Královna Viktorie

Královna Viktorie https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448476/bmid_kralovna-viktorie-xMf-448476.jpg 4 26 11

Kdo byla královna Viktorie? Romantická princezna, jež milovala tanec? Nesmírně schopná vladařka, která monarchii dala nový smysl? Zatrpklá přísná paní, která mnoho let neodložila smutek a žila v ústraní? Prostřednictvím Viktoriiných deníků, korespondence a dalších dokumentů nám dává autorka nahlédnout do soukromí ženy, jež téměř čtyřiašedesát let panovala nejen Spojenému království Velké Británie a Irska, ale i obrovské říši, kde žila čtvrtina tehdejší světové populace. Dozvíme se, jak si počínala v roli dcery, manželky a matky, jak se jí podařilo stát se respektovanou královnou v době, kdy si lidé nepřáli vidět na trůně ženu, jak se vyrovnávala se společenskými konvencemi a co prožívala po manželově smrti. Obraz, který autorka detailně vykresluje, ukazuje rozporuplnou bytost mnoha tváří, která si dodnes zaslouží zájem historiků.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Queen Victoria: Daughter, Wife, Mother, Widow , 2018


více info...

Přidat komentář

milan.valden
04.12.2023 4 z 5

Po sto let starém klasickém životopisu britské královny Viktorie (1819 - 1901, vládla od roku 1837) od Lyttona Stracheyho jsem si přečetl další životopis této slavné panovnice, který je naopak z doby nedávné: napsala ho známá britská historička, kurátorka a průvodkyně televizních dokumentů Lucy Worsleyová (*1973), její Královna Viktorie. Dcera, manželka, matka a vdova vyšla v roce 2018. Autorka vybrala 24 důležitých dní ze života panovnice (ten první vlastně není o ní, ale o svatbě jejích rodičů v roce 1818), aby nás provedla celým jejím dlouhým životem a vládou. Když poskočí v čase, připomene samozřejmě i to, co se stalo mezitím, ale jinak se soustředí na ony klíčové dny a především na Viktoriin soukromý život a osudy lidí kolem ní. Stranou ale nezůstávají ani proměny doby, společnosti a samozřejmě politika. Tento postup se mi velmi líbí a hlavně: Worsleyová prostě umí psát, je radost číst tento životopis, díky němuž poznáme dobré i stinné stránky života Viktorie a její rodiny a v němž nechybí ani jemný britský humor.
Mezi vybranými klíčovými dny ze života Viktorie nechybí její narození 24. května 1819, seznámení s budoucím manželem Albertem v roce 1836, nástup na trůn (20. 6. 1837), korunovace (28. 6. 1838), svatba s Albertem (10. 2. 1840), narození dcery Viktorie, prvního z celkem devíti Viktoriiných dětí (21. 11. 1840), návštěva Florence Nightingaleové v Balmoralu v roce 1856, smrt prince Alberta (14. 12. 1861), vztah s Johnem Brownem (1884) a přátelství s Munším (1897), oslavy 60 let na trůnu (22. 6. 1897) a Viktoriina smrt (22. 1. 1901).
Jediné, co v knize chybí, je obrazový doprovod a třeba také rodokmen královské rodiny. Ale to se dá naštěstí najít jinde.

VendulaB
19.06.2022 4 z 5

Velmi dobře napsaná kniha, která zajímavým způsobem ukazuje čtenáři život a osobnost královny Viktorie. Autorka odvedla skvělou práci, kniha je čtivá a zajímavá. Průšvihem je v tomto případě sama hlavní hrdinka, u které (i po přečtení několika knih jejím životě) stále nechápu, čím byla zajímavá a výjimečná, kromě toho, že se dožila 80 let. Na mně zkrátka působí neschopně, omezeně a nesympaticky - a to i v této příjemné knize.


Cokomilka86
12.01.2022 5 z 5

Zajímavý netradiční pohled na královnu Viktorii. Vybrat jednotlivé dny , které nejvíce ovlivnily život Viktorie a doplnit je kontextem, aby čtenář knihu lépe pochopil se autorce skvělé povedlo. Autorka sama je odborníkem na anglické dějiny. Na televizním kanálu Viasat Jistoty. Provází pořady jak, o královně Viktorii tak o Jindřichovi Viii. Vřele doporučuji knihu i tyto dokumenty

keselylenka
21.12.2021 5 z 5

Ač kniha plná faktů, čte se sama. Skvěle

yellow
30.10.2021 5 z 5

Skvělá čtivá kniha, která je plná faktů a zajímavým a netradičním způsobem představuje královnu Viktorii.

lapagerie
12.08.2021 5 z 5

Stejně jako předchozí biografie o Jane Austen, i tato "královská" je skvělá. Čtivá, přitom plná faktů. V porovnání například s knihou "Její malé veličenstvo" od Carolly Erickson je sušší, ale protože nejde o románové zpracování, tak mi to nevadilo. Ráda ji zařadím do knihovny a za čas přečtu znovu. Jen mě mrzelo, že chybí fotografie.

Sidonka3
04.08.2021 5 z 5

Naprosto skvěle napsaná biografie o britské panovnici, královně Viktorii, která se čte jako pěkně napsaný historický román. Autorka, která svojí látku umí srozumitelně a zábavně podat, má originální způsob vyprávění. Kniha má 24 kapitol a ty pojednávají o 24 zásadních dnech, které v roli známé panovnice sehrály významnou roli a to od jejího narození až po smrt (kniha má podtitul: dcera, manželka, matka a vdova). Jsou zde zmiňovány souvislosti, abychom se v událostech neztráceli, pokud nemáme o historii až tak velký přehled. Sledujeme Viktorii (1819-1901) v různých životních situacích, obdobích, dozvídáme se mnoho o její povaze a o jejím životě, a i všeobecně o politice v přelomové viktoriánské době. Autorka čerpala z mnoha pramenů, deníků a dopisů, snaží se o historickou přesnost. V současnosti je i kvůli TV seriálu „Viktorie“ této významné člence britské monarchie, po které se nazývá celé 19.století, věnovaná v oblasti umění velká pozornost. Dochází i k volným interpretacím skutečných událostí. Tato knížka se snaží držet faktů a přitom je čtenářsky přístupná.
V knize schází fotografie, zato jsou zde podrobné přílohy (prameny, poznámky, rejstřík). Doporučuji. Už jsem jí stihla během chvilky přečíst a předat rodině. Mým nejbližším se taky moc líbí.
Od autorky Lucy Worsley si určitě přečtu ještě něco dalšího, už se dlouho chystám na biografii Jane Austen, a přečtu si i další, pokud u nás zase něco vyjde. Moc se mi od ní líbil i dokumentární seriál "Kdyby stěny mohly mluvit!" aneb Proměny základní místnosti našich domovů během sedmi století. Cituji z CSFD: "Mladá průvodkyně čtyřdílného cyklu BBC je Lucy Worsleyová, hlavní kurátorka britských královských paláců se sídlem v Hampton Court. Jako historička se zajímá nejenom o velké paláce, ale i o mnohem menší historické objekty a intimnější okamžiky, které nám toho řeknou o životě tehdejších lidí nejvíc." - Tímto Vás zvu i na její TV příspěvek, kde je právě i viktoriánská doba zmiňována a jsou zde ukazované vznešené paláce, bohaté městské domy i obyčejné bydlení a běžné předměty prostých lidí této éry, kterou mám moc ráda.

Knižní střípky
02.07.2021 4 z 5

Byť je kniha doslova a do písmene nadupaná historickými fakty, troufám si říci, že milovníky historických knih bude bavit od začátku do konce. Já se nenudila ani minutu a tuto návštěvu mé oblíbené viktoriánské éry jsem si užila úplně na maximum.LUCY WORSLEY mě opět přesvědčila, že je ženou na svém místě a pokud u nás vyjde další její kniha, rozhodně si ji budu chtít přečíst, protože vím, že zase dostanu knihu plnou historických faktů podaných maximálně čtivou formou, a to je to, co mě baví.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

bookcase
29.06.2021 5 z 5

Výborné čtení, zajímavé svědectví o životě královny Viktorie očima zkušené historičky. Její knihy jsou vždycky zárukou kvality a nezaujatosti.

Kozel
06.06.2021 5 z 5

Velmi bych si přál, kdyby se v našich luzích i hájích věnovala větší pozornost usměvavé historičce Lucy Worsley, ať už jde o televizní práci nebo spisovatelskou. Zmiňoval jsem to už u knihy o Jane Austen a nemohu jinak než to zopakovat u díla o ikonické osobnosti královny Viktorie.

Z autorčiny knihy čiší nejen vysoká vědecká úroveň (ostatně kurátorkou britských královských historických budov není jen tak pro nic za nic), ale hlavně obdivuhodná schopnost podání, které je zasvěcené, čtivé, zábavné, zainteresované a velmi přátelské (ostatně už při úvodu se čtenáři - aspoň tomu, který píše tento komentář - kouzlí potěšený úsměv na tváři). A tak Lucy Worsley pomocí 24 dní z různého období dlouhého života královny ukazuje Viktorii takovou, jakou ji neznáte. Sice v mnohém rozboří zakořeněné představy o této osobnosti, včetně jejího vztahu s Albertem, avšak za cenu toho, že dostanete věrohodnější, upřímný a lidštější obraz královny, jejíž jméno dalo jméno celé éře. A věřím, že s Viktorií budete nadále "cítit soucit" a budete "ji mít rádi" nebo možná víc. Tak jako to platí o autorce biografie.

Nutno podotknout, že Lucy nepodsouvá čtenáři své závěry, ale brilantním způsobem nechává promlouvat prameny, které klade vedle sebe a které ukazují nejrůznější pohledy na stejný moment. Ať už se jedná o citace novinových článků, biografií, dopisů nebo deníkových zápisů. Na to, že má kniha 356 stran, nutno zmínit, že je fakty a citacemi hojně naplněná. Ku dobru věci. A pro ty, kteří se z jakéhokoli důvodu zajímají o Viktorii nebo její dobu, je kniha anglické autorky víc než doporučeníhodnou četbou.

knihomolkaJani
08.05.2021 4 z 5

Kniha je velmi dobře a čtivě napsaná. Autorka Lucy Worsley je jistě žena na svém místě. Nikomu nevnucuje svoje názory, pouze porovnává názory historiků a zápisy z deníků. Některé kapitoly mi přišly opravdu zajímavé, některé trochu méně. Knize nemám téměř co vytknout a ráda si ji přečtu znova. Královna Viktorie byla pozoruhodná žena s nelehkým úkolem.