER) Kniha o živote Jane Austen, je v nej veľa zaujímavých informácií. Koniec knihy je ale dosť depresívny, mala som problém to dočítať...

Knihozrout177
25.11.2021 4 z 5

Výborně napsaná studie, čtivá, s úžasným vhledem do světa žen venkovské vyšší střední vrstvy na přelomu 18. a 19. století. Pomáhá zbavit autorku romantického nánosu filmových zpracování a lépe pochopit a ocenit její smysl pro humor a zaobalenou kritiku. Kniha mě trochu zklamala v oblasti redakční práce na českém překladu - obsahuje překlepy dokonce ve jménech (např. str. 101 Bartram místo Bertram, str. 195 Anna Alliotová místo Elliotová) a faktické chyby (např. str. 47 pro hojnou četbu žen horuje samotný pan Darcy, záměna hrdinek a díla např. str. 98 a str. 162 Marianne vystupuje v knize Rozum a cit nikoliv Pýcha a předsudek).

Vojslava
30.10.2020 4 z 5

Popularizační studie, ale velmi čtivá a myslím, že mne donutí vzít Austenové díla znovu do ruky a pustit se do nich. Tolik konotací a odkazů na vlastní život, jimiž Jane prokládala své romány, jsem nečekala. Při příští četbě si jich budu rozhodně víc všímat a knihu všem autorčiným milovníkům doporučuju!

Lucy2211
24.02.2020 5 z 5

Na tuto knihu jsem narazila úplnou náhodou. Dívala jsem se na dokumentární pořad, který provázela známá historička Lucy Worsley (mimochodem jedna z mých nejoblíbenějších historiček) a pořad pojednával o životě a době Jane Austenové. Napadlo mě se podívat, zda u nás nevyšla nějaká kniha od této britské historičky a k mému štěstí jediná česky vydaná je právě o mé oblíbené autorce románů - o Jane Austenové. Ihned jsem si ji musela koupit a jen co mi přišla, jsem se dala do čtení. Přečteno jsem měla za tři dny a ještě nyní na četbu vzpomínám s velmi příjemnými pocity. Dozvěděla jsem se mnoho zajímavých informací, které jsem předtím vůbec netušila.
Asi každý si při vyslovení jména Jane Austenové okamžitě spojí její nejslavnější romány - Rozum a cit či Pýchu a předsudek. Popřípadě jména jako Elizabeth, pan Darcy nebo Elinor a Marianne.
V této knize nahlížíme do soukromí slavné spisovatelky a jsme svědky jejích pocitů, spisovatelských začátků i všemožných situací, které prožila.
Vřele ji doporučuji všem příznivcům Jane Austenové či Anglie na přelomu 18. a 19.století.
Ráda si ji v budoucnu přečtu znovu.

lark77
11.01.2020 5 z 5

Je to moja najobľúbenejšia autorka a musím priznať, že som posadnutá jej knihami a tiež voľnými pokračovaniami na jej knihy. Čakala som, že sa s touto knihou budem trochu trápiť, že bude samé fakty a dátumy, no nakoniec som ju čítala ako výborný román kde hlavnou postavou je moja Jane. Tiež si myslím, že by som si mala zase prečítať jej knihy, lebo teraz na ne budem pozerať v inom svetle.

cérka
22.09.2019 4 z 5

Velmi dobře zpracovaný, osobní, pohled na "obyčejný" život žen v osmnáctém a devatenáctém století. A hlavně působivá kniha o neobyčejné ženě, skvělé spisovatelce a mé oblíbené autorce!
Myslím, že teď si četbu jejích knih užiju mnohem víc a taky, že to bude jako bych je četla poprvé.
Knihu hodnotím velmi pozitivně, jen musím podotknout, že jsem se místy ztrácela a trápila nad velkým počtem příbuzných a jejích vztahem k Jane, proto hvězdičku ubírám.

lusila
09.09.2019 5 z 5

Na obálke je napísané: fascinujúci pohľad do súkromia najobľúbenejšej anglickej spisovateľky. Musím súhlasiť.

bookcase
17.04.2019 5 z 5

Hodně zajímavé čtení plné informací o JA a o tom, jak se žilo v Anglii na přelomu 18. a 19. století. Fanoušci spisovatelky ocení.

adorjas
04.03.2019 4 z 5

Jane Austenová je srdcovka a pohrúžiť sa do tohto životopisu bolo ako zapnúť si BBC a jedným dychom sledovať jej životnú púť v obrazoch . A aj keď kniea chýbali obrazové materiály, ale pre austenofilov bola napísaná tak pútavo, že to vôbec nechýbalo. Dalo by sa sa však takisto povedať, že jej život bol v podstate úplne nudný, so starosťami o domácnosť, o sviečky a podobne, ale práve pod tou pokličkou sa ukrýva brilantná myseľ, ktorá stvorila nezabudnuteľné diela.

lapagerie
22.02.2019 5 z 5

Krásně zpracovaná biografie. Plná faktů, ale čtivá. Dokážete si představit, že jí nahlížíte přes rameno když píše, dívá se na moře nebo se prochází krajinou. jak hloubá nad tím, kde vzít peníze, či zda je tento dům konečně domovem nbo jen přechodným útočištěm.

Kozel
06.01.2019 5 z 5

Práci sympatické úsměvavé Lucy Worsley jsem poznal přes její dokumenty pro BBC, které mohu jedině doporučit. První, který jsem z její dílny viděl, byl právě o Jane, a tak mi udělalo ohromnou radost, když jsem v oblíbeném knihkupectví v regálu narazil na Lucyinu knihu o životě jedné z nejslavnějších spisovatelek vůbec.

Lucy v úvodu upozorňuje, že stejně jako většina životopisců podává čtenáři především svou osobní představu Jane Austenové. A mně se tento obraz "tetičky Jane", která se uprostřed drobných domácích prací se smíchem rozběhne do vedlejší místnosti ke slavnému přenosnému stolku, aby si zapsala poznámky později použité v Pýše a předsudku, ohromně líbí. Celý příběh Jane ovšem nabízí mnohem víc a ne všechno je tak hezké. Vlastně jen minimum věcí je hezkých jako konce šesti slavných románů. I když, jsou opravdu tak hezké?. Knihy Jane mají mnohem víc vrstev než jsem si doposud myslel, má úcta k autorce stoupla (což platí též o autorce biografie) a znovu jsem se přesvědčil, že většina velkých děl vznikla na pozadí temných příběhů.