Jak jsem sbíral

nehodnoceno
Jak jsem sbíral https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/412165/bmid_jak-jsem-sbiral-V2A-412165.jpg 0 0 1

V knížce „Jak jsem sbíral" (Pelclovy Chvilky č. 98-99) přihlásil se k slovu pan Frant. Kretz, sběratel, jehož nezlomnému úsilí podařilo se získati pro naše musea sbírky jedinečné ceny. Počal intensivně sbírati od r. 1885, v době, kdy vědecký zájem o lidové umění moravské a uherskoslovenské byl ještě nepatrný, a omezil se záhy na studium keramiky, zejména však výšivek a krajek, v nichž tvůrčí fantasie lidu, ornamentální bohatství a jemná technika projevují se nejpatrněji. Neštítil se ničeho. Z moravského a uherského Slovenska dával si zasílati celé balíky páchnoucích hadrů a z nich vybíral staré, odložené součásti krojové a výšivkové vzory. Nešlo mu jen o to sebrati množství krásných předmětů, usiloval o vědecké utřídění nahromaděné látky, snažil se zachytiti vývoj lidového ornamentu, jeho postupné zdokonalování, vyvrcholení po stránce technické i umělecké a pozvolný úpadek. Fr. Kretz jest u nás průkopníkem a namnoze zakladatelem vědeckého studia důležitých oblastí lidového umění a vykonal dílo vysoce zajímavé pro uměleckou kulturu našeho národa. (Národopisný věštník československý)... celý text

Přidat komentář

JulianaH.
16.06.2019

Dozvuky národního obrození, prolínajícího celé "dlouhé 19. století". Autor se zaměřoval na kroje, výšivky, dřevoryty a keramiku zejména na Slovácku; v brožurce líčí potíže a nepochopení, s nimiž se musel vypořádat. Jeho nostalgie nad zanikajícím lidovým světem je snad zajímavou variantou fin de siècle.

Když mi bylo patnáct, dostala jsem tři brožurky v jednom antikvariátu. Četba mě tehdy strašlivě nebavila, bohužel. Zapsala jsem si, že autor se často opakuje, píše nudně a zaplavuje čtenáře fůrou lamentací. Zajímavější pro mě byl jazyk z počátku 20. století a klad listů.

Štítky knihy

sběratelství lidová kultura etnografie, národopis národní obrození

Autorovy další knížky

František Kretz
česká, 1859 - 1929
1913  0%Jak jsem sbíral
1924  %Slovácko
1919  %Informace o Slovensku
1887  %Z cest po východní Moravě
1907  0%Toulky po spišské stolici

Kniha Jak jsem sbíral je v

Přečtených1x