Jak Grinch ukradl Vánoce!

Jak Grinch ukradl Vánoce! https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/381389/bmid_jak-grinch-ukradl-vanoce-32v-381389.jpg 4 179 41

Nadčasová vánoční klasika Dr. Seusse! Tento oblíbený příběh plný radosti, lásky a pochopení si můžete přečíst kdykoliv a kdekoliv. Grinch je ta nejhorší potvora, jakou jste kdy viděli. Má srdce tvrdé jako kámen, nesnáší Vánoce a celý advent. Když ale vymyslí ohavný plán ukrást Vánoce, čeká ho velké překvapení! Tento klasický vánoční příběh s vtipnými verši, nádhernými ilustracemi a tím pravým poselstvím Vánoc se nestal populárním jen tak pro nic za nic!... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Pohádky
Vydáno: , Drobek
Originální název:

How the Grinch Stole Christmas! , 1957


více info...

Přidat komentář

Knihomolka97
04.01.2024 5 z 5

Jednohubka ke kávě/čaji značka ideál.

Snoopi
26.12.2023 3 z 5

Poněvadž nijak nemusím ten zuřivý shon, humbuk a mediální tlak, který se dostavuje každý rok pravidelně ve stejnou dobu, kdy všichni naráz "zešílí" a paradoxně si navzájem přejí svátky hlavně "klidné a pohodové", rozhodla jsem se, že si letos na Štědrý den přečtu něco zvláštního. Něco, co se Vánoc týká, ale co souzní s mými pocity - a tak jsem zvědavě hrábla po této krátké pohádce. Zajímala mne z několika důvodů: její filmová verze si získala značnou popularitu, znala jsem ji z příručky 2x101 knih pro děti a mládež a autor ve svých populárních knihách pro děti používal tzv. anapest, tříslabičnou stopu, složenou ze dvou nepřízvučných slabik a poslední přízvučné, což je v prozodickém systému češtiny prakticky nerealizovatelné.
Kniha ve mně ovšem vyvolala rozporuplné pocity, přestože vyznívá pozitivně. Vždyť je to tak hezké číst příběhy o napravených mrzoutech, jimž se nějakým zázrakem "změní vidění světa" a oni zase začnou prožívat radost.
Je to tak krásné věřit šťastným koncům smíření, kdy se v srdcích těch nejzahořklejších samotářů něco zlomí a oni projdou prudkou proměnou - k lepšímu. A kdy jindy prožívat právě takové pohádky než o Vánocích, kdy se i duše jinak skeptického dospělého nechává těmito konci ráda unášet.
Krajně nesympatická postava zatrpklého Grinche do takového schématu přesně zapadá. Ale něčím se i vymyká: svým konáním loudí úsměv na tváři - vždyť ten je tak ošklivý, až je krásný! Vzbuzuje sympatie: každý mu musí bezděky fandit, ať chce či ne, přestože se usmívá naivitě jeho jednoduché rovnice: nebudou dárky, nebude výzdoba - nebudou svátky, nebude kravál!!! :-) Ten příběh má své kouzlo, i když ti starší a sečtělejší samozřejmě vytuší, kudy se děj bude ubírat, kam směřuje autorův záměr - že duch Vánoc není jen o darech a předmětech svátky charakterizující, ale o hodnotách, které s sebou svátky přinášejí. O naději, víře, odpuštění, ale i o pocitu sounáležitosti, který by v nás měly vyvolávat. Autor už v roce 1957 (!) kritizoval stoupající komercializaci největších křesťanských svátků, ovšem žádné vyslovené mentorování zde nenajdeme.
Také musím pochválit jeho krásné ilustrace, které knihu doprovázejí: jsou velmi vydařené, vtipné a do textu se hodí.
Co mi zde však hodně, hodně nesedí, je samotná básnická forma. Za ty verše bych překladatelce nejraději vyprášila kožich, ale protože jsou Vánoce, nebudu podporovat násilí :-) Působí laicky neučesaným až křečovitým dojmem. Jakoby se překladatelka snažila té původní verze držet ze všech sil, jenže již poněkud zapomněla na přirozený rytmus jazyka českého a četné krásy výrazových prostředků, které sám o sobě nabízí... Vím, že to byl úkol těžký, skloubit autorovu poetiku s češtinou, a mrzí mne to o to víc, že v překladu se určitě ztratilo cenné množství jeho slovních hříček. Těžké říct, zda by nebylo lepší rovnou zvolit prozaickou formu vyprávění, ale obojí má svá úskalí.
Film jsem zatím neviděla, věřím, že je zajímavý, i když jde o zcela jiné médium. Hodnotím knihu - těžko říct, jestli se ještě někdy objeví kvalitnější a lepší překlad, zvlášť když jde - z hlediska formy originálu - o tak náročný text. Jsem ráda, že v češtině je vůbec k dispozici, přičemž to není nijak dávno, co vyšel. Navíc si myslím, že dětem jsou nějaké rytmy ukradené: pro ně je nejdůležitější příběh. A ten tato útlá knížka rozhodně nabízí.

"Pak se Kdovíci usadí ke stolům, staří i mladí, celé rody!
To budou hody! To budou hody!
To vám budou zas takové HODY!
HODY!
HODY!
HODY!
K večeři všichni nachystají kdovíkovského kapříka
a při tom pomyšlení se Grinch už docela zajíká!"
"A pak dostal nápad!
Příšerný nápad!
ANO, TO TEHDY GRINCH
DOSTAL SKVĚLÝ, PŘÍŠERNÝ NÁPAD!"


leanechvilova
02.01.2023 5 z 5

Grinch je moje srdcovka, bez něj si nedokážu představit Vánoce!
Nádherný příběh s nádhernými ilustracemi.

Knihotyna
01.01.2023 5 z 5

Pro mě klasika. Miluji hraný film a i knihu. Jen snad poznámka, za kterou samozřejmě nikdo nemůže a to, že v angličtině vyjdou verše lépe a zvučněji :). Ale to je jen malá vada na kráse. Je krásné, že už ji máme i v českém překladu třeba i pro naše malé čtenáře :).

Letitia
25.12.2022 4 z 5

"V rozprávke o tom, ako sa namosúrený Grinč pokúšal ukradnúť Vianoce obyvateľom mestečka Humno, nejde iba o kradnutie. Nech vás nadpis tej rozprávky nepomýli! Ako každá rozprávka, aj táto rozprávka ma koniec milý. A hlavne: doktor Seuss si zaumienil, že naučí čítať VŠETKY deti."

Túto knižku som si požičala z knižnice, aby som si "doplnila všeobecné vzdelanie", keďže je ten príbeh tak známy a ja som ho vôbec nepoznala. Očakávala som čosi ako "americké klišé", ale záver ma príjemne prekvapil.

Určite svoju úlohu zohral aj výborný preklad Ľubomíra Feldeka.

Venda32
28.11.2022 4 z 5

Pro mě rozporuplný zážitek. Kniha je víceméně jednostránkový příběh rozsekaný na více stránek:-). Úžasné jsou ilustrace. Filmové zpracování je knihou inspirované zlehka.

muchomurka
21.10.2022 2 z 5

Mno... Přečetla jsem ji, abych byla v obraze, když se o ní tolik mluví a je na ni tolik narážek ve filmech a knihách. A mě teda nenadchla. Nějak nevím, co na ní je tak úžasného.

holkazbrooklynu
23.03.2022 5 z 5

Nejznámější vánoční příběh všech dob. První existence Grinche byla zaznamenaná jak jinak než na papír. Bohužel tuto verzi zná menšina populace přičemž film miluje 90% z nich. Neumím si představit jediné Vánoce bez tohodle citlivého zeleného mužíka. Kniha je dokonale ilustrovaná, přičemž je celá zveršovaná a má jak jinak než dobrý konec.

kykiryki28
02.03.2022 5 z 5

Grinch je prostě vánoční klasika

Arlienen
06.01.2022 5 z 5

Grinch je moje srdcovka, bez něj si nedokážu představit Vánoce! Letos mi tuto tenkou knížku dostala pod stromeček a hned jsem se pustila do čtení. Knížka je psaná čtivě a obsahuje nádherné ilustrace.️

wiix
05.01.2022 3 z 5

Po prvotnom nadšení..ako by som to. Film bol skrátka lepšíKniha veľmi veľmi kríva. Nebolo to také zábavné a ani to prebásnenie do sk jazyka ma neuchvátilo. Škoda.

Kopta
24.12.2021 4 z 5

Grinch je už nyní klasika i u nás. I když asi ne tak jako v Americe, jelikož tam jede animák, který nikdy snad u nás neběžel a lidé znají hlavně hraného, který je nenáviděný a mnou milovaný. Kniha se tím nějak nezaobírá a dává příběh jen na úroveň náznaků oproti filmům. Přímočarost v tomto případ naopak pomáhá a funguje skvěle. Autor ukazuje jen co je potřeba, ve zkratce a verších. Což je asi negativum celého překladu. Film v češtině má výhody, že se tam toho zhostili docela dobře. V knize to ne vždy tak funguje, takže věřím, že angličtina v tomhle bude jasně dominovat.

Charmedka
18.12.2021 4 z 5

Pokud jako já milujete film, tak je třeba ke knize přistupovat rovnou s tím, že je to něco úplně jiného a film je rozvinut po všech směrech. Přesto je pro mě postava Grinchde srcovka.
Co je pro mě mínusem, který ale nemá vliv na obsah...Kniha má velký formát, který připomíná spíše sešit. Vůbec to nevypadá pěkně, nemluvě o tom, že do knihovny do nejde pořádně zařadit. Přitom originál má krásnu pevnou vazbu.

Laughtubbe
25.04.2021 5 z 5

Jak já miluji Grinche. Je to má nejoblíbenější pohádka. Taková povinná vánoční tradice. Přiznám se,že je fajn si ji přečíst i když jste smutní. Zabírá s hrnkem kakaa na jedničku. Grinch je prostě legenda.

Nixa
23.04.2021 5 z 5

Tohle prostě musí mít milovník Grinche a Vánoc doma. Skvělé čtení pro děti, ale i pro dospělé :)

MelanieBruno
14.04.2021 5 z 5

Ke Grinchovi jsem musela dospět. Film mě poprvé vůbec nebavil, dnes už je to jiná písnička. A tato krásná (byť tenká) kniha ji jen umocňuje. Opravdová klasika, příjemné verše, krásné, jednoduché kresby. Na Vánoce jak dělaná!

deny_ba
21.01.2021 5 z 5

Tip na krásnou vánoční knížku pro děti i dospělé milovníky Grinche.

Přečetla jsem jí s tříletou dcerou před spaním jedním dechem (ona tedy na více dechů ani není psaná). Jedná se o kraťoučký příběh, psaný básnickou a zároveň vyprávěcí formou, hodně podobnou té filmové.

Lejčís
04.01.2021 5 z 5

Nádherně ilustrovaná publikace, klasika, co potěší malé i velké :)

Mišule_11
03.01.2021 4 z 5

Čtení této útlé a měkké knížky mi zpříjemnilo před Vánoci náladu! Protože bez Grinche to nejsou ty pravé Vánoce! :)
A přečíst si jí může úplně kdokoliv!

Ridley
30.12.2020 5 z 5

Dostala jsem jako dárek od dětí...krásná knížka, jen je mi lito, že není v pevné vazbě...ale budu ji opatrovat jako poklad

Autorovy další knížky

Dr. Seuss (p)
americká, 1904 - 1991
2018  88%Jak Grinch ukradl Vánoce!
2019  80%Kocour v klobouku

Kniha Jak Grinch ukradl Vánoce! je v

Přečtených234x
Čtenářské výzvě50x
Doporučených14x
Knihotéce98x
Chystám se číst33x
Chci si koupit27x
dalších seznamech4x