Jak se žije za zdmi Valdic

Jak se žije za zdmi Valdic https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422275/jak-se-zije-za-zdmi-valdicnMOmo3-g3c-.jpg 4 55 14

Jak se žije v nejtěžší a nejstřeženější věznici v republice, ze které dosud nikdo neutekl? Jak se může žít odsouzenci na doživotí? Pár metrů čtverečních cely, malinký dvorek, dostupný na pouhou hodinku denně. Patrně až do konce života. Co je potom horší? Trest smrti nebo doživotí? Kniha Petra Šámala je knihou příběhů a zločinů, které se skutečně staly. Následovalo usvědčení a vynesení rozsudku. Tady jsou zpovědi odsouzených k výkonu trestu odnětí svobody do věznice Valdice. Na deset a více let – nebo i na doživotí.... celý text

Přidat komentář

Katulinka69
04.02.2024 4 z 5

Krásně zpracované

Dezolát...
13.11.2023 4 z 5

Tato kniha mně bavila daleko více, než novější od autora Ženy za mřížemi.
Bylo tam více rozhovorů se zaměstnanci a i výpovědi odsouzených všeho druhu byly "pikantnější" než v knize o ženách a věznici Světlá nad Sázavou.
Ale tím neříkám, že Ženy by byly méně "zajímavé" než "doživoťáci" z Valdic.


PetraDD
05.09.2021 2 z 5

Namet a obsah skvely, ALE delalo mi problemy knozku docist, kvuli hovorove cestine, jtera je az moc prepalena. U odsouzenych to i sedelo, ale u vypraveni zamestnancu to bylo dost na obriz a tezce se to cetlo.
Docetla jsem, protoze me pribehy odsouzenych zajimaly, avsak ke konci jsem kvuli stylu psani nektere kapitoly s vypovedmi zamestnancu preskocila a vynechala. Skoda

hu_87
16.07.2021 5 z 5

(SPOILER) Za zdmi Valdic je zajímavé nahlédnutí do toho, jak taková věznice vlastně funguje, jak je organizovaná a jací zločinci se tam obvykle pohybují. Je to podle mě dost autentické, včetně používání hovorové mluvy. Jakoby se střídají kapitoly zaměstnanců a samotných vězňů. Součástí knihy jsou i fotografie.
Jediný, co mi přišlo celkem na obtíž, byl ten zbytečnej rozhovor s Klusem, kterýho zrovna dvakrát taky nemusím, ale což.

Czeva
16.05.2021 4 z 5

Velmi zajímavý vhled do fungování jedné z nejstřeženějších českých věznic potvrzuje, že kvalita instituce je záležitostí vedení a konkrétních zaměstnanců. Osobní postřehy zaměstnanců i vězňů tvoří pestrou mozaiku lidských osudů. Osobně jsem velmi bojovala s dočtením kvůli gramatickým chybám (obzvláště čárky a mně/mě) a hovorové češtině, jejíž použití se snažilo zachovat autenticitu výpovědí, ale hlavně u výpovědí zaměstnanců mi přišlo zbytečné a rušivé.

Misshell1
23.04.2021

Tohle bylo hodně dobrý. Názor jako takový se na to moc prezentovat nedá, ale jak lidi, co tam pracují(navíc, když některé znáte), tak zpovědi věznů jsou zajímavé, poodhalí trochu víc, ale nejvíc mě asi dostává taková ta jejich psychologická narušenost.

Lucina88
29.10.2020

Má to dvě strany mince. Nebudu omlouvat zločince, ALE...když jsem četla některé jejich životní příběhy, nejsou moc veselé - jak v knize bylo i psáno - člověk se nerodí jako zločinec, zločincem jej dělá život, výchova a okolí.
Druhá strana - vězení má být vězení, ne hotel! Velmi smutné je to, co my, z peněz poplatníků platíme! Jejich "stížnosti", zdravotní výmysly a vychcanosti. Mají střechu nad hlavou, stravu, velmi často i TV, válí se...a stále se jim něco nelíbí a většina z nich se chová jak dobytek.
Velmi se mi ale líbí, že mají ve věznici tolik aktivit, které mohou dělat. Nehledě na to, že si mohou dodělat školu a jít i na VŠ, to je podle mě vážně skvělé a nedivím se, že ti, co mají v hlavě toho využijí.

Kniha zajímavá a přečtená jedním dechem.

Sazinek
07.07.2020 5 z 5

Kniha přečtená za dva dny. Strašně zajímavý čtení... Jak pasáže vězňů, tak personálu. Dle mého by si to měl přečíst každý...

Bartys25
10.03.2020 5 z 5

Vynikající čtení a pohled do zákulisí fungování Valdické věznice a to jak ze strany zaměstnanců, tak vězňů, kteří si zde odpykávají své mnohaleté tresty.

Pepa0216
29.01.2020 4 z 5

Zajímavý náhled na fungování nejtĕžší vĕznice u nás. Kniha není jen samochválou na vĕzeňský systém a je to dobře. Problémy jako malé stavy, či podfinancování jsou vážné. Výpovĕdi vĕzňů jsou zajímavé a je dobře že zůstali autenticky přepsané. Snad všichni včetnĕ vĕznů a různých pracovníků vĕznice se pak shodují na tom že mají Valdice nejlepšího ředitele v historii. Vypadá jako človĕk na svém místĕ. Za co sundávám hvĕzdu? Pan Šámal si to v popisu kriminálních zločinů spletl s detektivkou a při líčení popisu trestné činnosti přidává vymyšlené podrobnosti co si kdo s kým povídal a říkal. Pro knihu o vážném tématu a plnou zajímavých informací se takové přibarvování nehodí. Celkovĕ ale hodnotím knihu kladnĕ, je to zajímavý náhled na České vĕzenství.

Zdeňula
20.01.2020 5 z 5

Skvělá a velmi zajímavá kniha. Četla se mi moc dobře.

LaCoccinelle
15.12.2019 5 z 5

Kniha se četla dobře. Obsahovala spoustu informací o životě ve věznici, jak z pohledu zaměstnanců, tak odsouzených. Pan ředitel tam asi bude člověk na svém místě.

Belatris
29.11.2019

Kdyby autor zůstal jen u "zpovědí" aktérů, hodnocení bylo by to pro mě lepší. V kapitolách, kde popisuje zločiny se příliš utrhl ze řetězu a přímá řeč působí místy vyloženě trapně (rozhovor dvou strážných, jejichž dodávku s penězi se chystají přepadnout lupiči například). Autor si asi neuvědomil, že jeho pokusy o humorné nebo akční dialogy knihu srážejí v hodnocení dolů. Porušily dojem autenticity, kvůli němuž jsem se do knihy pustila. Ten je zachován právě ve výpovědích zaměstnanců a chovanců věznice.
Knihu jsem nedočetla, nedávám tedy hodnocení.

Kačudovič
05.11.2019 5 z 5

Autor nechává promlouvat druhé - a je to jen a jen dobře. Samotné výpovědi zúčastněných osob jsou natolik sugestivní, že není potřeba žádných dodatečných komentářů. Jediné, co mi k úplné spokojenosti chybělo, byly postřehy některého z bachařů. Ale asi to mělo nějaké svoje opodstatnění, proč se v knize neobjevily. Ostatně, abych citoval jednoho z obyvatel tamních ubytoven: "Ve vězení jsou takový...jistý tajný věci, o kterých se nemluví."