Jal

Jal https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/476478/bmid_jal-Dts-476478.jpg 4 54 25

Fantasy o tajné lidské rase s kořeny ve starověkém Egyptě. Příběh plný akce, nebezpečí, tajemství a sesterské lásky s ne příliš vzornou hrdinkou v hlavní roli. Stephanie opustila svou úspěšnou kariéru velitelky lovců speciální jednotky Jalských medjayů už před lety. Teď tráví čas obvykle se skleničkou v ruce ve společnosti své spřízněné duše Olivie. Žijí na vlastní pěst a drží se dál od politiky rodného města Jal v Egyptě. Když ale dojde k sérii únosů, přijíždějí do zdánlivého bezpečí bohatého Jalu. Tam se ale jejich pohodlné životy obrátí vzhůru nohama a Stephanie je postavena před těžké rozhodnutí. Dokáže se vzchopit, opustit své milované a postavit se do první linie, aby zachránila svůj lid?... celý text

Žánr:
Literatura česká , Fantasy

Vydáno: , Pointa
více info...

Přidat komentář

Michelle13
01.04.2024 5 z 5

Tuto knihu od české autorky lze jen stěží přehlédnout a je těžké si ji nezamilovat. Jedná se o fascinující fantasy příběh s kořeny ve starověkém Egyptě, který vás nadchne od první stránky a nepustí vás až do posledního slova. Příběh nám nabízí neuvěřitelný mix prvků, které ji činí zcela jedinečnou. Autorčina schopnost vytvořit bohatý svět, plný tajemství a magie, je fenomenální. Vtáhne vás to do Jalu a Jalských medjayů, kde se setkáte s tajemstvími starověkého Egypta, akcí a nebezpečím na každém rohu. Hlavní hrdinka je charakterní postavou, která se postaví do první linie, i když má své nedostatky. Její cesta se stává středem pozornosti, a když je postavena před těžké rozhodnutí, začíná se měnit a stávat se neuvěřitelně inspirativní postavou. Kniha nám zdůrazňuje silný vztah mezi sestrami, což je jeden z hlavních prvků příběhu. Je to fantastický příběh a věřím, že si ho zamilujete i Vy. Bylo to super.

Katie46
01.08.2023 4 z 5

Kniha se četla pomalu sama, děj byl poutavý, svižný a vtipný. Hrdinky jsem si hned zamilovala, byli mi sympatické. Líbilo se mi, že se děj odehrával v Egyptě. Rozhodně se těším na pokračování, protože mám dojem, že tam to teprve začne.


lucakuca
22.07.2023 4 z 5

Cítila jsem žár pouště, cítila jsem chlad jeskyně, cítila jsem beznaděj. Stala jsem se součástí Jalu. Nádherný svět precizně vymyšlený, který mě vtáhl, doslova vsál!
Těším se na pokračování.

Knihomolka97
27.06.2023 4 z 5

Knihu jsem přečetla v rámci #kniznistafeta. Nebyla jsem si jistá, zda příběh bude úplně pro mě, ale chtěla jsem to zkusit a jsem ráda! Kniha příjemně překvapila.
Autorka měla všechno tak skvěle vymyšlené, to prostředí, historii, postavy. Jsem unešená. Dovedla bych si představit v Jalu bydlet. Jo, občas mě nudily dlouhé popisy, vysvětlování a tzv. "hluché" pasáže, kdy se nic moc nedělo, ale naštěstí to byly jen chvilky, jinak jsem hltala stránku za stránkou.
Steph coby hlavní badass hrdinka byla naprosto skvělá, i když chápu, že nemusí sednout každému. Sarkastická, ochranářská, odvážná, s ničím se nemazala, střídala kluky jako ponožky a pro alkohol nemusela jít daleko. Se svou spřízněné duší Liv to byla super dvojka.
Ke konci se objevila postava, která má potenciál! Doufám, že se dočkáme pokračování!

Kate3003
15.12.2022 5 z 5

Tahle kniha mě neuvěřitelně bavila. Styl psaní je příjemný a příběh je velmi čtivý. Najde se pár míst kde se nic moc neděje, ale zbytek příběhu to plně vynahrazuje. Postavy jsou velmi dobře vykresleny, celé prostředí a svět skvěle promyšlené a propracované do detailu.
Hlavní postavu Stephanie jsem si oblíbila, protože prostě miluji přidrzlé hrdinky. Velmi se mi líbil nápad se spřízněnými dušemi které se v příběhu objevují i když si sama nejsem jistá zda bych ji sama chtěla mít.
Taky oceňuji to, že je v příběhu ukázáno, že né všechno musí být takové jak nám tvrdí nebo jak se naprvní pohled zdá. A lidé by se neměli soudit jen podle toho do čeho se narodili. Příběh byl napínavý a já jsem opravdu zvědavá jaké následky bude mít rozhodnutí Stephanie a také co vlastně má za lubem Damon, protože jeho jednání je jistě velmi dobře promyšlené. Doufám, že se mi již brzy dostane do rukou další díl a dozvím se co bude dál.

petulkapeta
09.10.2022 4 z 5

Klobouk dolu,na to že se jedna o prvotinu česke autorky...svět Jalu byl úžasně vykreslen a postavy super a souhlasim s nazory holek,obcas byste danou postavu propleskly ( jako Richarda na pláži),ale jinak je mate moc radi. Doufam,že další dil bude..zajimalo by mě pokračování

cajakniha
05.09.2022 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a já doufám, že se brzy dočkáme dalšího dílu, jelikož kniha má poměrně otevřený konec.

Moc jsem si oblíbila Stephanie i Lily, sestry, spřízněné duše. Samozřejmě se našli chvíle, kdy jsem byla na jednu či druhou naštvaná, ale ve výsledku bylo hezké, jak se vzájemně podporují a vždy to spolu vyřeší.

Je zde taky spousta mužských postav, které jsem si moc oblíbila…Josh, Liam, Nick, Richard, David. Každý měl své kouzlo. A opět bych valnou většinu kopla alespoň jednou do holeně. Ale jsou to zlatíčka.

Děj se odehrává převážně v Jalu a Káhiře. Hlavní hrdinka je svým způsobem tajný agent a o to více je hustá. Určitě bych chtěla zajet do Jalu a potkat ty hezouny, kteří tam žijí. A taky by bylo fajn mít spřízněnou duši.

Jediné, co bych změnila je délka kapitol. Jakožto odpůrce dlouhých kapitol jsem s tím měla zpočátku trošku problém.

Moniska2410
31.08.2022 5 z 5

Tak to byla jízda, já sem si knížku užila na milión procent. Vše bylo krásně propracované, kultura, lidé, mytologie. Mám ráda Egypt a vsazení Jalu do Egypta nemělo chybu. Myšlenka spřízněných duší je skvělá ,jakožto ochránci jalské řasy.
Konec knihy mě naprosto dostal a potřebovala bych okamžitě pokračování.
JAL je neskutečná kniha o tajné rase a tajném městě ,ve kterém chci okamžitě žít a být součástí jalské rasy.

LuciaSangster
17.08.2022 5 z 5

Na tuhle knížku jsem přispívala, když se rozhodovalo, jestli vyjde. Upřímně? Jsem moc ráda, že vyšla. Líbila se mi anotace. Nic jsem od ní nečekala. Vypadala zajímavě. Musím říct, že mě opravdu překvapila, protože je to úžasné. Začátek byl na mě moc hrrrr, ale pak se to změnilo, že jsem hltala každé slovo. Smála jsem se úžasným vtipům, kterými oplývá. Například: balvanů, co mají nožičky. U toho jsem umírala. Děj je chytlavý a zajímavý. Autorka si dala opravdu hodně práce s příběhem. To, co se tam děje je prostě magie. Doufám, že bude pokračování, protože takhle to skončit nemohlo. Klobouk dolů a autorka má mou úctu.

lucydo
14.05.2022 5 z 5

Naprosto skvělá kniha a to nejsem fanynka fantasy, doporučuji! Jen nevím, zda vydržím čekat na další díl

DreamerX9
22.04.2022 1 z 5

Ja jsem asi čekala něco jiného ale musim uznat že kniha měla své grády a spád. Ovšem většinove me až tak nebavila a připadalo mi že v půlce zcela utekla prvotní myšlence

punkgirl97
08.04.2022 5 z 5

Tohle bylo skvělý! Příběh mě pohltil od první stránky.

Nejen, že má kniha krásně vykreslený svět a skvělou hlavní hrdinku. Nachází se v knize i slovní spojení spřízněné duše a to jak to bylo propracované tento nápad je výborný.

Steph i Lily si mě obě získaly. Steph svým šarmem, tím, že je bojovnice a zároveň jejím smyslem pro humor i přesnost (ne teda chodit včas) myslím tu obranou a útočnou. ️ A opravdu je vtipná, kolikrát jsem to četla pozdě večer unavená a vyprskla smíchy. Značka ideál. P.S. Jen Steph umí spálit i vodu na čaj.

Jelikož je to první díl ze série tak je také hodně seznamovací nejen s Jalskou rasou, jejich kulturou a minulostí, ale také se schopnostmi a hlavně s hlavními postavami. V knize se sice nic moc neděje do zhruba poloviny, ale je to tak úžasně čtivé, že vám to vůbec nebude vadit. Nicméně nebojte je tam i akce a pak je to taky ke konci šíleně napínavé.

Také vyzdvihnu to tajemno, co se tam postupně utváří. To mi místy bralo dech. A zároveň je tam trošku té romantiky, což já rozhodně můžu, hlavně ve spojení s fantasy světem. A v neposlední řádek taky se postupně dozvídáte minulost Steph a Lily, když to bylo nejintenzivněji popisované jela jsem v buse a tekly mi slzy.

/5

LittleRebelle6
01.04.2022 5 z 5

Kniha byla parádní přečtená okamžitē (v rámci možností). Prostē super. Opravdu originální nápad. Tak držim palce u ostaních dílu.

Ginny123
09.03.2022 4 z 5

Rozhodla jsem se víc podporovat české autory a rozhodně jsem neudělala chybu :) Jal byl super, úžasně promyšlený svět, chytlo mě to hned od začátku. Jediné, co mi vadilo bylo, jak nikdo nic neřešil. Čekala jsem nějaké vyšetřování únosů, ale dostala jsem večírky a válení na pláži. Konec to ale zase zvednul a četla jsem se zatajeným dechem! Moc doporučuji.

Gurtha
18.02.2022 3 z 5

Autorka čerpá z městských fantasy s badass hrdinkou. Vtipně vyřešila její věkové zařazení tím, že přináleží do dlouhověké rasy, která prochází několikrát pubertou (LOL), což ji umožňuje chovat se dětinsky, ale zároveň zcela neodradí ty, kteří vyžadují trochu vyspělejší chování. Steph si zkrátka může dovolit obojí.
Co činí knihu originální je především prostředí - město Jal je taková egyptská obdoba Wakandy - moderní město s chrámy staroegyptských bohů. Na druhou stranu, zde mám první problém, hrdinky prostě nejsou s městem spjaté, z mého pohledu jde jen o líbivou kulisu, město samotné zde žádnou roli nehraje.
Za druhou vadu na kráse považuji rytmus děje, dlouhé rozhovory se sestrou o tom, co bude k večeři, oproti rychlím dějovým zvratům, které mnohdy vyšumí do neurčita (tréning mládeže).
Zatím tedy zajímavé ale ne dokonalé dílo. Jsem ale zvědavá na další počin, myslím, že autorka to v sobě má a i když brblám, jsem zvědavá jak se posune dál.

Rozari
18.02.2022 2 z 5

Asi jsem četla jinou knihu, než ostatní hodnotící, mně to přišlo docela slabé. Čekala jsem příběh na úrovni Naslouchače nebo Mycelia, a dostala jsem skoro až červenou knihovnu, story à la Beverly Hills - mladí lidé, co nemusí chodit do práce, neb je zajistili jejich předci, stále řeší jen to, co si vezmou na sebe na pláž a na rande, nebo v kterém baru se sejdou tentokrát
To, co mohlo být zajímavé, tedy jak byla hlavní hrdinka lovcem a chránila svůj lid, je zmiňováno vždy jen jako vzpomínka z minulosti, bez jakéhokoliv detailu to když jsem byla lovcem, tak.
Jsem v půlce a nic, slovy NIC se tam neděje.
Vysvětlování toho, v čem se jalská rasa liší, v čem je výjimečná, mi přišlo takové těžkopádné, většinou mi to moc nesedělo do příběhu, který tam tedy za mě stejně moc nebyl, ale působilo to na mě jako poučování ve stylu to naše rasa oproti té normální lidské je taková a maková.
Opravdu nadbytečné mi přišlo to neustálé zmiňování spřízněnosti dvou duší. Už mi to pak vážně lezlo krkem.
Bylo tam pár nelogičností, jalský národ je vyvolený, dokonalý, nikdo o nich nemá vědět, před okolním světem hrají hru na luxusní resort; přitom o nich vědí minimálně Sutechovi synové, to s nimi jejich úhlavní nepřátelé drží basu?
Sestry si čtou myšlenky a pak v okamžiku popisu přepadení jejich domu se šeptem domlouvají, kam se schovají; hlavní hrdinka coby nejlepší lovec všech dob jde mezi své největší nepřátele a nedomyslí únikový plán?
Přijde mi to škoda, potenciál tam myslím byl.

PS: na můj vkus až moc často buď jedna nebo druhá sestra kňourala a na konci knihy došel korektuře dech - nejdřív tam Stephanie zkoumala koPku, do které ji zavřeli, a hned poté vysoký muž vÝřil svým hábitem prašnou podlahu :-)

knihasCalime
02.02.2022 5 z 5

Promyšlený egyptský svět? Bohové? Jiná rasa lidí? Spřízněné duše, duše bojovníka? To je Jal. Jal je jedna z mých nejoblíbenějších knih, miluju jí. Vůbec mi to nepřipadalo jako 400 stran, a byla bych radši za daleko víc a abych nemusela čekat na další díl... Ale vím, že takhle to nejde. Aspoň si druhou knihu potom lépe vychutnám! I ta trocha romantiky, co v příběhu byla, to celé ještě víc zlepšila. Stephanie mi připadala neuvěřitelná, a měla jsem ji strašně moc ráda. Stejně jako Joshe! Posledních 50 stran bylo pryč než jsem se nadála, a pak jsem se ještě chvíli musela vzpamatovávat. Autorka má opravdu mimořádné promyšlený svět, děj jde snadno pochopit, a můžou to číst všichni️. Tato kniha mi jen pomohla mě přesvědčit, že u nás je další skvělá a talentovaná česká autorka, a že píše tak, že mi pomohla se dostat ze čtecí krize️. Hodně doporučuji!

Vruznychsvetech
30.01.2022 5 z 5

Fantasy ze starověkého Egypta, co si pod tím představit? Nikdo z nás pořádně netuší, protože v té době nežil a i kdyby přece jen náhodou nějaká ta mumie mezi námi byla, pak by určitě žila v tom reálném starověkém Egyptě a ne v tom fantasy. No a o to více to pro vás může být matoucí, když stejně jako já dějepisu rozumíte velké prd a ne jednička z dějepisu na základce z nás překvapivě nedělá nějaké mistry. Takže více než nějaké reálie mě překvapivě zajímaly ty fantasy fakta, která ve fantasy knihách porovnávám. Měla jsem nějaká očekávání a požadavky, co bych od knihy chtěla dostat. A to, co jsem chtěla jsem dostala i s přídavkem a bylo toho, tak mnohem více. Silná a vtipná hlavní hrdinka, co se nebojí obětovat pro ostatní. Příběh protkaný tajemnem a krásnou atmosférou. Každou postavu originál a i když po ní já tolik neprahnu, tak milostnou linku. Teda lépe řečeno, více milostných linek z čehož jedna mě bavila sledovat o něco více než ostatní. Jestli mám být upřímná, tak tohle je jedna z nejlepších fantasy knih, co jsem za minulý rok přečetla a nejen z nich. A troufám si říct, že se bude líbit i všem, co většinou toto nečtou. Protože i když se Olivia chová občas dost nesnesitelně, tak Stephanie si vás prostě získá! Takže nečekaně 5 z 5 a byloto bylo fakt dobré!
Komu bych knihu doporučila? Všem! A převážně těm, co pochybují o českých autorech, protože tohle vás přesvědčí, že i u nás jsou hvězdy! Vůbec tady taky nezmiňuji tu dost oblíbenou větu, že na české autory je to dobré, protože prostě čeští autoři jsou stejně kvalitní jako zahraniční a není důležité poukazovat na to odkud ten, co napsal knihu pochází, když je kniha světová, což JAL za mě rozhodně je.

misatrix
30.01.2022 4 z 5

Svet Jalu je poutavy, libi se mi vysoky pocet vedlejich postav, bohuzel co se hlavnich postav tyka, oproti Steph mi Lily pripada nerozpracovana a velice povrchni. Dlouho jsem byla z knihy naprosto unesena a videla ji na 5 hvezdicek. Bohuzel posledni tretina knihy byla dosti uspechana a posledni kapitola az trapna. Stacila jedna kulka a dalsi dil by nebyl treba... Mam pocit, ze se autorka rozhodla zmenit stand alone na prvni dil serie az posledni kapitolou...

Anna_Malik_Ova
21.01.2022 5 z 5

Právě jsem se naprosto a bezpodmínečně zamilovala. JAL je neskutečná kniha, popisující neskutečně zajímavý tajný luxusní stát uprostřed egyptské pouště, ve kterém chci okamžitě žít - být součástí jalské rasy a mít spřízněnou duši.
Příběh drsné, cynické Stephanie a její spřízněné duše - milé a dobrosrdečné Olivie budu ode dneška doporučovat, kudy budu chodit.
Stát, rasu, historii, záporáky, vše co autorka vymyslela a napsala je tak uvěřitelné, tak lákavé a tak geniální, že nemám slov. Konec knihy mě naprosto dorazil a potřebovala bych okamžitě pokračování. Protože takový potenciál, nelze ukončit jen jednou knihou. Fantasy plné akce smíchané (nejen) s romantickou linkou nebudu mít nikdy dost. A já chci číst dál…