Jana z Hvězdy II. - Vlčí soud

Jana z Hvězdy II. - Vlčí soud https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/10264/bmid_jana-z-hvezdy-ii-vlci-soud-FwK-10264.jpg 4 22 6

Jana z Hvězdy série

< 2. díl >

Od Janina útěku z Normandie uplynulo deset let. Jana, nyní baronka z Beauvois a dvorní pekařka, se opět setkává se svou první láskou, bankéřem Izákem Sternem. Přemluví ho, aby se dal pokřtít a přijal jméno Jakub z Hvězdy. Zlotřilého bratra předhodí vlčímu soudu a nezalekne se ani obvinění z čarodějnictví, ani ctihodných doktorů ze Sorbonny, prahnoucích po tiskařkém monopolu...... celý text

Přidat komentář

mataaskorice
03.02.2021 4 z 5

Příjemná četba o Francii druhé poloviny 15. století. Hlavní hrdinka Jana se přehoupla z mládí do středního věku, je zralejší, zkušenější. Osud si pro ni přichystá opět řadu pěkných chvil, mnohokrát se ale musí potýkat s nebezpečím a bolestí. Autorem je historik se skvělou znalostí běžného života různých společenských vrstev ve Francii, šlechtických rodů, poměrů na královském dvoře a válečných konfliktů, ovládá místopis Francie, mnohdy ale v rámci souvislostí zabrousí do jiných oblastí Evropy. Čtenář se dozví ledacos o tehdejším soudnictví, textilní výrobě, knihtisku, ale třeba i o jídlech, která se v té době podávala, o hygieně, nemocech, otravách jedem. Místy popisy historických reálií přesahují až k učebnicové formě, nicméně beru to jako plus - člověk se aspoň něco dozví. Historických informací je v knize opravdu velké kvantum. Přesto se mi i druhý díl série četl dobře.

gaaabi
01.11.2020 3 z 5

Podobně bych hodnotila jako první díl - trochu pohádka, doporučeno v knihovně, úplně unesena jsem nebyla, ale dá se... každá kniha obohacuje - zde mě bavila vlčí problematika.


zdenaR
28.02.2020 4 z 5

Příjemný historický román, velmi dobře se četl.

Janaves
16.01.2020 5 z 5

Četla jsem již dříve. Historické knihy moc nečtu, ale toto bylo pěkné, přečetla jsem všechny tři díly.

Jossie
26.03.2015 4 z 5

Rozhodně lepší než první díl, dozvíme se něco o rozvoji knihtisku, o úpadku francouzského venkova a o vlcích. Jen osobně moc nevěřím tomu, že židé takhle snadno přecházeli od své víry ke křesťanství.

Vojslava
08.03.2013 4 z 5

Oceňuji na čtyři hvězdičky, ale s trochou sebezáporu, a to kvůli dílu předchozímu a v očekávání posledního. Román se stává trochu suše popisným, čemuž nepřidávají přepracované pasáže z různých historických pojednání. Kdybych nechtěla vědět, jak to s hrdinkou dopadne, nevím, jestli bych po posledním dílu sáhla.