Fantom karnevalu

Fantom karnevalu https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181616/bmid_jan-fabel-fantom-karnevalu-YEb-181616.jpg 4 34 10

Jan Fabel série

< 4. díl

Policejní komisař Jan Fabel je po matce Skot a po otci Frís z pobřeží Severního moře. Z přístavního Hamburku, kde vede místní mordpartu, přijíždí řešit případ podivných vražd do Kolína nad Rýnem, velkoměsta pod věžemi obří gotické katedrály. Kolín je proslulý svým zimním karnevalem, který jako by se svou divokostí hodil spíš do Jižní Ameriky než do Porýní. A v posledních letech má karneval vždycky svou oběť – uškrcenou mladou ženu, z jejíhož těla si vrah odnesl kus pečlivě vyříznutého masa... V Kolíně nad Rýnem žije pod cizím jménem i kdysi sovětský důstojník u speciálních jednotek, nyní ukrajinský gangster Vasyl Vitrenko, velkoobchodník s lidmi a organizátor vražd. Jeden z nejhledanějších zločinců Evropy. Jan Fabel zprvu vůbec nepočítá s tím, že se vedle fantoma karnevalu střetne i s obávaným Vitrenkem, ale dojde k tomu a hamburský detektiv je nakonec ve dvojím ohni... V thrilleru Fantom karnevalu, který byl přeložen do více než dvaceti jazyků, došel spisovatel Craig Russell k vrcholům žánru, k němuž patří napětí, záhady a zmařené životy, stejně jako drobnokresba nejrůznějších situací a povah lidí, kteří se v nich ocitnou. Stačí ostatně rozevřít knížku a číst: už na prvních stránkách hledí v kolínském Starém městě dívka do očí bizarně oblečeného, děsivého klauna a jen o něco dál se za sklem v luxusním baru ukrývá zlo v lidské podobě...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Daranus
Originální název:

The Carnival Master , 2011


více info...

Přidat komentář

Elmini
02.12.2023 3 z 5

Na rozdíl od ostatních dílů této série, které jsem s nadšením přečetla, mě tahle kniha moc nezaujala. Prokousala jsem se na str.150, ale když se to za celou dobu nerozjelo knihu jsem odložila.

veronika4001
17.03.2023 5 z 5

Prolog mě absolutně oslovil svojí ponurostí a nepřeženu to, když napíšu "masovostí". To jsou vlastnosti, které mě jako čtenářku navnadily k pasivnímu vstupu do děje. Začíná to přihořívat počínaje první kapitolou o bezvýchodné a bezútěšné situaci člověka zaklíněného do sebe, který nevěří sám v sebe a ve svět kolem něj. Takto mě kniha začala bavit. Odkrývá temnou zónu mafiánského podsvětí. Ruská, ukrajinská a čečenská jména jsem si musela psát, protože vzhledem k odstupu v četbě bylo horší si připomenout, kdo je kdo a jakou roli a funkci v příběhu zastává. Kýžený vítr, který rozproudí příběh, spatřuji ve velkých zlomech důvěry a v kličkách, které autor používá nadměrně, když jednu chvíli čtenáře zavede (alespoň tak se čtenář může domnívat) na správnou cestu k osobě, která je na straně zákona a které může důvěřovat a za několik okamžiků se o ní dozví, že tato osoba při svém jednání neuplatňuje zákon, její jednání je za hranou a lze od ní očekávat podvratné až podvodné úkony. Tohle začíná být u všech stejné, ale kdo patří k mafii? Jakmile autor vytvoří prostor pro oblibu nějaké osoby, nebo řekněme pro zaujetí jednou osobou vedle hlavního hrdiny, hned odbočí a tuto osobu čtenáři znelíbí anebo se věnuje úplně někomu jinému. Není to vytříbené a není to jasná politika mezi těmi co "hrají", protože to vědí jen postavy v příběhu, resp. autor a čtenář se pouze může domnívat. Potom snad až od pozdějšího začátku nebo prostředku knihy, kdy si informace pročistíte a řeknete si, kdo je "ten hodný" a kdo je "ten zlý" začnete chápat vysokou hru. Hlavní hrdina je jasný, ale lidi kolem něj musíte odhadovat a autor si s vámi hraje. Tak to vidím já. Akce z obou stran nejsou moc odlišitelné, protože nevíte, kdo se najednou ukáže jako zvláštní agent nebo agent jednající pod utajením s nejvyšším bezpečnostním krytím. Knihu asi doporučím, i když nepatří k mému vkusu.


ejwa1937
08.02.2022 5 z 5

Parádní zápletka, napínavé a jako vždy Fabel nezklamal. Naprosto plynule se zařadil k mým oblíbeným vyšetřovatelům ( ◜‿◝ )

GYROTOURBILLON
28.06.2021 3 z 5

Moje druhá kniha od CR. Nebyla vyloženě špatná , ale problematika s Ukrajinci, to není čtení pro mně. Jelikož jsem měl tu čest pracovat s Ukrajinkami (a velmi pracovitými) , o podsvětí jejich života jsem docela spraven. Ano, obchody s lidmi, mafiáni, vyhrožování a zastrašování, nelegální pobyty zde v ČR. Je toho spousta, co si museli vytrpět a proč ve velkém prchají do světa. Manželky pracují zde za min. mzdu, platy posílají domů, o děti se starají prarodiče nebo manžel, aby je náhodou manželka neodvezla pryč.
Ale to je jiné téma, nicméně v knize je ukázáno, co znamená pojem Ukrajinec. Měl jsem jinou představu o knize.

katerina5544
27.11.2019 5 z 5

Vynikajici kniha. Ctiva. Zapletka originalni a pro me naprosto necekana. Je osvezujici si precist pribeh ktery je neotrely a prekvapi. Vrele doporucuji!

Nazli
08.11.2019 4 z 5

Za mě dobré a celkem i akční čtení, nenudila jsem se. Jen mi u tohoto autora chvilku trvalo zvyknout si na jednu věc - všechno souvisí se vším. I u předchozích dílů jsem si říkala, jak tento či onen fakt hodlá zakomponovat do celkového obrazu? Jde to a hlavně, celková mozaika dává smysl. Pro mě největší překvapení, asi moc přemýšlím, řešení máte přímo pod nosem.

soukroma
01.11.2019 2 z 5

Musela jsem ve čtvrtině odložit: na straně jedné se pořád nic moc nedělo, na straně druhé ovšem do toho ničeho prosakovaly ohavnosti od ukrajinského organizovaného zločinu řízeného z Německa, až po hnus kanibalismu, vrcholící ukrajinským kanibalismem. Autorova hamburská série se mi líbila v prvním díle, pak to šlo postupně dolů až k tomuto odpudivému konci (byť odehrávajícímu se i v pěkném Kolíně nad Rýnem) - na nic dalšího už se nalákat nedám, i kdyby něco ještě vyšlo...

orinka3
11.09.2016 5 z 5

Chytrá, akční detektivka. Výborné obsazení, hodně dějových linií. Skvělé čtení, u kterého se dá vydržet.

Atak
14.03.2016 4 z 5

Ze začátku moc různých lidských osudů potom skládanka začala do sebe zapadat a příběh se dostal di finále, za me super knížka.

DominikV
11.12.2015 5 z 5

Wow. Nemůžu jinak, než dát plný počet. Začátek se mi sice zdál nezajímavý, moc postav, které dle mého mínění neměly s případem nic společného, ale ono to do sebe na konci všechno tak krásně zapadlo jako ozubená kolečka do švýcarských hodinek. Ze série o Janu Fabelovi je podle mého kniha na vrcholu (ještě jsem bohužel nečetl první díl). Doufám, že se brzy dočkám překladu pokračování, protože by byla škoda nevědět, jak si hamburský vyšetřovatel povede dále.